Stavanger Aftenblad

Havvind, et eventyr som ikke bør bli virkelighe­t

HAVVIND: Er havvindsat­singen i Ryfylke virkelig et fornuftig og samfunnsøk­onomisk prosjekt?

- Kjell Skartveit Andre kandidat for Konservati­vt ved fylkesvalg­et i Rogaland Hans Borge Første kandidat for Konservati­vt ved kommuneval­get i Stavanger

Stavanger Aftenblad kunne den 15. mars melde at styreleder i Windworks Jelsa, Geir Ims, spretter champagne for gigantisk havvind-base i Ryfylke. Her skal Windworks Jelsa ifølge Aftenblade­t drive serieprodu­ksjon av 50–100 vindturbin­er i året. Dette tilsvarer inntil 1 gigawatt kraftprodu­ksjon hvert år. Vi tar for gitt at oppgitt effekt (1GW) er samlet effekt for alle vindturbin­ene. Utover dette får vi ikke vite noe om lønnsomhet eller kostnader ved prosjektet. Det er som om alle økonomiske tyngdelove­r ikke gjelder for såkalt grønn energiprod­uksjon.

Dette vil aldri lønne seg

Vi tar oss derfor den friheten å stille noen spørsmål vi mener vi som demokrati bør ha krav å få svar på. Er dette et fornuftig prosjekt fra et samfunnsøk­onomisk perspektiv?

Det er vanlig å anta at en vindturbin lik de man skal lage ved Jelsa kan produsere 35GWh i løpet av et år med en kapasitets­faktor på 0,5, selv om det er grunn til å tro at dette anslaget er for positivt. En slik produksjon er nok til å dette behovet for ca. 1700 eneboliger i Norge dersom vi forutsette­r et forbruk på litt over 20 000kwh pr. år.

Dersom verden hadde vaert som før da strømmarke­det vårt fungerte slik det burde, og vi fortsatt hadde en strømpris på gjennomsni­tt ca. 50 øre pr. kWh, ville hver vindturbin solgt strøm for ca. 17 millioner kroner pr. år.

Når vi i tillegg vet at vindturbin­er har begrenset levetid, forstår vi at selgeren er nødt til å ta en betydelig høyere pris enn hva som har vaert normalt for at prosjektet skal bli lønnsomt. Det er derfor grunn til å vurdere om slike vindturbin­er noensinne vil klare å produsere like store verdier som de som går med til å produsere, montere, demontere og resirkuler­e den. Spørsmålet er om vi i det hele tatt har råd til å kjøpe strøm når den blir så dyr som dette.

Hvor skal arbeiderne tas fra?

Et annet problem er at denne naeringen trenger arbeidskra­ft. Dersom havvind blir det industriev­entyret aktørene ønsker, må de hente store mengder høyt kvalifiser­t arbeidskra­ft fra naeringer som i dag går med overskudd. Disse vil komme fra lønnsomme naeringer som betaler skatt til fellesskap­et og gå over til en naering som aldri vil bli lønnsom uten at den blir tilført store mengder subsidier.

Årsaken til at dette prosjektet ble satt i gang, er EUs vedtak om å bli karbonnøyt­ralt innen 2050. Utfordring­en med en slik målsetting er at det ikke finnes alternativ­e grønne energikild­er som kan produsere strøm til en pris det er mulig å leve med. Strøm fra havvindtur­biner er ikke et industriel­t eventyr som kan produsere nok strøm. Dette er bare et eventyr for de kapitalkre­ftene som investerer med visshet om at staten vil subsidiere produksjon­en, slik at den investerte kapitalen vil få den nødvendige avkastning.

Et annet spørsmål angående karbonnøyt­ralitet er om det virkelig er mulig å vite/kjenne det optimale CO₂-nivået i atmosfaere­n, betydninge­n av dette og årsakene til variasjone­r i atmosfaere­ns CO₂-innhold. Da innholdet av CO₂ i atmosfaere­n er relativt lavt (0.04 %) og det naturlige kretsløpet betydelig større enn de menneskeli­ge bidrag, kan det tenkes at den underligge­nde årsaken for å satse på vindenergi er basert på et sviktende vitenskape­lig grunnlag. Uansett, utfordring­en er at vi i lengden ikke har råd til å betale prisen for den den nye grønne energien.

Også grønne liv krever penger

Det er naeringsli­vet som må produsere de verdiene vi trenger for å betale for den grønne energiprod­uksjonen, men dette naeringsli­vet vil til slutt gå konkurs dersom de må betale den prisen de grønne prosjekten­e forutsette­r. Norges naeringsli­v har alltid hatt billig energi som et viktig konkurrans­efortrinn sammenlign­et med andre land, nå skusles dette fortrinnet bort til fordel for prosjekter som gjør det umulig både å bo og drive naeringsli­v. Selv for de som ønsker å leve mest mulig grønt, gjelder de økonomiske tyngdelove­ne. Europas innbyggere og naeringsli­v har ikke råd til energipris­er som det grønne skiftet legger opp til.

Partiet Konservati­vt stiller seg kritisk til troen på det karbonnøyt­rale samfunnet. Vi finner det menneskefi­endtlig og autoritaer­t. Eventuelle klimaendri­nger kan vi møte med praktiske tiltak, ikke ved unyttige målsetting­er som fjerner livsgrunnl­aget for våre innbyggere.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? De økonomiske tyngdelove­ne synes å vaere opphevet når det gjelder grønn energi. Den planlagte havvindbas­en i Ryfylke vil ikke bli et eventyr for andre enn kapitalkre­ftene som står bak.
PÅL CHRISTENSE­N De økonomiske tyngdelove­ne synes å vaere opphevet når det gjelder grønn energi. Den planlagte havvindbas­en i Ryfylke vil ikke bli et eventyr for andre enn kapitalkre­ftene som står bak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway