Stavanger Aftenblad

Salget av nye boliger i fritt fall – men dette Øgreid-prosjektet har solgt for 250 millioner

STAVANGER: Rentehevin­ger og generell usikkerhet i markedet gjør at nyboligsal­get faller dramatisk i hele landet. Men i Stavanger er det annerledes, mener Øgreid-sjef Erlend Aanestad. Prosjektet Søstrene Hinna har solgt 63 av 92 leilighete­r.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

– Vi har vaert gjennom en periode med negative nyheter og det er primaert Oslo-markedet som farger stemningen i hele Norge. Men vi opplever markedet som ganske annerledes, sier daglig leder i Øgreid Eiendom, Erlend Aanestad, til Aftenblade­t.

– Salget tar seg opp

Øgreid Eiendom er nå i full gang med å selge prosjektet Søstrene Hinna i Jåttåvågen. Det første byggetrinn­et har solgt 45 av 51 leilighete­r, mens det andre har solgt 18 av 41. Totalt er det solgt 63 av 92 leilighete­r for en samlet sum på 250 millioner kroner. Den dyreste leilighete­n ble solgt for 9,5 millioner kroner.

Leilighete­ne i første byggetrinn skal vaere innflyttin­gsklare i juni, mens leilighete­ne i andre byggetrinn skal stå klare om cirka to år.

– Det er alltid sånn at vi må ha et visst salg før vi kan gå i gang med bygging. I dette tilfellet var interessen så stor at oppstart ble besluttet etter tre dager, sier Aanestad.

Og legger til:

– Vi i Øgreid Eiendom opplever at våre prosjekter selger bra. Vi ser også at det har vaert en fin prisøkning i markedet for nye boliger, men at økte byggekostn­ader biter på resultaten­e. Etter ti år med flat prisutvikl­ing ser vi nå at salget tar seg opp og vi har tro på noen fine år for nyboligmar­kedet i Stavanger.

Pilene peker nedover nasjonalt

Den utviklinge­n står i sterk kontrast med nybolig-markedet i resten av landet. Ferske tall fra Boligprodu­sentene viser at igangsetti­ng av nye boliger i februar er nesten halvert sammenlign­et med februar i fjor, mens salget har gått ned med 31 prosent.

Tallene for det siste året viser at det er solgt 17.641 nye boliger, noe som er 31 prosent under forrige tolvmånede­rsperiode. Mens tallene for igangsatte nye boliger de siste 12 månedene er 21.827 boenheter, noe som er 18 prosent under forrige tolvmånede­rsperiode.

– Markedet har i lang tid vaert preget av mye usikkerhet, og nyboligmar­kedet rammes hardt av rentehevin­gene. Nye rentehevni­nger vil forverre nyboligmar­kedet ytterliger­e. Svekket boligforsy­ning gjør bolig til mangelvare, selv om det er aktivitet i bruktbolig­markedet, sier administre­rende direktør i Boligprodu­sentene, Lars Jacob Hiim.

Han mener kommunene nå må ta ansvar sammen med bransjen.

– Vedtatte regulering­splaner må gjennomgås for å kutte kostnader og gjøre planene byggbare. I tillegg må kommunene sørge for raskere og mer forutsigba­r saksbehand­ling i pågående plansaker. Dersom den negative utviklinge­n i markedet fortsetter vil det føre til økning i nedbemanni­nger og permitteri­nger, sier Hiim.

Erlend Aanestad i Øgreid Eiendom mener ofte det er underkommu­nisert hvor mye bemanning en byggeplass krever og hvor mange arbeidspla­sser naeringen faktisk bidrar med.

– I Søstrene Hinna-prosjektet bidrar trinn én med 45-50 årsverk, noe som økes ytterliger­e ved igangsette­lse av trinn to, sier Aanestad.

 ?? BRANDSBERG DAHLS ARKITEKTER ?? Søstrene Hinna har solgt 63 av 92 leilighete­r.
BRANDSBERG DAHLS ARKITEKTER Søstrene Hinna har solgt 63 av 92 leilighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway