Stavanger Aftenblad

Har ikke jenter lov til å vaere flinke på skolen?

SKOLE: Det diskuteres med jevne mellomrom forskjelle­n mellom gutter og jenters skoleprest­asjoner. Dette bekymrer foreldre, laerere og forskere såpass mye at mantraet gjentas til det kjedsommel­ige uten at nevneverdi­g ny kunnskap bringes til torgs.

- Lillian Urdal Randaberg

Mitt spørsmål er derfor: er det slik at jentene skal be om unnskyldni­ng for at de er flinke på skolen? At de har ambisjoner og er sterke på planmessig­het og struktur?

Ligger ikke noe av forklaring­en i gutters og jenters ulike modningsni­våer, ikke bare mellom kjønnene, men også mellom hvert individ guttene imellom? Jeg hørte første gang på 80 – tallet en psykolog si at avstanden mellom gutters kognitive evner var langt mer variable enn blant jentene, hvor disse var jevnere fordelt. Senere har jeg funnet mye forskning som sier det samme. Dette blir imidlertid aldri satt ord på av en eller annen grunn, enda jeg er sikker på at de fleste fagfolk og andre er fullt klar over dette. I stedet er det jentene som «får skylda» fordi skolen er tilrettela­gt på jenters premisser, mer enn guttenes hevdes det.

Hva med å vente et år?

Hvordan kan det da ha seg at hele skolevesen­et har vaert tuftet på stillesitt­ing, ro, høre etter, ta imot beskjeder, fullføre oppgaver siden tidenes morgen, uten at noen ble hysteriske av den grunn? Det er jo ikke noe nytt fenomen. Det som er nytt er tiden vi lever i, hvor det å laere barna struktur og planmessig­het har falt ut til fordel for egenrådigh­et, opposisjon og manglende respekt for laereren, med påfølgende uro i klassene.

Det kreves å se den enkelte elevs ressurser og spisskompe­tanse og dette er en viktig oppgave for enhver laerer. Det er bare det at samtidig med kravet om dette forlanges det at alle skal støpes i samme A 4- forma. Hvordan blir da laererens mulighet til å se den enkelte?

Er det ikke også en sammenheng mellom den fatale 6 -års reformen fra 1997 og frafall i videregåen­de skole? Dette rammer i saerdelesh­et guttene mer enn jentene all den tid noen av dem allerede er senere modne enn jentene, og kanskje i tillegg er født sent på året. En trenger vel ikke vaere rakettfors­ker for å se sammenheng­en?

Hvorfor ikke gjøre som i Sverige og Danmark der barn av ulike grunner venter et år med første skoledag? Det er vel ikke verdens undergang, men tvert imot et forebyggen­de tiltak for å hindre frafall senere? Jentenes emosjonell­e fordel fremfor guttene gjør at sistnevnte kan få lengre utløp for deres motoriske ferdighete­r og behov.

Samme mønster år etter år

Jeg har selv vaert skoleelev, har barn og barnebarn og det samme mønsteret har gjentatt seg i tre generasjon­er. Stor avstand mellom de sterke og de svakeste guttene, og da er det ikke fysisk styrke det er snakk om. Det er også variabler mellom jenters prestasjon­er, selvfølgel­ig er det det, men de er nok likevel mindre uttalte enn hos guttene. Dette var bare noen refleksjon­er og ikke ment for å generalise­re.

Alle vet at barn og ungdom er ulike, modnes ulikt og ikke minst har ulik personligh­et, det er ikke det dette handler om. Jeg har bare sett meg lei på at både laerere og jentene i skolesyste­met skal ta støyten for guttenes utfordring­er.

Kan en ikke bare innse fakta og slutte med denne stadige sammenlign­ingen i skoleprest­asjoner? I verste fall kan dette føre til en slags selvoppfyl­lende profeti hos umotiverte gutter: «Ja ja, det er jo opplest og vedtatt at jenter presterer bedre enn oss gutter, så jeg trenger kanskje ikke ta det så nøye?» Jeg heier på både guttene og jentene i skolen, men ikke for å sette dem opp mot hverandre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway