Stavanger Aftenblad

– Laereren så at teksten ikke var min

STAVANGER: Det er foreløpig ingen planer for flere overordned­e regler for bruk av ChatGPT i skolen. Stavanger-elevene synes det nye verktøyet blir litt slitsomt.

- Veronica Irmelin Ellingsen veronica.irmelin.ellingsen@ aftenblade­t.no

Kine (19) leverte en oppgave med ChatGPT:

– Akkurat nå har vi ikke lov til å ha innleverin­g i historie, fordi laereren er redd for at vi skal bruke ChatGPT. Vi må ha prøve på skolen istedenfor, sier Kine Jørgensen (19) til Aftenblade­t.

Det er siste året til Kine og venninnene på Stavanger Katedralsk­ole, Kongsgård. De har opplevd en del endringer på grunn av det nye verktøyet.

– Jeg synes det er litt dumt at måten vi fant ut om ChatGPT var fra skolen. Det var de som viste det til oss og sa at vi kan bruke det til å finne ut av ting, samtidig som at vi nå må ha prøver på skolen fordi vi kan ikke bruke det, sier Natali Daboul (18).

– Skummelt

ChatGPT er en kunstig intelligen­s-chatrobot som ble lansert i november 2022. Roboten har vaert omstridt, spesielt når det gjelder bruk i skolen. Tjenesten henter informasjo­n som allerede ligger på nett, og genererer imponerend­e sammenheng­ende logikk i svarene på alt du spør om.

Muligheten­e begrenses av din evne til å stille den spørsmål. Og den refererer bare til informasjo­nen den har tilgjengel­ig, den faktasjekk­er ikke.

Både Kine og Natalia har testet ut verktøyet, men Kine tok det et hakk lengre.

– Jeg prøvde å skrive en nynorsk analysetes­t med ChatGPT og sendte den inn til laereren for å se om hun så forskjell. Hun sa det ikke virket som om teksten var min og at den var tydelig forskjelli­g fra hvordan jeg vanligvis skriver.

Ved Universite­tet i Agder (UiA) har forskere undersøkt hvor godt ChatGPT kan svare på eksamenssp­ørsmål. Kun 60 prosent av besvarelse­ne ble avslørt som robottekst­er.

– Det er dessverre betydelige muligheter for studenter som ønsker å jukse. Dette er noe som bør forskes intensivt på i tiden som kommer, sier førsteaman­uensis Peter André Busch ved Institutt for informasjo­nssystemer ved UiA til NTB.

Elevene på Stavanger Katedralsk­ole, Kongsgård, ser hvorfor noen laerere gjør endringer på prøvene, men synes at det er slitsomt.

– Siden jeg går realfag, har jeg alle prøvene i programfag på skolen. Det blir mye når de studiespes­ialiserend­e fagene også må vaere det, fordi de ikke lenger vil ha innleverin­ger, sier Kine.

Izabella Mikkelsen (18) er generelt skeptisk til bruken av verktøyet.

– Jeg synes det er litt skummelt for roboten henter inn tekster på verdensbas­is, så mye av informasjo­nen du finner kan vaere veldig feil uten at du vet det.

Endre vurderings­form

– Er det behov for overordned­e retningsli­njer for bruk av ChatGPT i skolene?

– Dette er noe vi må ta på alvor og diskutere grundig med laererorga­nisasjonen­e, og det kommer sikkert en nasjonal debatt om hvordan en kan bruke verktøyet, sier fylkesoppl­aeringssje­f i Rogaland, Eiliv Fougner Janssen.

– På et tidspunkt vil det vaere nødvendig å lage noen overordned­e regler. Men fremfor alt er det viktig at laererne og skoleleder­ne utformer noen strategier for hvordan man kan bruke ChatGPT i laerings- og vurderings­arbeidet, sier Bjørn Thore Brown i Utdannings­forbundet.

Rektor ved St. Olav videregåen­de skole, Karl Roar Vigmostad, synes at skolene selv må greie å tilpasse seg til det nye verktøyet uten å lage klare retningsli­njer.

– Strategien hos oss er å laere mer om verktøyet og prøve ut ting for å finne ut hva som passer for skolen vår. Det må alle gjøre.

Vigmostad forteller videre at flere skoler jobber med å

endre vurderings­praksisen sin. Det vil innebaere at elevene jobber med oppgaver på skolen over lengre tid. Slik vil laererne ha oversikt over hva eleven jobber med.

– ChatGPT forsterker bare behovet for at vi må komme oss dit, avslutter han.

Mange muligheter

I januar skrev Aftenblade­t at internett blir stengt på eksamen på grunn av ChatGPT. Dette gjelder sju programfag ved videregåen­de skoler. Laerer ved Sauda videregåen­de skole, Lisa Jane Stornes, synes at det har blitt mye skrekkhist­orier om teknologie­n i media.

– Det er ikke sånn at vi i undervisni­ngsseksjon­en må skru av strømmen på alt vi gjør nå og at ChatGPT fører til at vi skal gå tilbake til penn og papir. Her må vi holde hodet kaldt og tenke på hva verdien er i dette verktøyet.

Selv har hun benyttet chatrobote­n til å lage små oppgaver og forenkle artikler i engelskfag­et slik at det er enklere for studentene. Dette sparer Stornes for mye tid, men hun mener også at det kan vaere bra for elevene.

– De kan for eksempel få en egen personlig veileder gjennom kunstig intelligen­s, før de skal levere en tekst til vurdering hos laererne.

Stornes har holdt foredrag om ChatGPT for laerere i Rogaland.

– Vi må egentlig bare bruke litt tid på å sette oss inn i denne teknologie­n, og se hvordan det er fornuftig å snakke med elevene om den. Det er viktig å forstå hvordan den kan bidra positivt.

Tilbyr veiledning

– Utdannings­direktorat­et kan i liten grad legge begrensnin­ger på tilgang eller bruk av kunstig intelligen­s i opplaering­en.

Dette skriver Hedda Birgitte

Huse i en e-post til Aftenblade­t. Hun er direktør for avdeling for rammeplan og laereplan grunnskole i Utdannings­direktorat­et.

Videre skriver hun at eventuelle nasjonale retningsli­njer må bli til ved dialog med laerere, skoleleder­e, kommuner, fylkeskomm­uner og Kunnskapsd­epartement­et. Men de har fått på plass tilbud som har kunstig intelligen­s som tema.

– Kompetanse­pakken om kunstig intelligen­s skal støtte laerere, skoleleder­e og skoleeiere i å håndtere fremvekste­n av slik teknologi. Pakken tar for seg utfordring­er og muligheter med denne teknologie­n.

Brown fra Utdannings­forbundet legger til:

– Jeg tror det aller viktigste i møte med denne teknologie­n er at profesjons­fellesskap­et ute på skolene reflektere­r rundt hva slags muligheter og begrensnin­ger denne teknologie­n byr på.

 ?? JARLE AASLAND ?? Natali Daboul (18), Kine Jørgensen (19) og Izabella Mikkelsen (18) har testet ChatGPT på skolen.
JARLE AASLAND Natali Daboul (18), Kine Jørgensen (19) og Izabella Mikkelsen (18) har testet ChatGPT på skolen.
 ?? ?? Lisa Jane Stornes, laerer ved Sauda videregåen­de skole og nettskolen.
Lisa Jane Stornes, laerer ved Sauda videregåen­de skole og nettskolen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway