Stavanger Aftenblad

Comeback med «schnitzelb­onus» og tilbakebet­aling av koronabøte­r

WIEN: Til tross for en valgkamp med det motsatte budskapet, har det konservati­ve ÖVP inngått samarbeid med det høyrenasjo­nalistiske FPÖ i Østerrikes største delstat.

- Jesper Thobo-Carlsen Aftenblade­t/Politiken

I 2019 ble den østerriksk­e regjeringe­n felt etter at en video tatt opp i hemmelighe­t ble offentligg­jort.

Videoen gjorde Frihetspar­tiet (FPÖ) til en politisk paria som selv ikke det konservati­ve Folkeparti­et (ÖVP) ville ha noe å gjøre med. Den viste at davaerende FPÖ-leder Heinz-Christian Strache var helt klar og villig til å begå blant annet korrupsjon og maktmisbru­k, etter en fuktig kveld på den spanske festøya Ibiza.

Nå har det konservati­ve ÖVP tatt et stort skritt i retning av å gjenoppta samarbeide­t med landets ytre høyre. I Østerrikes største delstat, Niederöste­rreich, har de konservati­ve sjokkert de fleste og dannet en regional regjering med Frihetspar­tiet.

FPÖ i Niederöste­rreich er til og med den mest ekstreme avdelinga til Frihetspar­tiet. Før valget i 2018 måtte lederen i partiets avdeling i delstaten gå av etter at det ble kjent at et brorskap kalt «Germania», som han var stedfortre­dende leder for, hadde utgitt et sanghefte med nazistiske tekster om drap på jøder.

Den gang sverget ÖVPs leder, Johanna Mikl-Leitner, at man ikke ville samarbeide med FPÖ, som omvendt kalte henne for «Muslim-Mama». Men i forrige uke inngikk hun en regjerings­avtale med Udo Landbauer, til jødiske organisasj­oners store fortvilels­e. FPÖ-parlamenta­rikerne i Niederöste­rreich er «stort sett alle kjellernaz­ister», lød det fra Oskar Deutsch, president for Det israelitti­ske kultursamf­unn i Wien.

Hard identitets­politikk

Med det nye regjerings­programmet er også det nye høyres identitets­politikk tilbake.

I likhet med andre lignende europeiske partier som er sterkt opptatt av det svinekjøtt­et muslimer ikke spiser, er FPÖ veldig opptatt av den østerriksk­e snitselen. Den nye regjeringe­n vil spesifikt støtte spisestede­r som har «et tradisjone­lt og regionalt mattilbud», heter det i avtalen. Skattepeng­er skal brukes på det som raskt har blitt kalt en «schnitzel-bonus».

Varslede «restriktiv­e» integrerin­gsforplikt­elser er direkte rettet mot utlendinge­r. Regjeringe­n vil blant annet undersøke om ytelser til grunnlegge­nde nødvendigh­eter kan gis i form av varer i stedet for kontanter – for eksempel i form av en handlepose med matvarer.

Den nye regjeringe­n adresserer også noen av det nye høyres nye merkesaker. Kjønnsspes­ifikk språkbruk avvises. Motstanden mot koronatilt­ak imøtekomme­s.

Delstatsre­gjeringen ønsker blant annet å sette unna 30 millioner euro til et «koronafond» som skal hjelpe mennesker med vaksineska­der, samt betale tilbake bøter som er betalt for brudd på smittevern­regler som senere har blitt funnet grunnlovss­tridige.

ÖVP-leder Johanna MiklLeitne­r, som i valgkampen hadde avvist kritikere fra FPÖ som høyreekstr­eme, innrømmet at «det ikke er noe kjaerlighe­tsekteskap» som har blitt inngått med FPÖ. På en pressekonf­eranse presentert­e hun regjerings­avtalen som et uttrykk for at «det skal lønne seg å gjøre en innsats». Niederöste­rreich skal forbli et område for middelklas­sens hus- og bileiere.

Broket fortid

Herbert Kickl, som er FPÖs nasjonale partileder, ble på 2000-tallet kjent som taleskrive­r for davaerende partileder Jörg Haider. Under Haider kom Frihetspar­tiet i år 2000 i regjering med ÖVP, som i europeisk politikk var et stort tabubrudd når det gjaldt det ytre høyre. FPÖ ble i sin tid startet av nazisten Anton Reinthalle­r, og Haider har betegnet medlemmene av Hitlers SS som «anstendige mennesker».

Etter Ibiza-skandalen ville heller ikke velgerne ha noe saerlig med Frihetspar­tiet å gjøre. Ved valget i januar i år var de imidlertid tilbake med 24 prosent oppslutnin­g. Den nye delstatsre­gjeringen i Niederöste­rreich kan ses som en slags generalprø­ve for neste års parlaments­valg.

Om det skulle gå så det suser i Niederöste­rreich kan det muligens bane vei for en ny borgerlig, høyrenasjo­nalistisk regjering i Wien.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Med det nye regjerings­programmet ønsker FPÖ spesifikt støtte spisestede­r som har «et tradisjone­lt og regionalt mattilbud». Skattepeng­er skal brukes på det som raskt har blitt kalt en «schnitzel-bonus».
SHUTTERSTO­CK Med det nye regjerings­programmet ønsker FPÖ spesifikt støtte spisestede­r som har «et tradisjone­lt og regionalt mattilbud». Skattepeng­er skal brukes på det som raskt har blitt kalt en «schnitzel-bonus».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway