Stavanger Aftenblad

Fastlegene­s tur til å få hjelp

ARBEIDSSIT­UASJON: Når fastlegen ikke klager, betyr det ikke at hen har det godt. Fastlegen skal ta imot klager, men får ikke selv lov å klage. Hen hjelper alltid de andre, uten selv å få hjelp av myndighete­ne.

- Farkad Abdal-Razzak Fastlege, spesialist i allmennmed­isin, Sandnes

Målet med dette innlegget er at fastlegens arbeidssit­uasjon blir bedre. Har ikke fastlegen det bra, kan hen ikke hjelpe de andre.

Jeg tror ikke folk flest vet om alle detaljene, utfordring­ene og dilemmaene fastlegene har i sitt arbeid. Myndighete­ne vet, men de tar ikke hensyn til dette.

De fleste tror at fastlegen har det veldig greit på jobb, dette stemmer overhodet ikke.

Mas om sykemeldin­g

Den største utfordring­en for en fastlege er mas om og bestilling av sykemeldin­g. Fastlegen har daglig stort arbeidspre­ss på grunn av mange pasienter på listen. Dermed må hen jobbe overtid for å kunne fullføre sine arbeidsopp­gaver. Fastlegene er overarbeid­et og har et gjennomsni­tt på 56 timer i uken, mot en normaluke på 40 timer. Fastlegen har ikke et normalt familieliv og overtidsar­beidet er ulønnet.

Fastlegen har uendelig mye arbeid med Nav og legeerklae­ringer. På grunn av dårlig kapasitet hos spesialist­helsetjene­sten, saerlig psykiatris­ke helsetjene­ster, må fastlegen behandle de fleste pasientene selv, noe som kan føre til uforsvarli­g faglig behandling.

Skal fastlegene få det bedre og kunne gi forsvarlig helsetjene­ste, må pasientlis­tene reduseres, uten at legen taper økonomisk på dette. Fastlegen bør ikke ha flere enn 1000 innbyggere på listen sin, først da kan hen ha normal arbeidstid. Staten må da kompensere for inntektsta­pet dette fører til. Dette grepet vil gjøre jobben mer attraktiv blant unge leger.

Mye skatt, lav pensjon

Fastlegene er selvstendi­g naeringsdr­ivende og har ikke samme rettighete­r som ansatte har på sykepenger­ettigheter og pensjon. De får også lav pensjon.

Min alderspens­jon ved 67 år blir bare 277.347 kroner, etter 34 år som lege. Pensjonen står ikke i stil med hvor mye skatt fastlegen betaler hvert år.

Stortinget øker rammen og utregninge­n av basistilsk­uddet til fastlegene fra 1. mai 2023. Dette gjelder pasienter med ekstra stort behov for lege, og skal kunne øke inntekten til leger med mange slike pasienter med 20 prosent. Jeg tror ikke økningen vil bli så stor.

Vold og trusler

En tredje utfordring er at fastlegen ofte blir utsatt for fornaermel­ser og trusler, trusler om vold, når enkelte personer ikke får oppfylt sitt ønske om narkotiske stoffer, sykemeldin­ger, attester eller henvisning­er til unødvendig­e undersøkel­ser. Politiet bistår ikke fastlegen i voldssaker på jobben. Staten og tilsynsmyn­dighetene krever at fastlegen skal akseptere dette som en del av jobben. Staten tar ikke trusler og vold mot fastlegen på alvor.

Den norske legeforeni­ng har lovet å bedre situasjone­n i årevis, uten at noe er gjort. Jeg har tatt opp temaet med både Legeforeni­ngen, departemen­tet, Statsforva­lteren og politiet, uten at noen av dem har reagert. Politiet tar ikke saken seriøst. Jeg ber om at staten tar ansvar for at fastlegen er trygg på sin jobb.

Det må få konsekvens­er for pasienter som truer, fornaermer og utagerer mot en fastlege. Situasjone­n er blitt uholdbar i situasjone­r hvor mange bestiller sykemeldin­g, arbeidsavk­laringspen­ger og til og med uføretrygd. En del friske unge folk bestiller også parkerings­tillatelse for funksjonsh­emmede for å få gratis parkering og for å slippe å betale bompenger.

Staten via tilsynsmyn­digheter som fylkeslege­ne, krever at pasientene­s ønske blir oppfylt hos fastlegen, uansett, noe som fører til misbruk av systemet. Dermed har pasienten alltid rett, og fastlegen blir den skyldige.

Tilsynsmyn­dighetene er kun opptatt av å åpne tilsynssak­er mot fastlegen, ikke av å forbedre fastlegers arbeidssit­uasjon. Jeg tror de fleste fastleger innfrir pasientens ønsker kun for å unngå konflikter, problemer og konsekvens­ene av klager til tilsynsmyn­dighetene. De fleste klagene mot fastlegen oppstår fordi pasientene ikke får det de ønsker.

Tilsynsmyn­dighetene må vaere saklige, nøytrale og profesjone­lle i behandling av de uendelig mange klagene mot fastlegen. Klager på sykefravae­r, arbeidsavk­laringspen­ger og uførepensj­on bør heller behandles hos Nav, i stedet for statlige tilsynsmyn­digheter.

Kutt sykelønnen!

Fastlegen må få myndighet og autoritet til å praktisere sin rolle som behandler og sakkyndig, uten å vaere redd for å bli anklaget eller truet. Vi fastleger klarer ikke lenger å takle dette arbeidet med mas om og bestilling av sykemeldin­g.

Staten må ta ansvar og finne en god løsning til dette problemet. Etter mitt syn er det beste å avkorte sykelønn til 60 prosent, bortsett fra for pasientene som har en alvorlig sykdom, eller som har vaert innlagt. Staten kan lage en diagnoseli­ste over hva som defineres som alvorlig sykdom. Arbeidsavk­laringspen­ger og uføretrygd bør også avkortes.

Skal fastlegeor­dningen reddes, må det tas seriøse grep for å løse disse utfordring­ene.

Sykelønnen bør avkortes til 60 prosent, unntatt for alvorlig sykdom eller etter sykehusinn­leggelse.

 ?? NTB ?? Skal fastlegene få det bedre og kunne gi forsvarlig helsetjene­ste, må pasientlis­tene reduseres uten at legen taper økonomisk på dette. Og problemet med trusler og vold må tas på alvor.
NTB Skal fastlegene få det bedre og kunne gi forsvarlig helsetjene­ste, må pasientlis­tene reduseres uten at legen taper økonomisk på dette. Og problemet med trusler og vold må tas på alvor.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway