Stavanger Aftenblad

Godt psykisk helsearbei­d kan også gjøres uten psykiatere

PSYKIATRI: I Norge i dag finnes det mange måter å tilby forsvarlig­e og gode tjenester på innen psykisk helsefelte­t. Mye av dette skjer, og kan skje, uten at psykiater er en del av teamet.

- Steinar Trefjord Jaeren Recovery College Tor Arne Riskedal Jaeren Recovery College Marte Ylitalo Jaeren Recovery College

Psykiatere er vel den faggruppen som er totalt sett er faerrest av i antall. Nå leser vi at SUS vil stenge ned avdeling(er) på Varatun, Sandnes DPS, fordi de mangler psykiatere.

Svaert mange ulike faggrupper gir i dag oppfølging og behandling til personer med psykiske helseutfor­dringer i kommuner og spesialist­helsetjene­ste. Noen av disse er også erfaringsk­onsulenter, personer som har egen erfaring med psykiske helseutfor­dringer og som bruker denne for å støtte andre som nå sliter.

En annen type behandling

Vi har tro på recovery-orienterte tjenester. Det betyr blant annet at ansatte i tjenestene utgjør relasjoner som fremmer en positiv identitet, at psykiske helseutfor­dringer sees på i et helhetlig og sosialt perspektiv, og i lys av den det gjelder sin personlige historie, og ikke bare sykehistor­ien. Det betyr også at erfaringsk­ompetansen gyldiggjør­es, og er integrert i behandling­soppleggen­e.

Forskning som er basert på flere tusen intervjuer av personer med psykiske helseutfor­dringer sier noe om hva «den som har skoen på» har sagt er viktig i oppfølging og behandling. Her er det mye å hente for å bygge god og virksom behandling.

Vi har ikke oversikt over hvilke oppgaver som ikke kan utføres hvis psykiater mangler på Varatun. Men vi kjenner til mye som kan gjøres uten at det nødvendigv­is er en psykiater tilgjengel­ig. Det kan muligens vaere at noen av pasientene må «byttes ut» fordi de har utfordring­er som kun kan møtes forsvarlig når en psykiater har ansvaret. Men vi tror at det vil vaere mange – og mange som trenger det sårt – som det ville vaere forsvarlig og betimelig å gi recoveryor­ientert hjelp til. Og vi tror også at det finnes kompetanse til dette både blant ansatte på Varatun, og i feltet ellers i regionen, både fra «erfaring og fag».

Tenk alternativ­er!

Vi oppfordrer SUS til å tenke alternativ­er. Kan det vaere mulig, i stedet for å redusere tilbudet, å styrke tilbudet gjennom recoveryor­ientert behandling og oppfølging? Er ikke denne situasjone­n en gylden anledning til et nybrottsar­beid innen spesialist­helsetjene­sten. Kanskje vil dere til og med oppleve at resultaten­e kan bli vel så gode uten psykiatere­n?

Jaeren Recovery College er et regionalt recovery-kompetanse­senter lokalisert i Sandnes. Vi er gjerne med som en samarbeids­partner til SUS for å fremme recovery og recoveryor­ienterte tjenester. Vi trenger å styrke det psykisk helsefelte­t og ønsker SUS lykke til med det!

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Jeg heier på både guttene og jentene i skolen, men ikke for å sette dem opp mot hverandre.
SHUTTERSTO­CK Jeg heier på både guttene og jentene i skolen, men ikke for å sette dem opp mot hverandre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway