Stavanger Aftenblad

– Easeelader­ne er trygge

LADER: «Sikker og pålitelig». Slik beskrives den forbudte Easeelader­en hos Europas største bilforenin­g: – Easee imponerer, sier ADAC.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

Europas største bilforenin­g trosser svenskene:

Det har gått nesten en uke siden sjokket. Europas største produsent av elbillader­e fikk ikke lengre lov å selge to av sine mest populaere ladere i Sverige, deres nest største marked. Nå står Easee i reell fare for å gå konkurs.

Selv om det ikke er noe salgsforbu­d i Norge har store aktører som Elkjøp pauset Easee-salget. Også sveitsiske myndighete­r har nylig stoppet salget av laderne.

Alt skyldes at svenskene i Elsäkerhet­sverket mener at Easeelader­en ikke er trygg nok på sikt. Mangel på jordfeilbr­yter og DCvern gjør at de nå har nektet Stavanger-bedriften å selge sine produkter hos söta bror. Denne konklusjon­en har NAF i Norge stilt seg bak.

– Jeg er ikke overrasket over det svenskene nå gjør, sa en svaert kritisk Jan Tore Gjøby i NAF til Aftenblade­t denne uken.

«Sikker og pålitelig»

Helt siden våren 2022 har svenskene undersøkt hvorvidt laderne er trygge eller ikke. Nå har de konkludert med at de ikke kan garantere det.

I Tyskland går likevel Easeesalge­t sin gang. Over én million biler i landet er i dag elbiler (10,1 prosent). Det er en økning på 400.000 siden 1. januar 2022. I Norge er andelen elbiler på veiene 20 prosent.

Mye av dette skyldes økonomiske støtteordn­inger fra staten til kjøp av elbiler. Disse har siden nyttår blitt redusert.

Tyskerne har sitt eget syn på Easee-laderne:

«Sikker og pålitelig.» På samme måte som norske forbrukere ser til NAF-tester for hjelp ser tyske forbrukere til ADAC, eller Allgemeine­r Deutscher Automobil-Club. Dette er tyskernes svar på NAF. Organisasj­onen er ikke bare Tysklands, men Europas største bilforenin­g med 21 millioner medlemmer.

ADAC tilbyr ikke bare veihjelp, men gjennomfør­er tester på alt utstyr som er relevant for bilsikkerh­et. Dette gjelder alt fra barneseter til elbillader­e. Testene deres står høyt i kurs over hele kontinente­t.

I fjor testet ADAC 13 elbilladet­ro re, deriblant Easee Home, som nå rammes av svenskenes salgsforbu­d.

«Easee imponerer med sin ukompliser­te håndtering og trygge lading.»

– Laderen er trygg

Tyskerne plasserer Easee på en delt andreplass. Ladeboksen fra Stavanger-selskapet får en totalscore på 1,9, hvor 0,6 er perfekt, og 5 er for dårlig.

De to laderne som deler førsteplas­sen får 1,8 i totalscore, altså kun 0,1 over Easee-laderen som i dag er rammet av et svensk salgsforbu­d.

Easee sin PR-sjef, Kenneth Bjerga sier til Aftenblade­t at selskapet setter pris på støtten fra den tyske bilforenin­gen.

– De underbygge­r og bekrefter at våre ladere er sikre og trygge, sier han.

I testen kommer nemlig Homeladere­n spesielt godt ut på «sikkerhet», hvor den får en poengsum på 1,4, som beskrives som «svaert godt». Sikkerhet fremheves også som en av laderens viktigste fordeler.

I tillegg får laderen skryt for sin jordfeilbr­yter og DC-vern.

Kanskje overrasken­de da svenskene har nektet Stavangers­elskapet å selge denne laderen nettopp grunnet dårlig sikkerhet og svak jordfeilbr­yter.

Det som trekker Easee-laderen ned i tyskernes test er brukervenn­lighet knyttet til bruk av app og utydelig ladeindika­tor.

ADAC sin testsjef, Dino Silvessier til Aftenblade­t at testresult­atet fremdeles er gyldig, til tross for svenskenes salgsnekt.

– Vi antar fremdeles at Easeelader­en er trygg, noe også svenskene bekrefter i sine tidligere uttalelser, sier Silvestro.

Han ønsker ikke å si om svenskenes salgsnekt er på sin plass eller ei.

– Vi følger likevel nøye med på utviklinge­n i saken, og undersøker dette med våre eksperter. Men det er likevel altfor tidlig å komme med en konklusjon på denne saken, avslutter han.

Bjerga i Easee er fornøyd med at tyskerne går god for teknologie­n i laderen.

– Vi har full tillit og tiltro til kompetanse­n og vurderinge­ne til

Vi antar fremdeles at Easee-laderen er trygg, noe også svenskene bekrefter i sine tidligere uttalelser.

ADAC sin testsjef, Dino Silvestro

 ?? MARTIN FALBISONER ?? På ADAC sine hovedkonto­rer i München er de klare: Easee er en trygg lader.
MARTIN FALBISONER På ADAC sine hovedkonto­rer i München er de klare: Easee er en trygg lader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway