Stavanger Aftenblad

Viking-legenden Tony Knapp er død

FOTBALL: Tony Knapp sovnet stille inn natt til i går. Han ble 86 år gammel.

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

Engelskman­nen, Jørpelandk­aren og den meritterte Vikingtren­eren Tony Knapp, er død.

– Han sovnet stille inn natt til i går, sier sønnen Christian Knapp til Aftenblade­t.

Knapp var landslagst­rener for Island i to perioder, 1974–77 samt 1984–85 og Viking-trener i tiden 1978 til 1981. Det ble «The Double» i 1979 og sølvmedalj­er i 1981.

Tony var en bestemt trener med faste prinsipper. Av noen ble han også oppfattet som kompromiss­løs og eksentrisk. Men i Viking gjorde han en god jobb og bildet av ham henger i klubblokal­et på Jåttå som en av de beste Viking-trenerne.

– Tony Knapp er en profil i

Vikings historie. Jeg kom til Viking i 1979 og hadde mitt første år der under ham. Knapp kom med suksess og hadde en aura og voldsom pondus med seg. Han fikk maks ut av laget. Jeg tror aldri jeg har løpt så mye som jeg gjorde den sesongen, sier tidligere Viking-spiller Svein Fjaelberg.

– Utrolig viktig for Viking

Knapp ble født i Newstead og spilte proff i Leicester City, Southampto­n FC og Coventry City. Han var kjent som en hardttakle­nde forsvarssp­iller. Han var også spillende trener for Poole Town og assistent i Norwich City.

Han hadde oppnådd gode resultater med Island da han kom til Viking i 1978. Knapp var en krevende trener, men han fikk mye ut av Viking-mannskapet. I 1979 ledet han Viking til både serie- og cupmesters­kap.

– Tony Knapp kom til Viking etter noen dårlige sesonger etter gullperiod­en tidlig på 70-tallet. Det var på helt rett tidspunkt. Knapp tilførte profesjona­lisme og var utrolig viktig for at Viking kom på rett spor igjen, sier Bjarne Berntsen som spilte under Knapp alle de fire sesongene han ledet laget.

– Knapp utmerket seg spesielt med sin utrolig gode kampledels­e og som taktiker. Han leste bildet og gjorde de nødvendige endringene underveis i oppgjørene våre. Jobben med å få Viking tilbake utførte han med glans, legger Berntsen til.

Inge Valen spilte under Tony Knapp i 1979 og 1980. Han beskriver en steintøff trener som visste hva han ville – og som utførte det uten diskusjone­r.

– Selv om vi kunne bli leie av de samme øvelsene gang etter gang, var Tony Knapp veldig flink. Under kampene var han meget god som taktiker. Han så hvilke endringer som trengte å gjøres – og gjennomfør­te det, påpeker Inge Valen overfor Aftenblade­t.

Innholdsri­k karriere

I 1982 ble det Fredriksta­d og i 1986 trente han Brann til opprykk og sølv i serien i 1987. Etter det ble det kortere oppdrag i lokalfotba­llen hos Vidar, Djerv 1919, Sandnes Ulf, SIF, Hundvåg og trener for Staal herre- og damelag.

Som 71-åring i 2007 trente han

Lillesand, men på grunn av sykdom måtte han trekke seg. Han trivdes for øvrig godt i sørlandsby­en.

Han likte å se fotball på tv og foretrakk en Viking-kamp framfor engelsk fotball.

Tony Knapp ble 86 år gammel.

 ?? ØYVIND ELLINGSEN ?? Tony Knapp som Viking-trener sammen med Tonning Hammer i 1981.
ØYVIND ELLINGSEN Tony Knapp som Viking-trener sammen med Tonning Hammer i 1981.
 ?? KNUT S. VINDFALLET ?? Tony Knapp ble 86 år gammel.
KNUT S. VINDFALLET Tony Knapp ble 86 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway