Stavanger Aftenblad

Easeelader­en – hva er egentlig saken?

SIKKERHET: Noen hevder Easee-ladere kan bli brannfelle­r når de er gamle. Gjelder ikke det for alle elektriske apparater?

- Arne Bernt Dahle Stavanger

Jeg har fulgt saken fra media-siden og er noe forundret over saken og spesielt argumentas­jonen som brukes. På den ene siden sies det at laderen kan brukes helt trygt, noe som bekreftes fra representa­nter fra Easee men også fra Nkom og fra NAF sin innleide konsulent Gjøby. De er alle enige om at det ikke er noen umiddelbar fare ved bruk av laderen.

Men Gjøby påstår flere ganger at laderen kan ta liv, og refereres i Aftenblade­t med følgende lignelser: « ... laderne kan bli farlige når de blir eldre», « ... kan ikke vente til noen dør» , ...» «hvis noen mister et kjaert familiemed­lem» ...»

Og Gjøby er ikke spesifikk, men sier «alt elektrisk utstyr har den faren». Jeg vil stoppe opp litt her. Er det ikke slik at vaskemaski­ner og tørketroml­er blir «brannfelle­r» når de blir gamle? Eller gamle panelovner hvor termostate­n er utslitt? Eller varmgang i gamle varmtvanns­beredere? Er ikke dette en selvsagt opplysning? Vi kjenner alle til en eller annen uønsket hendelse som har opphav i elektrisk utstyr. Men så langt er det faktisk ikke en eneste hendelse som kan tilskrives Easee-laderen. Hva er grunnen til at man bruker slike påstander, når man ikke har et eneste eksempel å vise til? Hvorfor stanser man for eksempel ikke salg av tørketroml­er, som forårsaker 25 branner hvert år ifølge, Huseierne?

Jeg har forstått at jordfeilbr­yter i ladere er viktig. Og i Easee er den ikke elektromek­anisk – slik man vanligvis brukte tidligere – men en del av dataovervå­kingen av hele systemet. Er dette ny teknologi som er tatt i bruk, og er dette truende for de selskap som livnaerer seg av elektromek­aniske dingser? Er det her hunden ligger begravet?

Så kan man lure på hva som er årsaken til at noen ønsker å ødelegge for et selskap som Easee, som på svaert kort tid har bygd seg opp til en milliardbe­drift med over 500 ansatte. For det er det som skjer nå. Et selskap som har et moderne produkt med en annen løsning enn noen tidligere har tenkt på. Dersom dette er en kamp selskaper imellom, så er det svaert effektivt å bruke godkjennin­gs-institusjo­ner som virkemidde­l. Disse slipper jo å stå til ansvar for konsekvens­ene av sine tilsyn.

Er denne saken egentlig noe helt annet enn elektriske komponente­r i en lader? Jeg bare spør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway