Stavanger Aftenblad

«Synes det er rart at så mange velger å betale dobbel pris i bomringen»

SAMFERDSEL: I fjor var over en kvart million passeringe­r i bomringen på Nord-Jaeren fra biler uten Autopass-brikke. Ifølge Skyttelpas­s, betalte bilister uten brikke 13 kroner mer for hver passering enn bilister med brikke.

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

– Det er vanskelig å spekulere i hvorfor så mange velger å vaere superbetal­ere når så mange er kritiske til bompenger, sier daglig leder i utstederse­lskapet Skyttepass, Vidar Raa til Aftenblade­t.

Er det brikke i bilen, og foreligger en avtale med et utstederse­lskap, gis en rabatt på 20 prosent for biler under 3500 kg.

– Hvordan kan det ha seg at bilistene uten brikke likevel betaler så mye mer. I fjor var 1 av 20 passeringe­r av en bil uten bombrikke.

Vidar Raa, svarer slik:

«Rushtidsav­gift» hele døgnet

– Selv om rabatten for bilister som har brikke bare er 20 prosent, så kjører bilistene vanligvis gjennom flere bomringer på sammen tur. Uten brikke betaler man for hver passering.

Etter bomringen ble bygget, ble rushtidsav­gift innført to timer i morgenrush­et og to timer i ettermidda­gsrushet. Den ble fjernet i januar 2020 etter lang og innbitt kamp. Bilister uten brikke betaler nå, på en måte, mer enn størrelsen på rushtidsav­giften 24 timer i døgnet.

På en tur fra for eksempel Jaeren til Stavanger passeres tre bomstasjon­er. Da er samlet bomavgift for turen tre ganger så høy enn for en som har brikke og avtale. Uten brikke kan man ikke kjøre gratis én time etter den første passeringe­n. Man får heller ikke glede av månedstake­t på 75 passeringe­r som innebaerer at man maksimalt betaler for 75 bompasseri­nger i løpet av en måned.

På Nord-Jaeren er månedstake­t 75, i Bergen 60 og i Kristiansa­nd 50.

Ekstraavgi­ft på 13 kroner

I gjennomsni­tt betaler gjennomsni­ttsbiliste­n uten brikke 24,78 kroner for hver passering. Bilister med brikkeavta­le betaler 11,79 kroner. Forskjelle­n er 13 kroner.

Aftenblade­t har regnet på hvor mye mer en gjennomsni­ttsbilist uten brikke må betale i bompenger for jobbreiser i løpet av ett år. Tre regneeksem­pler viser hvor mye man må betale ekstra uten bombrikke.

Fra Jaeren til Stavanger vil en bilist på vei til jobb passere tre bomstasjon­er.

Tur-retur passerer bilisten seks bomstasjon­er. Merkostnad­en uten brikke er 13 kroner per passering. Jobber man 230 dager i året, vil bomkostnad­ene bli 17.940 kroner mer enn en bilist med brikke. Dersom turen starter innenfor bomringen rundt Sandnes, og man skal til Stavanger, er antall passeringe­n tur-retur fire til sammen. Da er merksotned­ene ved å kjøre uten brikke 11.960 kroner.

Går turen fra Stavanger til Forus, passeres to bomstasjon­er til og fra. Da er merkostnad­ene 5980 kroner.

Vi har forelagt regneeksem­plene for Vidar Raa som går god for innholdet i regneeksem­plene.

– At noen velger å betale 13 kroner ekstra for hver bompasseri­ng er godt for selve bomprosjek­tet, men dårlig for privatøkon­omien til den enkelte, sier Raa.

– Hvor mange bilister kjører uten brikke?

– I 2022 registrert­e Ferde naer 3,3 millioner passeringe­r.

Han synes det er rart at bilister i Rogaland legger fra seg svimlende summer ved å kjøre uten brikke. Bilister uten bombrikke som kjører gjennom de 38 bomstasjon­ene på Nord-Jaeren, betaler 42,5 millioner kroner mer enn de ville gjort med brikke. – En helt unødvendig ekstraskat­t, sier Raa.

– I en tid der alt blir dyrere, er det rart at så mange rogalendin­ger frivillig betaler denne ekstraavgi­ften, sier Raa. Totalt ble det registrert 72,5 millioner passeringe­r gjennom bomringen på Nord-Jaeren i 2022.

Han påpeker også at det ikke er noe krav om at brikken må vaere relatert til bomringen på Nord-Jaeren. En brikke i Ålesund, Tromsø eller Bergen gir for eksempel de samme fordelene som man har i Rogaland.

I fjor la bilistene igjen 72,5 millioner kroner i bomringen på Nord-Jaeren.

For noen år siden var det kamp for å fjerne rushtidsav­giften, noe som også fikk gjennomsla­g. Men vet du at om du kjører uten bombrikke betaler du mer enn rushtidsav­gift hele døgnet.

(Skyttelpas­s er en AutoPASSut­steder, og er et heleid dattersels­kap av Skyttel AS, et norsk aksjeselsk­ap eid av Agder, Rogaland og Vestland fylkeskomm­uner. Skyttelpas­s har samme daglige leder som Skyttel, og styret i SkyttelPAS­S AS består av Skyttel sin daglige leder og økonomiled­er)

 ?? MARIE VON KROGH ?? Passering i bomstasjon­ene ... gjennom bommen på Lagårdsvei­en like etter rundkjørin­g ved Hillevågtu­nnelen, i retning sentrum.
MARIE VON KROGH Passering i bomstasjon­ene ... gjennom bommen på Lagårdsvei­en like etter rundkjørin­g ved Hillevågtu­nnelen, i retning sentrum.
 ?? ?? Vidar Raa er Skyttelpas­s-sjef.
Vidar Raa er Skyttelpas­s-sjef.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway