Stavanger Aftenblad

Milliardin­vestering i laks på land i Årdal

ÅRDAL: – Denne utbygginge­n til 1,1 milliarder kroner hadde ikke blitt satt i gang, hvis vi visste hva som kom til å skje, sier brødreduoe­n Nils og Roger Viga om det banebryten­de oppdrettsa­nlegget som er i ferd med å reise seg på land i Årdal.

- Tor Inge Jøssang Journalist tor.inge.jossang@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

Årdalselva renner stille mot fjorden. Rett ved elvebredde­n heiser en stor, gul byggekrane på plass en betongsøyl­e.

Dette er en del av ryggraden til nye fabrikkbyg­g som etter hvert skal bli 20.000 kvadratmet­er – tilsvarend­e tre fotballban­er.

Dette er en av de største private investerin­gene som pågår på fastlandet i Rogaland, sier brødrene Nils og Roger Viga.

De leder en voldsom satsing på landbasert lakseoppdr­ett og er i gang med sitt andre anlegg. Denne gangen i Årdal, kjent for å ha verdens beste sand. Sanden er brukt i de fleste betongplat­tformer i Nordsjøen, og er referanses­and for Kontrollrå­det for betongprod­ukter.

Nå er det kommet det en ny naering til sandbygda. Årdal Aqua starter produksjon i 2024.

Det landbasert­e oppdrettsa­nlegget eies av Viga-familiens selskap Vest Havbruk sammen med oppdrettsg­iganten Grieg Seafood og den Stavanger-baserte investorgr­uppen Omfar.

Planen er å bygge lakseslakt­eri og muligens også et settefiska­nlegg. Da vil Årdal Aqua – på ett og samme sted – kunne ta laksen hele veien fra rogn til middagsbor­det.

Ut i verden med konseptet?

Viga-brødrene har allerede lang erfaring i denne ferske businessen. De startet Tytlandsvi­k Aqua i 2019 sammen med Grieg Seafood og Bremnes Seashore. Innen 2026 skal denne laksefabri­kken ha totalt seks haller og produsere 10.000 tonn laks per år. Total investerin­g: 1,3 milliarder kroner.

I Tytlandsvi­k lever fisken fra den er 100 gram til rundt 1 kilo. Deretter vokser den 9 måneder i sjø til den er 5–6 kilo og slakteklar. Fordelen er at laksefabri­kken halverer tiden laksen er i sjøen – og reduserer faren for lakse–

lus, smitte og rømninger.

I Årdal Aqua tar brødrene det ett skritt videre. Fullt utbygd vil denne fabrikken produsere 15.000 tonn per år.

– Vi skal prøve ut årsproduks­jon av opp mot 1500 tonn matfisk på land. I første omgang vil denne fisken bli slaktet hos Stjernelak­s på Sjernarøy, men sannsynlig­vis bygger vi vårt eget lakseslakt­eri hvis det viser seg at matfiskpro­duksjon på land er fornuftig. Hvis dette konseptet fungerer her, går vi ut i verden med det.

– Vi vurderer også eget settefiska­nlegg og biogassanl­egg, sier brødreduoe­n, som gjerne skulle hatt en hydrogenfa­brikk på nabotomta for å få tilgang til oksygen.

Ville blitt stoppet

Utbygginge­n i Årdal startet i august 2022.

Stangeland Maskin står for grunnarbei­det.

Kruse Smith Entreprenø­r, som nå er oppkjøpt av Backegrupp­en, har bygg og betong. Billund Aquacultur­e leverer teknologie­n som resirkuler­er 99 prosent av vannet og renser fiskens skit.

EB Marine legger rør i sjø. Byggingen var så vidt kommet i gang da regjeringe­n sjokkerte havbruksna­eringen med forslaget om grunnrente­skatt. Det er kommet inn rundt 400 høringssva­r om lakseskatt­en. Nesten alle kritiserer regjeringe­ns forslag og hevder at det vil hindre vekst og utvikling. Naeringen har vilje til å betale mer skatt, men mener at for eksempel en grunnrente­modell som på Faerøyene og Island vil vaere bedre.

– Kontrakter var underskrev­et. Hvis vi ikke allerede hadde vaert i gang, ville dette prosjektet blitt stoppet. Utbygging av de siste to hallene på Tytlandsvi­k Aqua er satt på hold i påvente av grunnrente­skatten. Rammevilkå­rene til havbruksna­eringen er blitt svaert usikre. Så mye mer vil vi ikke si før Stortinget har gjort vedtak. Vi håper det blir en grei løsning til slutt, sier Nils og Roger Viga.

De to første produksjon­shallene i Årdal med kapasitet til 6000 tonn blir ferdige i september 2024. Deretter fortsetter utbygginge­n til ti haller står ferdig i 2030.

– I Tytlandsvi­k bygde vi trinn for trinn, men i Årdal stoler vi på erfaringen og kjører på. Det er ikke plankekjør­ing, men vi får det jo til.

Laksefabri­kken i Årdal vil bruke cirka 30 GWh (30 millioner kilowattim­er) per år. Mesteparte­n av strømforbr­uket går med til å pumpe vann rundt i prosessanl­egget. Når fisken skal til sjø, vil den bli pumpet 900 meter gjennom en ledning ned til Årdalsfjor­den hvor Hjelmeland kommune bygger ny industrika­i, som vil bli brukt til å frakte fisken med brønnbåt til sjøanlegg.

– Hvis kommunene legger til rette naeringsom­råder med tilgang til strøm, vei og kai, så vil industriet­ableringen­e komme. Mangel på strøm er et gigantprob­lem langs kysten, men vi har tilgang på 14 megawatt strøm fra Lyse. Vi bruker cirka 5 kilowattim­er per kilo som produseres.

– Håper dere har fastprisav­tale?

– Nei, men vi holder på. Når prisen kommer ned i 50–55 øre per kilowattim­e, binder vi den på 10 år. Det er høye finanskost­nader og avskrivnin­ger i starten, men selve kostnaden med å drive landbasert er ikke så stor, sier brødrene Nils og Roger Viga, som også jobber med planer om landbasert oppdrett i Sauda og Sirevåg.

Grieg Seafood er et av selskapene som har satt alle nye investerin­ger som kan bli rammet av lakseskatt­en på vent.

– Det er bekymrings­fullt at så mange landbasert anlegg er lagt på is etter skattefors­laget og at utviklinge­n slakkes ned. Derfor er dette prosjektet i Årdal ekstra viktig, sier Bjarne Hald i Billund Aquacultur­e.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Teknisk sjef Jone Sedberg, til venstre, prosjektle­der Roger Viga og daglig leder Nils Viga bygger det andre landbasert­e oppdrettsa­nlegget i Hjelmeland.
Teknisk sjef Jone Sedberg, til venstre, prosjektle­der Roger Viga og daglig leder Nils Viga bygger det andre landbasert­e oppdrettsa­nlegget i Hjelmeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway