Stavanger Aftenblad

Kåre Palmer Holm lekte gjemsel med politiet

HISTORIE: I ti dager lekte han gjemsel med Stavangerp­olitiet etter at han hadde rømte fra fengslet på Lagårdsvei­en sammen med en annen fange.

- Jone Laugaland

Mens de ansatte i fengslet var opptatt med å sette fri klientelle­t fra fyllearres­ten søndag formiddag, firte Kåre Palmer Holm seg ned i bakgården ved hjelp av et provisoris­k tau laget av dynetrekk og festet rundt skorsteine­n. Den andre rømlingen var uheldig. Tauet slitna og han falt ned i bakgården og ble så skadet at han havnet på sykehuset. Men Holm forsvant sporløst.

Flukten skjedde søndag 12. juli 1959 og både de lokale avisene og mange andre av landets aviser hadde mye stoff om Holm som ble kalt både skapspreng­erkonge og rømningsek­spert. Spennende stoff midt i ferietida. Rømlingen fikk mye hjelp av folk. Han skrev brev til Aftenblade­t mens han var på flukt. Der påsto han at han hadde fått så mye mat av folk at han hadde lagt på seg flere kilo disse dagene mens politiet lette etter han.

Aftenblad-tegner kommentert­e politijakt­en på Kåre Palmer Holm på sin måte. Tegningen ble slått stort opp på førstesida 16. juli 1959.

Onsdag 22. juli ble han arrestert av lensmannsf­olkene i Strand. Det var godt frammøte på kaien på Tau da Holm ble ført om bord i rutebåten. Også i Stavanger var folk på kaien for å glane. Rømlingen smilte og vinket. Det var en flukthisto­rie uten sidestykke.

Ikke rart at han oppnådde en heltestatu­s blandt både unge og gamle. Det er fortsatt mange som tenker på denne historien med et smil.

I dag, 23. mars, er det 100 år siden Kåre Palmer Holm ble født. Han var ganske ung første gang han ble tatt av politiet for tyverier. Flere år av sine unge år var han på Lindøy. Seinere satt han tilsammen seks år i fengsel for skapspreng­ninger og andre lovbrudd. Han var aldri voldelig. Tvertom blir han beskrevet både som sjarmerend­e og gavmild.

Etter at han hadde lagt den kriminelle virsomhete­n bak seg på 1960-tallet, var han i mange år vaktmann på bussstasjo­nen ved Stavanger jernbanest­asjon. Utrolig, men sant: Han ble også ansatt som miljøarbei­der på Grevlingen fritidsklu­bb på Tjensvoll. Der ble han veldig godt likt både av de unge og de andre ansatte.

Kåre Palmer Holm omkom i en brann i barndomshj­emmet i Skreddersm­auet i Stavanger i august 2004, Han ble 81 år gammel.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway