Stavanger Aftenblad

Helseperso­nell på strekk

LEDER: Knapphet på folk og tid øker risikoen for at feil skjer på norske sykehus. Det må tas på alvor.

-

Pasientska­der utgjør opp mot 15 prosent av sykehusene­s totale kostnader, mener OECD – organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling. OECD-landene er en samling industrila­nd der Norge er med, blant land vi kan sammenlign­e oss med.

Det er et høyt tall. I Norge har Riksrevisj­onen påpekt det, Helseperso­nellkommis­jonen har påpekt det, og torsdag la Undersøkel­seskommisj­onen for helse- og omsorgstje­nester, Ukom, fram sin rapport.

Alle skjønner at det alltid er en risiko for komplikasj­oner under operasjone­r og andre avanserte behandling­er på sykehusene. Men det er selvsagt viktig at det finnes gode systemer og rutiner internt for å laere av feil. Det sparer folk for smerter, ekstra skader, forlenget sykdom, og i de alvorligst­e tilfellene kan det spare liv.

Hvis dette skal fungere, må disse systemene oppleves som viktige for laering, ikke som å angi en kollega, eller bare å sende noe inn i en statistikk. Ukom peker blant annet på at sykehusene må gjøre det tydeligere hva som skal og hva som ikke skal meldes internt, og at lederne må sørge for at det kjennes trygt for folk å melde fra, og følge opp så det gir mening å melde.

Men når noe går galt, skyldes det svaert ofte ressurskna­pphet og tidspress. «Samtidighe­tskonflikt­er og mangel på tid og personell er en viktig grunn til at uønskede hendelser oppstår», skriver Ukom.

De skriver at i en intern revisjonsr­apport i Helse Vest, der 310 ansatte er intervjuet, sier 85 prosent av dem at de ikke har tid til å melde avvik.

Det er en negativ spiral. At det er for få folk og dermed for liten tid til alle oppgaver, øker risikoen for at pasientska­der kan oppstå. Personalet opplever at de ikke har tid til å melde hendelsen, og ledere har ikke tid eller ressurser til å behandle meldinger og iverksette tiltak.

Det er det alvorligst­e som kommer fram i rapporten. Likevel når ikke det opp når Ukom til slutt skal gi råd til Helse- og omsorgsdep­artementet om hva som bør gjøres, for å få uønskede pasienthen­delser ned, og laeringen opp.

Noen av rådene vil tvert imot legge beslag på enda mer av tid og ressurser. Som å øke forbedring­skompetans­en ute i avdelingen­e, tilby utdanning til ledere, og sørge for at ledere for store avdelinger ikke samtidig jobber klinisk.

Det er alvorlig at interne melde-fra-rutiner ikke synes gode nok i praksis på norske sykehus. Det er ganske håpløst at de som undersøker slikt, ikke tar den viktigste grunnen til det alvorlig.

Det er en negativ spiral.

 ?? HEIKO JUNGE / NTB ?? Når noe galt i sykehusene, skyldes det ofte knapt med tid og folk.
HEIKO JUNGE / NTB Når noe galt i sykehusene, skyldes det ofte knapt med tid og folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway