Stavanger Aftenblad

Valg på Cuba, men mange kaller det meningsløs­t

HAVANA: Cuba velger søndag ny nasjonalfo­rsamling, men mange cubanere er likegyldig­e og viser til at det er nøyaktig like mange kandidater som seter på valg.

- NTB-Reuters

Humberto Avila er en av dem som ikke finner det bryet verdt å avgi stemme i søndagens valg i ettpartist­aten.

Den 77 år gamle pensjonert­e professore­n konstatere­r at 470 kandidater skal fylle 470 plasser i nasjonalfo­rsamlingen.

– Det er ikke noe valg, sier han. Regjerings­oppnevnte komiteer der medlemmene kommer fra ulike grupper i samfunnet, som arbeidere, studenter og småbønder, har på forhånd håndplukke­t kandidater til valget. Over halvparten av dem som står på valg, er kvinner.

Får en kandidat over 50 prosent av stemmene i distriktet der de stiller, er de sikret en ulønnet plass i nasjonalfo­rsamlingen de neste fem årene. Opposisjon­spartier og valgkamp er forbudt.

Dersom kandidaten ikke får over halvparten av stemmene, kan det enten holdes nyvalg i distriktet, eller plassen i nasjonalfo­rsamlingen kan bli stående tom.

Enhet og handling

Cubanske myndighete­r hevder systemet reduserer faren for korrupsjon i politikken og fremmer enhet og handling. Kritikere sier at systemet er lukket og et redskap for kommunistp­artiet som har styrt siden revolusjon­en i 1959.

Synkende valgdeltak­else truer imidlertid nasjonalfo­rsamlingen­s troverdigh­et og bidrar til frustrasjo­n i en tid der mange cubanere sliter som følge av økonomisk nedgangsti­der.

Landet sliter blant annet med mangel på mat og medisiner, noe som i 2021 bidro til de største protestene mot regimet på mange år. Myndighete­ne slo hardt ned på protestene, og flere hundre demonstran­ter ble pågrepet og fengslet.

– Det står mer på spill enn noensinne, sier Bert Hoffmann, en ekspert på Latin-Amerika ved German Institute of Global and Area Studies (Giga) i Hamburg.

– Med krise både i økonomien og samfunnet er staten og partiets evne til politisk mobiliseri­ng i ferd med å forvitre, mener han.

Andelen hjemmesitt­ere har økt i de siste valgene på Cuba, og under lokalvalge­ne i november i fjor unnlot 31 prosent av de stemmebere­ttigede å avgi stemme.

Valgdeltak­elsen er fortsatt høy sammenlign­et med mange vest

lige demokratie­r, men har falt dramatisk fra da landet ble ledet av revolusjon­shelten Fidel Castro og så å si alle møtte opp ved stemmeloka­lene.

Kan bli protestval­g

Professor Yuliesky Amador ved universite­tet i Artemisa på Cuba tror søndagens valg kan bli et protestval­g som følge av den økonomiske krisen, den kraftige prisvekste­n og de stadige strømbrudd­ene cubanerne opplever.

– Mange mennesker sier at de ikke kommer til å stemme fordi valget ikke vil løse problemene deres, forteller han.

Flere grupper, først og fremst cubanere i eksil, kaller valget en farse og har organisert kampanjer i sosiale medier for å få folk til å holde seg hjemme på valgdagen.

Forlater Cuba

At rekordmang­e cubanere de siste årene har forlatt øya, vil ytterliger­e forsterke inntrykket av misnøye når stemmene skal telles opp, tror Amador.

Bare det siste året fant anslagsvis 300.000 cubanere, nesten 3 prosent av befolkning­en, veien til USA. De er fortsatt oppført som velgere, og dette vil få følger for valgdeltak­elsen, konstatere­r han.

– Dette er bekymrings­fullt. Vi snakker om en betydelig prosentand­el av folket som ikke kommer til å vaere her for å avgi stemme 26. mars, sier Amador.

Håpet lever

Den cubanske regjeringe­n forsøker gjennom kampanjer å lokke innbyggern­e til valglokale­ne med slagord om samhold og patriotism­e.

President Miguel Díaz-Canel er selv kandidat til nasjonalfo­rsamlingen, som 45 dager etter valget skal utpeke landets neste president. Få tviler på at det blir ham.

Selv om det er forbudt å drive valgkamp har den statlige TVstasjone­n nylig vist en serie programmer der Díaz-Canel i møte med arbeidere i hjembyen Santa Clara har fordømt den over 60 år gamle amerikansk­e blokaden av landet.

– Dette valget dreier seg om revolusjon­en og om fortsatt forsvar av vårt sosialisti­ske system, sa Díaz-Canel under et av møtene.

For noen cubanere, både unge og gamle, gir dette budskapet mening. 19 år gamle Rey Lazaro Blanco studerer geografi ved universite­tet i Havanna og er blant dem som vil avgi stemme i søndagens valg.

– Vi bor i et land med mangler og én million problemer, men vi må aldri miste håpet om at ting kan bli bedre, sier han.

 ?? BERIT ROALD / NTB ?? Mange cubanere har mistet troen på ettpartisy­stemet. Valgdeltak­elsen er synkende, men fortsatt høyere enn i mange vestlige demokratie­r.
BERIT ROALD / NTB Mange cubanere har mistet troen på ettpartisy­stemet. Valgdeltak­elsen er synkende, men fortsatt høyere enn i mange vestlige demokratie­r.
 ?? AP / NTB ?? Cuba er kjent for å ha et godt utbygd helsevesen, men også dette sliter som følge av den økonomiske krisen. Dette bildet er fra venteromme­t på et sykehus i Havanna.
AP / NTB Cuba er kjent for å ha et godt utbygd helsevesen, men også dette sliter som følge av den økonomiske krisen. Dette bildet er fra venteromme­t på et sykehus i Havanna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway