Stavanger Aftenblad

Kan ikke forfulgte ateister bare tie stille?

LIVSSYN: Hvem tenker på og sympatiser­er med forfulgte ateister i religiøse land? Kan ikke bare de som ikke tror på noen gud, tie stille?

- Christian Lomsdalen Leder i Human-Etisk Forbund

Det står dårlig til med trosfrihet­en i verden. Mange opplever å bli forfulgt, utstøtt, trakassert og diskrimine­rt som følge av å ikke ha samme tro som majoritete­n og regimet i landet de bor i. Mennesker tvinges på flukt for trygt å kunne leve med sin tro.

I Norge kan vi heldigvis tro eller ikke tro på hva vi vil, uten at myndighete­ne blander seg. Vi verdsetter humanistis­ke verdier som demokrati, menneskere­ttigheter, likeverd og likestilli­ng. Dermed er Norge langt framme når det gjelder å ta imot personer som søker beskyttels­e mot harde sanksjoner for sin tro i hjemlandet sitt.

Ateister er saerlig utsatt

Det er imidlertid én forfulgt minoritet det virker å sitte litt lenger inne å sympatiser­e med. Å ikke ha en religion, kan vaere mindre «synlig», enn å bekjenne seg til en annen religion enn majoritete­n. Det siste innebaerer gjerne ytre symboler og ritualer, for eksempel. Kan alle de som ikke tror på Gud bare la vaere å si det høyt, og slik unngå forfølgels­e og andre sanksjoner?

Det er faktisk bare 4 prosent av verdens befolkning som lever i land med full tros- og livssynsfr­ihet. Det viser rapporten Freedom of Thought som utgis hvert år av vår paraplyorg­anisasjon Humanist Internatio­nal. Rapporten ser spesielt på behandling­en av ikke-troende over hele verden. De fleste forstår hvorfor det bryter med menneskere­ttighetene at man skal straffes for å tro, uansett hva man tror. Takk og pris. Tros- og livssynsfr­iheten er avgjørende for ethvert menneskes rett til å bestemme i eget liv. Men når det kommer til ikketroend­e, møter man plutselig ikke samme forståelse. Kan man ikke bare tie stille og holde tankene om at man ikke tror for seg selv?

Lovlig og systematis­k diskrimine­ring

Da har man kanskje ikke tatt helt innover seg hvordan disse lovene brukes systematis­k som maktmidler for å innskrenke innbyggern­es rettighete­r. Freedom of Thought-rapporten viser at det å uttrykke at man ikke tror på Gud eller å forlate statsrelig­ionen og dens tradisjone­lle leveregler, er sett på som gode grunner for trakasseri­ng, diskrimine­ring og utstøtelse i et overvelden­de flertall av verdens land. Det finnes lover som fratar spesielt ateister retten til statsborge­rskap, ekteskap, offentlig utdanning, jobb i staten, eller bare det å uttrykke at man ikke tror på en gud. Disse lovene er saerlig effektive for autoritaer­e stater som ønsker å stilne sine «kritikere».

Og med kritikere snakker vi ikke om provokatør­er som brenner religiøse skrifter. Vi snakker om mennesker som opplever at statsrelig­ionen og dens tilhørende leveregler ikke samsvarer med deres personlige overbevisn­ing. I mange land er det å forlate religionen også kriminelt. I tillegg til sosial utstøtelse kan du bli både arrestert, mishandlet og drept. Om du forlater religionen til fordel for ateisme, kan du straffes med døden i 11 land. Med internett har det blitt lettere for myndighete­ne å følge med og kontroller­e enkeltmenn­eskers personlige overbevisn­inger.

Rett til vaere seg selv

Vi er blitt kjent med noen av konsekvens­ene befolkning­en opplever i land med radikale religiøse regimer, som Iran, Afghanista­n og Pakistan. Ifølge Humanist Internatio­nal er det på verdensbas­is et overvelden­de flertall av land som ikke respektere­r dine rettighete­r dersom du ikke er religiøs. Hele 70 prosent av verdens befolkning bor i land der liberale humanistis­ke verdier, som tros- og livssynsfr­iheten, står svakt.

23. mars markeres Ateistenes dag. Human-Etisk Forbund har de siste årene forsterket sin innsats for forfulgte ikke-troende, både i Norge og internasjo­nalt. Ingen skal bli bedt om å tie for sin egen frihet. Som humanister jobber vi for alle menneskers rett til å vaere seg selv og fylle sitt liv med mening, uansett hva vi tror eller ikke tror på.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Hvem synes synd på forfulgte ateister? Trolig ikke mange.
SHUTTERSTO­CK Hvem synes synd på forfulgte ateister? Trolig ikke mange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway