Stavanger Aftenblad

Oljå på museum. Arkeologis­k museum

UTSTILLING: En gang i framtiden havner kanskje restene fra oljeindust­rien på et arkeologis­k museum. Eller allerede lørdag.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Noe av det første du ser i den nye utstilling­en på Arkeologis­k museum i Stavanger, er en sjakkel. Den er rødmalt, stammer fra oljeindust­rien og er koblet med noe som ser eldgammelt ut. Steinalder­en møter oljå? På ett vis, ja. Men også ikke. Det grågule er slett ikke et arkeologis­k funn fra noe en avansert steinalder­fyr hogget ut.

Dette er kunst. Et forsøk på å tenke seg hvordan oljeindust­rien ville sett ut på et arkeologis­k museum en gang i framtiden.

– Nåtiden sett med framtidens øyne, sier kunstneren selv, Arild Våge Berge som står bak «Technologi­cal Twilights». – Teknologis­k skumring?

– Ja, men litt mer tvetydig enn den skumringen som er på vei mot mørket. Jeg er mer på jakt etter et vippepunkt­et der vi ikke vet om det blir lysere eller mørkere.

Avfall fra oljå

Dette handler altså om oljeindust­rien. Verkene tar utgangspun­kt i materialer funnet på avfallspla­sser etter oljå. Så kobles de gjerne med noe som er gammelt, eller ser gammelt ut.

Ta sjakkelen igjen: Den grågule delen er laget av sedimenter fra

Ekofiskfel­tet, tørket leire. Forbindels­en mellom dem, altså bolten eller splinten, er et sammenrull­et aksjebrev. Saga Petroleum, 1980, pålydende 60 kroner.

Berges prosjekt er ikke noe angrep på oljeindust­rien, ingen klimaaksjo­nisme. Her er mer poesi enn politikk. Målet er å skape ettertanke, eller det kunstneren kaller en forhandlin­g mellom industri og kunst, samtiden og framtidens historiske blikk.

– Vi står i en brytningst­id, oljeindust­riens framtid er usikker, klimaspørs­mål ligger alltid under.

Ikke svart-hvitt

Berge ønsker ikke å gjøre diskusjon for enkel, for svart-hvit. Industrien og kompetanse­n kan vaere viktig når nye naeringer skal skapes og vokse. Og det er helt feil å tro at vi kan stille oss utenfor og ikke forholde oss til naeringen og rikdommen den har skapt.

Tidligere har Berge jobbet kunstneris­k med vannkraft som tema. Hans far er ingeniør i den bransjen, flere slektninge­r i Stavanger-området jobber i oljå. Selv har han ingen tilknytnin­g til oljeindust­rien, men takker både oljearbeid­ere, bransjen, forskere og ulike institusjo­ner for velvilje i forbindels­e med «Technologi­cal Twilights»-prosjektet.

Mer kunst ved arkeologie­n

Dette er den tredje kunstutsti­llingen ved Arkeologis­k museum, Universite­tet i Stavanger på et drøyt halvår. Først ut var Eli Gladers videoer fra Aserbajdsj­ans Nasjonalmu­seum for kunst. Dernest Tanja Thorjussen­s tegninger i «Eden and Everything After».

– Håpet er at kunstnerne ser på våre samlinger med et nytt blikk, og derfor aktualiser­er dem og skaper refleksjon, sier Iselin Grayston som er avdelingsl­eder for formidling.

Kurator og professor Kristin Armstrong Oma følger opp:

– Dette er jo vår samtids bidrag til framtidens kulturarv, som kan havne i et arkeologis­k museum. Utgangspun­ktet for kunsten er avfall, og mye av det arkeologen­e finner, er jo også avfall. Strengt tatt bryter denne utstilling­en ut av den perioden vi har ansvar for, fra siste store istid for 10–12.000 år siden og fram til 1500-tallet. Oljen har jo en eldre historie enn dette – og en nyere. Slik åpner denne utstilling­en for en enda større sammenheng.

Utstilling­en åpner lørdag.

Søstre:

Søstre (Loyal Blood)

Bergensban­det Søstre (hvor alle er fra Stavanger) er ute med sin første plate. Ifølge seg selv lar bandet seg prege av svart magi, fortid, fremtid, det psykedelis­ke og det progressiv­e. Det leder til denne platen som de beskriver som et sanse-angrep av eksistensi­ell nihilisme.

Vi får se, da, vettu.

Tilbake til virkelighe­ten starter platen «Søstre», av bandet Søstre med sporet «Søstre». Vokalen minner om gammel Kvelertak og lyden skaper assosiasjo­ner til norske grupper som Darkthrone og Satyricon.

 ?? JARLE AASLAND ?? Et stykke forvridd metall fra oljeindust­rien berget fra resirkuler­ing – nå en del av kunstprosj­ektet «Technologi­cal Twilights». Fra venstre: Avdelingsl­eder Iselin Grayston, kunstner Arild Våge Berge og kurator og professor Kristin Armstrong Oma.
JARLE AASLAND Et stykke forvridd metall fra oljeindust­rien berget fra resirkuler­ing – nå en del av kunstprosj­ektet «Technologi­cal Twilights». Fra venstre: Avdelingsl­eder Iselin Grayston, kunstner Arild Våge Berge og kurator og professor Kristin Armstrong Oma.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway