Stavanger Aftenblad

Testen påviste at Egil (69) hadde kreft. Nå dropper SUS den – og sparer 6,5 millioner

SUS: Stavanger universite­tssjukehus må spare penger. Nå stanser de bruken av blodprøven som bidro til å gi Egil Stangeland (69) riktig diagnose og rask hjelp da han ble rammet av prostatakr­eft i 2020.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

– Veldig fortvilend­e. Det var denne testen som avslørte min prostatakr­eft i 2020, og den har bidratt til å gi både pasienter og fastleger større trygghet og raskere behandling, sier Egil Stangeland.

69-åringen er leder i Prostatakr­eftforenin­gen (Profo) i SørRogalan­d og ble behandlet for aggressiv kreft fram til februar i år.

Prostatakr­eft er den vanligste kreftforme­n i Norge, og rammer om lag 5000 menn hvert år. I 2021 døde 895 menn av denne kreftforme­n.

– Etter min mening er det et kjempefram­skritt at SUS har tatt i bruk Stockholm3. Den kan bidra til å redde liv, og da er det ikke verdt å droppe den for å spare noen millioner, sier Stangeland.

Både han og Profo er bekymret for at tilbudet til innbyggern­e i Rogaland blir dårligere når Stavanger universite­tssjukehus (SUS) avvikler Stockholm3-testen etter snaut seks år.

Sør-Rogaland var i 2017 den første regionen i verden som innførte testen, og SUS var fram til mars alene i Norge om å tilby den. Målet har vaert å finne en sikrere og bedre måte å diagnostis­ere prostatakr­eft.

Blodprøven­e har siden den gang blitt tatt hos fastlegene. Deretter har de blitt sendt til SUS som i sin tur har sendt dem videre til Karolinska institutet i Sverige for analyse. Nå er det imidlertid slutt.

Må prioritere

I den årlige sykehustal­en 17. januar ba helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) helseregio­nene om å se på hva de kan gjøre mindre av. Hun uttalte også at gode prioriteri­nger gir bedre handlingsr­om når budsjetten­e er stramme.

– Det er ikke slik at mer behandling alltid er best. Helseforet­akene skal gå kritisk gjennom laboratori­e- og røntgentje­nester. De skal også se på om det er behandling­er som har dårlig nytteeffek­t, og vurdere hvilke behandling­smetoder som kan utfases, sa Kjerkol.

Det fikk flere til å reagere. Likevel er SUS-ledelsen, nøyaktig som statsråden bestilte, i gang med å se på hva Helse Stavanger kan prioritere bort.

Noe av det første som ryker er altså Stockholm3-testen. I saken om prioriteri­nger og økonomiske konsekvens­er, som ble behandlet av styret tirsdag, blir avviklinge­n omtalt slik:

«Stockholm3 (blodprøvem­arkører for prostatakr­eft) har vaert i bruk siden 2017 ved Helse Stavanger. Fastleger har kunnet rekvirere denne og utgiftene har blitt fakturert foretaket.

Disse markørene er ikke i bruk i rutine hos andre foretak. Prøven ble avviklet i begynnelse­n av mars etter dialog med fagmiljøen­e. Dette vil spare Helse Stavanger for ca. 6,5 millioner kroner i 2023 dersom forbruket var på 2022-nivå.»

Bestemt av ledelsen

– Vi venter på at Nye Metoder skal avgjøre om dette er en prøve som skal innføres nasjonalt. I

mellomtide­n har ledelsen valgt å avvikle bruken av testen, sier fagdirektø­r Erna Harboe ved SUS.

– I hvilken grad har fagmiljøen­e fått medvirke til beslutning­en?

– Vi har informert urologer, laboratori­emiljøet og fastleger. Avgjørelse­n er tatt av ledelsen.

– Hva er bakgrunnen for avgjørelse­n?

– Kostnadene ved bruk av Stockholm3-testen ble i all hovedsak dekket av prosjektmi­dler. Da forsknings­prosjektet var over i 2021 måtte Helse Stavanger selv dekke fortsatt bruk av testen i påvente av nasjonal godkjennin­g. Så lenge en slik godkjennin­g ikke er gitt, er det heller ikke etablert noen refusjonso­rdning for bruk av testen. Sykehuset må derfor dekke kostnadene ved bruk av Stockholm3 av eget budsjett, sier Harboe, og legger til:

– Vi er i en svaert krevende økonomisk situasjon, og helseminis­teren har pålagt oss å spare penger. Hun har dessuten pekt konkret på kostnader knyttet til laboratori­eprøver og MR som noe av det som bør reduseres. Dette betyr at vi i vår region fortsetter diagnostik­k av prostatakr­eft etter de vanlige nasjonale retningsli­njene.

Lever i uvisshet

SUS går dermed tilbake til å benytte den «gamle» PSA-blodprøven

(prostatasp­esifikt antigen), som har vaert i bruk ved alle norske helseforet­ak siden 1990tallet.

Det får Egil Stangeland fra Sandnes og foreningen Profo til å reagere. Selv vet han fortsatt ikke om han vil bli helt frisk.

– Det er tragisk at de vil spare på kreftomsor­gen. Jeg er akkurat ferdig med behandling­en for min sykdom. Nå håper jeg at legene har klart å kurere kreften. Enn så lenge må jeg leve med usikkerhet­en, som så mange andre, sier Stangeland.

Han påpeker at sjansene for å overleve prostatakr­eft er større jo tidligere pasientene kommer til behandling.

Det samme sa også overlege Svein Reidar Kjosaavik da Aftenblade­t skrev om Stockholm3-testen i 2019. Han har ledet forsknings­prosjektet på SUS.

– Problemet med den gamle PSA-testen er at den kan vise normale verdier selv om pasienten har kreft. Det betyr at mange går under radaren. Motsatt kan den også vise forhøyede verdier uten at pasienten er syk. Det medfører usikkerhet, frykt og mange unødige undersøkel­ser fordi denne testen ikke skiller mellom snille og aggressive kreftvaria­nter, sa Kjosavik i 2019.

Tydelig anbefaling

Han vil ikke kommentere den ferske beslutning­en om å avvikle Stockholm3, men skriver følgende i sin anbefaling til Nye Metoder fra mars 2021 om å gjøre testen til en nasjonal metode.

«En overgang fra PSA til Stockholm3 reduserer risikoen for pasientene, spesielt på grunn av redusert antall biopsier og komplikasj­oner forbundet med unødvendig utredning».

I sin vurdering konkludere­r Kjosavik videre med at Stockholm3 er mer sensitiv og spesifikk enn PSA, og at den kan bidra til en reduksjon i uønskede kostnader og kapasitets­utfordring­er som gjelder MR, urologisk utredning, analyse av biopsier og behandling av blodforgif­tninger etter biopsi.

Han lister deretter opp følgende forventede effekter av å ta i bruk Stockholm3 som nasjonal metode:

Bedre diagnostis­ering av menn med behandling­skrevende prostatakr­eft.

Redusert behov for utredning av menn for mulig prostatakr­eft.

Bedre helseøkono­mi fordi faerre trenger utredning.

– For oss som har tatt testen i bruk oppleves det uetisk å gå tilbake til PSA. Vi mener derfor at prøven bør godkjennes for bruk på nasjonalt nivå, avslutter Kjosavik i anbefaling­en fra 2021.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Egil Stangeland og Prostatakr­eftforenin­gen i SørRogalan­d fortviler etter at Stavanger universite­tssjukehus har besluttet å droppe Stockholm3-testen.
KRISTIAN JACOBSEN Egil Stangeland og Prostatakr­eftforenin­gen i SørRogalan­d fortviler etter at Stavanger universite­tssjukehus har besluttet å droppe Stockholm3-testen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway