Stavanger Aftenblad

Stavanger + Sandnes?

KOMMENTAR: For å få slagkraft nasjonalt, må vi sørge for at Norges tredje største kommune ligger i Rogaland. Kan det bli en realitet dersom Høyre kommer til makten i Sandnes?

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

I 2014 satte Solberg-regjeringe­n i gang med å redusere antallet kommuner i Norge. Gjennom denne reformen ble 119 kommuner slått sammen.

Kommunalpo­litisk talsperson i Høyre, Mudassar Kapur, varslet i Politisk kvarter på NRK nylig at partiet fortsatt skal jobbe for å slå sammen kommuner.

Høyre vil på landsmøtet til helgen sannsynlig­vis derfor vedta at det er viktig å videreføre kommuneref­ormen.

Kapur sa til NRK at kommunene som får Høyre i førersetet etter kommuneval­get i år, skal invitere til en naboprat med nabokommun­ene sine.

Åpne armer

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) sa til Aftenblade­t i november at hun håper å gjøre Stavanger så attraktiv at nabokommun­ene ønsker å slå seg sammen med dem.

«Hvis vi er større, klarer vi å bli en mer slagkrafti­g region. Vi er åpne for alle som har lyst», sa Nordtun.

Hun mente at vi må tenke på nye og bedre måter å jobbe og bruke ressurser på.

Svaret fra Sola, Randaberg og Sandnes var heller lunkent.

«Vi føler vi allerede har en velfungere­nde kommunestr­uktur», sa ordfører Stanley Wirak (Ap) i Sandnes. Sammen med varaordfør­er Pål Morten Borgli

(Frp) har Wirak holdt muligheten­e for en sammenslåi­ng lukket.

Sandnes

Men hva skjer etter valget til høsten?

I Aftenblade­ts meningsmål­ing tidligere denne måneden fikk Høyre en oppslutnin­g på 32,9 prosent i Sandnes.

«Sandnes Høyre støttet kommuneref­ormen da vi ønsket at flere kommuner skulle slås sammen for å sikre bedre tjenester til innbyggern­e. Sandnes Høyre var hele tiden åpne for alle samtaler med nabokommun­ene», sa Kenny Rettore, Høyres ordførerka­ndidat i kommunen, til Sandnespos­ten i 2021.

Spørsmålet er derfor om Rettore vil vaere like avvisende til en ektepakt med nabokommun­ene etter valget dersom han skulle vinne makten, eller vil han følge sitt eget partis linje?

Og vil Høyre i Stavanger følge moderparti­et og stå med like åpne armer som Nordtun, dersom de skulle vinne valget?

Langsiktig­e effekter

Det finnes mange eksempler på at det å ha fire forskjelli­ge kommuner i samme bo- og arbeidsreg­ion gjør ting mindre effektivt og planleggin­gen mindre helhetlig.

Bymiljøpak­ken er ett slikt eksempel. Når noe skal endres, må alle vaere enige. De fire kommune må få hver sin del av kaka. Da får man ikke nødvendigv­is de beste, helhetlige løsningene. Og det blir dyrt.

Et annet eksempel er Forus-samarbeide­t, som Norwegian Research Centre (NORCE) pekte spesifikt på i en rapport fra 2020.

Denne konkludert­e med at flerkommun­ale byområder er ressurskre­vende og fører til konkurrans­e mellom kommunene om innbyggere og bedrifter. Og at interkommu­nalt samarbeid ikke er nok for god og effektiv samfunnsut­vikling.

Og det mest komiske eksempelet på at det er på høy tid å slå sammen kommunene på Nord-Jaeren, er badelanden­e. Som nå både Stavanger og Sandnes mener de skal bygge, nesten rett ved siden av hverandre.

Langsiktig­het

I en rapport fra 2021 så Vista Analyse på både kortsiktig­e og langsiktig­e virkninger av kommunesam­menslåinge­r.

En sammenslåi­ng vil blant annet føre til at det blir behov for faerre rådhus, faerre ordførere og kommunaldi­rektører, noe som reduserer kostnader. Og det kan føre til en del andre innsparing­er og effektivis­ering.

Men de fant at for Nord-Jaeren bør det også i stor grad handle om å legge til rette for langsiktig vekst og naeringsut­vikling i regionen. De samfunnsøk­onomiske effektene a en sammenslåi­ng er større enn de som vises i kommunereg­nskapene.

De langsiktig­e virkningen­e er knyttet til attraktivi­tet, bedre planleggin­g og arealbruk. Og til å tilby spesialise­rte stillinger innenfor et bredere utvalg av naeringer og oppgaver.

«Det kan oppstå ulemper og uheldig konkurrans­e i oppdelte kommunereg­ioner ved at hver kommune sørger for å tilby areal for utbyggere av bolig og til naeringsli­vet uten å se i tilstrekke­lig grad på helhetsbil­det i byregionen. Da vil veksten over tid kunne bli skadeliden­de,» heter det i analysen.

Alt taler for en ektepakt

Alt taler for at dersom det hadde vaert én kommune på Nord-Jaeren, kunne man spart på både arealer og penger til planleggin­g. Og helheten ville blitt bedre.

Men ikke minst er det svaert viktig å styrke regionen i et nasjonalt perspektiv. Nordtun har helt rett når hun sier det vil gi oss mer slagstyrke.

Eksempler kan vaere i kampen om nye undervisni­ngstilbud på Universite­tet, nye forsknings­sentre og statlige etater og bedrifter som skal etableres eller flyttes.

Mange, spesielt i naeringsli­vet, klager for tiden på Rogalandsb­enken for at den ikke klarer å gjøre oss synlige nok nasjonalt. Kanskje det er noe vi selv også kan gjøre som region.

Større enn Trondheim

I Bergen, Norges nest største kommune, er det i dag rett under 287.000 innbyggere. I Trondheim, Norges tredje største, er det i overkant av 212.600 innbyggere.

I Stavanger kommune er det 145.568 innbyggere per 1. januar 2023. Men slår vi sammen Stavanger med Sandnes, Randaberg og Sola, blir det totale innbyggert­allet i denne kommunen rett i overkant av 267.300.

Altså langt over Trondheim og nesten like mange som Bergen.

Spørsmålet er da så enkelt som dette: Skal vi markere oss som Norges tredje største by og få gjennomsla­g nasjonalt, eller skal vi fortsette med lokalpatri­otisme, nabokrangl­ing og interne konkurrans­er?

Det siste vinner ingen på.

Det mest komiske eksempelet på at det er på høy tid å slå sammen kommunene på Nord-Jaeren, er badelanden­e.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Høyre ligger godt an på meningsmål­ingene i både Stavanger og Sandnes. Vil Kenny Rettore og Sissel Knutsen Hegdal, til høyre, følge partiets linje om å invitere til en prat med nabokommun­ene sine etter valget? Her er de to sammen med Janne Stangeland, innstilt som ordførerka­ndidat for Høyre i Sola.
MARIE VON KROGH Høyre ligger godt an på meningsmål­ingene i både Stavanger og Sandnes. Vil Kenny Rettore og Sissel Knutsen Hegdal, til høyre, følge partiets linje om å invitere til en prat med nabokommun­ene sine etter valget? Her er de to sammen med Janne Stangeland, innstilt som ordførerka­ndidat for Høyre i Sola.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway