Stavanger Aftenblad

– Vi har bommet kraftig

HÅNDBALL: Et dundrende underskudd på 1,6 millioner kroner gjør at Ryger har spist opp hele egenkapita­len. Nå håper klubbledel­sen på hjelp fra sponsorer – og flørter med Sandnes HK.

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

Millionsme­ll for Ryger:

– Dette er ikke tall vi er komfortabl­e med. Det er langt under pari. Vi har ikke fått den farten vi håpet på, det har vaert vanskelig både på inntekts- og utgiftssid­en, sier styreleder Tor Henrik Knutsen til Aftenblade­t.

Ryger, sammenslåi­ngen av elitelagen­e til Viking HK og SIF som ble dannet i fjor og som innen noen år skulle opp til eliteserie­n, har fått en meget trang start på livet.

Regnskapen­e for 2022 viser et underskudd på 1,6 millioner kroner. Budsjettet var på 3,8 millioner.

Samtidig som sponsorinn­tektene har sviktet, spilte Viking en kostbar opprykkskv­alifiserin­g i fjor – spillerkon­traktene måtte også forlenges som en følge av det.

Egenkapita­len er borte

Ryger hadde en egenkapita­l på 1,1 millioner kroner for ett år siden. De pengene er borte nå.

Klubben har også måttet gå til det skrittet å si opp salgs- og markedsans­varlig. Sport skal skjermes i så stor grad som mulig.

– Nå som egenkapita­len er borte, og det ikke er lov å drive for kreditors regning, har styret vurdert å kaste kortene?

– Vi skylder ikke penger til noen, og driver derfor ikke for kreditors regning. Vi har vurdert og diskutert spørsmålet ditt, men mener vi har såpass kontroll at det ikke er grunnlag for å kaste kortene. Budsjettet for 2023 er innenfor ansvarlige rammer, svarer Knutsen.

Ryger ble dannet for å gi håndballen i Stavanger og regionen rundt en mulighet til å komme tilbake i det ypperste selskap i Norge. Hver for seg klarte verken Viking eller SIF å finne tilbake til storhetsti­dene de to tradisjons­rike klubbene har opplevd. Både Naerbø og Sandnes har eliteserie­lag for herrer nå.

Styreleder Knutsen vedgår at det nå er tilbake til en dugnadsbas­ert elitesatsi­ng. Nå må de rapportere økonomien månedlig og levere et overskudd på en halv million kroner for 2023.

Håpet er at naeringsli­vet og sponsorer nå vil stille opp slik at klubben får inn den ekstra millionen de trenger.

– Da blir håndballen her radert ut

– Vi fikk positive signaler fra naeringsli­vet før vi dannet Ryger. Men responsen etter sammenslåi­ngen har vaert skuffende. Uten sportslig suksess er produktet vanskelig å selge, påpeker Knutsen.

Ryger ligger på 5. plass i 1. divisjon. Seks kamper før slutt har de fem poeng opp til Bergen som innehar kvalifiser­ingsplasse­n. Dermed skal det svaert mye til for at Ryger ikke spiller i 1. divisjon også neste sesong.

Tor Henrik Knutsen understrek­er at håndballen i landet står ved et tidsskille. Hardt satsende klubber som Kolstad, Elverum og Arendal stikker fra. Knutsen sier lag som Ryger blir liggende i et vakuum i ingemannsl­and – og at det absolutt ikke er bra.

Derfor er han også veldig klar i talen på hva som vil skje dersom Ryger ikke får den økonomiske drahjelpen de trenger framover.

– Dersom vi ikke klarer å rykke opp og gjøre oss attraktive for talenter, vil elitehåndb­allen her bli radert ut. Da må breddeklub­bene overta. Men vi er et kamplysten­t styre som har opplevd tøffere stunder enn dette, understrek­er Knutsen.

Flørter med Sandnes HK

Aftenblade­t er kjent med at klubbledel­sen i Ryger har vaert i uformelle samtaler med Sandnes HK. Formålet har vaert å utveksle ideer og meninger rundt en større satsing for regionen.

I praksis betyr det å slå sammen Sandnes HK og Ryger. Sandnes-laget spiller i eliteserie­n også neste sesong, men også de har utfordring­er rundt interesse, økonomi og at en breddeklub­b skal drifte et eliteserie­lag.

– Samtalene er ikke døde, men Sandnes må finne ut hva de vil. Nå må vi ha fokus på oss selv, sier Knutsen.

– Dørene i Sandnes er alltid åpne for samtaler, men for tiden jobber vi med interne ting. Dessuten beholder vi plassen i eliteserie­n kommende sesong, påpeker Sandnes HK-styreleder Vidar B. Sørensen.

 ?? JARLE AASLAND ?? Ryger har fått en trang start på livet etter at elitesatsi­ngen til Viking HK og SIF ble slått sammen foran forrige sesong.
JARLE AASLAND Ryger har fått en trang start på livet etter at elitesatsi­ngen til Viking HK og SIF ble slått sammen foran forrige sesong.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Både Vikings styreleder Tor Henrik Knutsen og SIF-styreleder Mette Seglem Aasen var glad for at klubbene fant sammen og dannet Ryger i fjor.
KRISTIAN JACOBSEN Både Vikings styreleder Tor Henrik Knutsen og SIF-styreleder Mette Seglem Aasen var glad for at klubbene fant sammen og dannet Ryger i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway