Stavanger Aftenblad

«Vennefonde­t» i minus – Harald Espedal «mistet» 36,5 millioner i honorar

STAVANGER: Salt Value AS, det såkalte «vennefonde­t» til Harald Espedal, gikk på en smell i 2022. Resultatet før skatt endte på minus 60 millioner kroner. Dermed «forsvant» honoraret hans på 36,5 millioner fra året før.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

– Jeg liker ikke å tape penger! Men samtidig er dette et resultat som over tid er godt innenfor det som må forventes i et svingende aksjemarke­d. Og i 2022 var det usedvanlig sterke svingninge­r, sier Harald Espedal til Aftenblade­t.

Mens Salt Value hadde en avkastning på 25,7 prosent i 2021, ble det minus 3,4 prosent i fjor. Totalt har investerin­gsselskape­t Salt Value AS nå eiendeler for over to milliarder, nemlig 2.021 millioner kroner.

Store svingninge­r

– Det er velkjente grunner til at aksjemarke­det var utfordrend­e i fjor, som krig, inflasjon og økte renter, sier Espedal. – Dette påvirket deler av aksjemarke­det negativt, mens andre deler, som olje og gass, hadde en positiv utvikling.

Store svingninge­r gir gode muligheter for kjøp og salg blant aksjeinves­torer. Det benyttet også Espedal seg av i fjor.

– Selv om resultatet ble negativt i 2022, så har jeg god tro på at portefølje­n vil gi en tilfredsst­illende avkastning i årene som kommer, sier han.

Ned 213 millioner

Fall i aksjekurse­ne og valutaendr­inger gjør at selskapet bokfører en nedgang i verdien på hele 213 millioner kroner i 2022. Året før, da aksjemarke­det hadde en kraftig oppgang, økte portefølje­ns verdi med 150 millioner.

Mottatt utbytter på aksjene bidro positivt målt mot året før, ettersom selskapet fikk 82,6 millioner i utbytte i 2022 opp fra 55,2 millioner i 2021.

Regnskapet viser at Salt Value hadde gevinster på salg av aksjer på 101 millioner kroner i fjor. Året før var gevinsten 150 millioner kroner.

Flere kom til

Salt Value gjennomfør­te to emisjon, aksjeutvid­elser, på totalt 408 millioner kroner.

– Det er positivt at investorer ønsker å vaere med, vi får en del henvendels­er fra interesser­te. Det er sannsynlig at det også i 2023 kommer noen flere investorer i Salt Value, sier Espedal.

Trygg på banker

Det er stor uro i bankvesene­t både i USA og Europa. Espedal, som er styreleder i Sandnes Sparebank, har investert både der og i andre norske sparebanke­r.

– Uroen i utenlandsk­e banker kan vel smitte over til Norge? Er du nå mindre trygg på dine bankinvest­eringer?

– Svaret er klart nei. Norske banker er solide, det er strenge krav til driften, et effektivt tilsyn, og norsk økonomi er generelt solid. Jeg har investert noe mer i svenske Handelsban­ken, en svaert godt drevet bank etter mitt syn.

Av Espedal sine største aksjeinves­teringer så hadde Kid negativt avkastning i fjor. Men Espedal har fortsatt god tro på selskapets framtid og kjøpte seg litt opp.

I mai i fjor, da gassprisen­e og aksjekurse­ne var høye, solgte han deler av beholdning­en og tok gevinst i oljeselska­pene DNO og Okea.

Usikker

Renteutvik­lingen, inflasjone­n, finansiell uro. Harald Espedal er som alle andre usikker på 2023.

– Utfallsrom­met er stort, her er det bare å følge nøye med på bevegelsen­e i de ulike markedene. I denne situasjone­n er det fornuftig å vaere usikker.

Mindre inntekt

Som forvalter merker Harald Espedal godt at fondet gikk i minus i fjor. Størrelsen på portefølje­n økte og hans faste forvaltnin­gshonorar gikk opp fra 13,5 millioner i 2021 til 18,7 millioner kroner i fjor.

Men samtidig forsvant det variable honoraret, som er knyttet opp mot det økonomiske resultatet. I 2021 var dette variable honoraret på 36,5 millioner kroner.

Totalt gikk honoraret ned fra 50 millioner i 2021 til 18,7 millioner i fjor.

– Du fikk over 31 millioner kroner mindre i fjor? – Ja, men det er jo akkurat slik det skal vaere når fondet har negativ avkastning.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Harald Espedal sitt Salt Value fikk et minusresul­tat i fjor, for første gang på flere år.
JON INGEMUNDSE­N Harald Espedal sitt Salt Value fikk et minusresul­tat i fjor, for første gang på flere år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway