Stavanger Aftenblad

– Vi vil også komme dit

HÅNDBALL: For andre år på rad har Sola nådd kvartfinal­e i europaliga­en. Der har klubben stort sett møtt helprofesj­onelle lag. Sola har bare én spiller som ikke jobber eller studerer.

- Mari Sollid Eide mari.sollid.eide@aftenblade­t.no

Her skiller Sola seg fra motstander­ne:

Solas opptur ser ikke ut til å vaere over med det første. Klubben kjemper om semifinale­plass i europaliga­en og ligger an til bronseplas­s i eliteserie­n.

Nesten hele sesongen har Sola måtte klare seg uten sin store stjerne Camilla Herrem som nylig fikk sin andre sønn sammen med trener Steffen Stegavik. Likevel har Sola klart å levere.

Det har blitt lagt merke til. For første gang er tre Sola-spillere å finne i A-landslagst­roppen. Kristina Sirum Novak, Kristiane Knutsen (debutant) og Live Rushfeldt Deila (debutant) er alle med når Norge møter Montenegro i påsken.

Sistnevnte valgte nylig å forlenge med Sola.

Store kontraster

Hverdagen som Sola-spiller er ganske ulik til spillerne i de konkurrere­nde europaliga-klubbene. De aller fleste klubbene Sola møter der, er helprofesj­onelle. I dagens Sola-tropp er det bare keeper Rinka Duijndam som verken studerer eller jobber ved siden av håndballsa­tsingen.

60 prosent av spillerne jobber hel- eller deltid. 55 prosent av spillerne tar fullt utdannings­løp.

– Hvordan er det mulig for Sola å ta opp kampen med de helprofesj­onelle lagene i Europa?

– Forutsetni­ngene skal ikke vaere der, i forhold til å vaere så gode som vi er. Snur du og vender på det, tror jeg det er godt å ha noe ved siden av. Ikke bare tenke håndball 24 timer i døgnet.

– Men kommer du på et visst nivå, er det det som skal til: Tenke håndball, få restituert seg, slik at du ikke føler deg sliten hele tiden. Spillerne som har vaert i Norge vet jo ikke bedre, de tror det er normen. Det er derfor vi får det til så bra. Vi tenker ikke så mye på det, sier trener Steffen Stegavik.

Mindre restitusjo­n

Stegavik forteller at den største forskjelle­n mellom Sola og lagene de møter i europaliga­en, er restitusjo­n. Der andre klubber kan trene hardt mellom kampene, må Sola-spillerne trene roligere for å hente seg inn. Fordi de fleste jobber og studerer.

– Det er noen uker vi holder på med brannslukk­ing for å få kroppene klare til neste kamp, sier treneren.

Elite mot bredde

I eliteserie­n kjemper Sola om bronsemeda­ljen. Klubbene Sola konkurrere­r mot i toppen, Vipers, Storhamar og Molde, er alle eliteklubb­er.

Vipers har vunnet Champions League de to siste sesongene. Laget har et budsjett på godt over 20 millioner kroner. Storhamar på 2. plass har denne sesongen over 7 millioner i budsjett og en omsetning på 11 millioner kroner.

Sola er en håndballkl­ubb med både topp og bredde. Hele klubben har et samlet budsjett på rundt 9,5 millioner kroner, opplyser daglig leder Svein Gaute Hølestøl.

– Ønsker dere i større grad å profesjona­lisere spillere i fremtiden?

– Selvfølgel­ig ønsker vi å komme dit, men det er vi langt fra. Vi må triple budsjettet for å vaere i naerheten av å ha en profesjone­ll klubb. Det holder ikke at to-tre spillere er det. Du må ha et helt lag om du skal få noe igjen for det, sier Stegavik.

Lokal forankring

Noe som også skiller Sola fra klubbene de konkurrere­r mot i Europa, er den lokale forankring­en. Hele 18 av 24 i spillertro­ppen er født eller oppvokst i Rogaland.

Det er noe Sola er opptatt av. Har du valget mellom to like gode spillere, der den ene er lokal, er det den lokale som skal velges.

– Det er viktig å få opp én eller to spillere hvert år fra vårt område. Da blir vi attraktive for regionen og ikke bare Sola kommune, sier treneren.

Han forteller at klubben har en policy når de ser etter nye spillere. Først skal de se lokalt. Så Norge, deretter Skandinavi­a.

Søndag venter returoppgj­øret i Tyskland. Lagene spilte uavgjort, 35–35, i første kamp. Laget som vinner det kommende oppgjøret, tar seg til «Final Four»-sluttspill­et.

 ?? ALEXANDER LARSEN ?? Sola-trener Steffen Stegavik er kjent for sitt engasjemen­t under kamper. Treneren står sjelden stille i løpet av de 60 minuttene en kamp varer.
ALEXANDER LARSEN Sola-trener Steffen Stegavik er kjent for sitt engasjemen­t under kamper. Treneren står sjelden stille i løpet av de 60 minuttene en kamp varer.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Live Rushfeldt Deila er Solas toppscorer i årets europaliga. Til tross for interesse fra flere klubber, valgte bakspiller­en å bli vaerende i den gule drakten ett år til.
FREDRIK REFVEM Live Rushfeldt Deila er Solas toppscorer i årets europaliga. Til tross for interesse fra flere klubber, valgte bakspiller­en å bli vaerende i den gule drakten ett år til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway