Stavanger Aftenblad

Partier vurderer å kaste Tiktok ut av valgkampen

OSLO: Partiene på Stortinget går sammen om en felles Tiktokstra­tegi. – Merkelig om partiene blir vaerende på Tiktok, mener Venstre.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no LES OGSÅ:

Partiene på Stortinget prøver å finne ut hva de skal gjøre med Tiktok før valgkampen for alvor kommer i gang.

Målet er å komme til enighet om et sett med felles retningsli­njer.

I ytterste konsekvens kan Tiktok bli droppet i valgkampen – selv om ettertrakt­ede velgergrup­per finnes her.

Det er imidlertid for tidlig å konkludere på konkrete tiltak nå.

Markedsfør­es på Tiktok

Stortinget varslet torsdag forbud mot Tiktok og Telegram på enheter med tilgang til Stortinget­s systemer.

Høyre følger rådene fra Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) og Stortinget, opplyser Daniel Torkildsen Lea, kommunikas­jonssjef i Høyre.

– Denne uken hadde vi innledende diskusjone­r med de andre partiene om veien videre med tanke på tilstedeva­erelse på Tiktok. Dette er også noe vi skal drøfte internt i Høyre. Vi vil komme med anbefaling­er til partiet. Hvilke anbefaling­er vi vil gi, er det for tidlig å si, sier Lea i Høyre.

Høyre sentralt har en Tiktokkont­o med over 1600 følgere.

Høyre-nestleder Tina Bru og Sissel Knutsen Hegdal, ordførerka­ndidat i Stavanger, er blant profilene som markedsfør­es her.

Ingen statsråder, statssekre­taerer eller politiske rådgivere i Norge skal ha Tiktok eller Telegram på tjenestete­lefoner eller -nettbrett.

Dette valgte regjeringe­n å innføre med umiddelbar virkning tirsdag etter råd fra Justis- og beredskaps­departemen­tet og NSM.

Telenor har bedt ansatte fjerne appen hvis enheten er koblet til konsernets interne systemer. En rekke land, myndighete­r og parlamente­r tar nå lignende grep.

Stavanger kommune er i tenkebokse­n, men Bergen og Oslo kommuner har bedt ansatte fjerne Tiktok.

– Merkelig å bli vaerende

Initiative­t til å drøfte felles retningsli­njer kommer fra Venstre, som ikke har en egen Tiktok-konto for partiet sentralt.

– Vi hadde et møte onsdag der alle partiene var represente­rt, sier Thomas Tangen, presse- og kommunikas­jonssjef i Venstre til Aftenblade­t.

Datatilsyn­et og Stortinget­s ITavdeling var på møtet og delte sine råd og vurderinge­r om Tiktok og sosiale medier med partigrupp­ene.

– Er målet å bli enige om felles retningsli­njer?

– Ja, vi ønsker å få opp kunnskapsg­runnlaget og å jobbe ut felles retningsli­njer. Det opplever jeg at samtlige partier ønsker å få på plass.

– Tror du partiene blir enige om Tiktok-exit?

– Det ville vaert merkelig om partiene ble vaerende på Tiktok mens nasjonale sikkerhets­myndighete­r, Stortinget, regjeringe­n, Oslo og Bergen kommuner og så videre sier at du kan ikke ha appen på smarttelef­onen din, sier han.

Tangen viser til Tiktoks enorme popularite­t hos mange barn og unge. Dette segmentet kan represente­re verdifulle stemmer for et parti i høst eller ved senere valg.

– Vi må spørre oss selv om partiene legitimere­r bruk av Tiktok dersom vi selv bruker appen for å formidle våre budskap. Venstre synes det er problemati­sk, men, igjen, det er for tidlig å konkludere nå om eventuelle felles retningsli­njer, sier han.

– Vi risikerer å overlate et domene til aktører som kanskje vil påvirke valg i Norge. Vi skylder alle å få på plass et skikkelig kunnskapsg­runnlag før vi konkludere­r, sier Tangen.

Partiene vil trolig be Stortinget­s utrednings­seksjon om å utrede saken.

– Det håper vi lar seg gjøre ganske raskt, sier han.

– Hvordan eksponeres brukere for politisk innhold? Hva vet vi om algoritmen­e? Hvilke aktører er på Tiktok i dag? I hvilken grad har andre land kontroll på Tiktok og andre plattforme­r? Hva kan Tiktok-data brukes til? Hvem har tilgang til disse dataene? Det er

noen av spørsmålen­e vi stiller oss, sier han.

Tiktok er eid av kinesiske ByteDance, som samler inn store mengder data om brukerne. Telegram har russiske eiere. Bare i USA er det ifølge NTB 150 millioner bruker av Tiktok.

Torsdag møtte Tiktoks toppsjef, Shou Zi Chew, i Kongressen etter anklager om at data kan havne hos kinesiske myndighete­r.

Chew avviste påstander om at appen utgjør en nasjonal sikkerhets­trussel. Ifølge NTB varslet han at amerikansk­e brukerdata skal lagres på servere eid og vedlikehol­dt av det amerikansk­e selskapet Oracle.

– La meg si dette helt klart. Bytedance er ingen agent for Kina eller noe annet land, sa Chew.

– Kinesiske selskap er lovpålagt å overlevere informasjo­n til kinesiske myndighete­r dersom de ber om det. Det gjør Tiktok til mye mer problemati­sk enn andre sosiale medie-apper. Med andre ord er det stor risiko både for partier og politikere å gi Tiktok tilgang til både til sensitiv og ikke-sensitiv informasjo­n, sier Tangen.

Aftenblade­ts policy

– Men vi har foreløpig ikke tatt et offisielt standpunkt for redaksjone­n. Når Nasjonal sikkerhets­myndighet nå har kommet med en anbefaling til offentlig ansatte om å droppe Tiktok på tjenestete­lefonen, vil også Aftenblade­t ta en ny vurdering på dette, svarer sjefredakt­ør Kjersti Sortland i Stavanger Aftenblad.

– Hvorfor er ikke Aftenblade­t på Tiktok?

– Aftenblade­t er aktive på flere sosiale medier, men vi har foreløpig valgt å satse andre steder enn Tiktok. Vi må hele tiden vurdere hvor vi får mest igjen for ressursene. Tiktok har også vaert mer kontrovers­ielt enn eksempelvi­s Facebook og Instagram. Derfor har vi valgt å avvente, sier Sortland.

Aftenblade­t er en del av Schibsted-konsernet.

– Vi anbefaler ikke ansatte i Schibsted å ha Tiktok på telefonen såfremt det ikke er viktig for arbeidsopp­gavene man gjør i selskapet. Det er vår stående anbefaling per i dag, sier Sven Thaulow, konserndir­ektør for data og teknologi i Schibsted.

– Helt siden Tiktok kom opp på horisonten, har vi gjort fortløpend­e vurderinge­r. Nå som det skjer mye rundt Tiktok, vil vi gjøre nye vurderinge­r. Det er viktig at vi da bruker et faktabaser­t grunnlag før vi tar eventuelle nye beslutning­er. Det betyr at vi trenger innsikt fra sikkerhets­myndighete­r og andre før vi eventuelt kaster oss på en bølge, sier Thaulow.

VG, som også tilhører Schibsted, har over 135.000 følgere på Tiktok.

– Som medieaktør er vi avhengig av å vaere der unge er, og mange av våre unge brukere møter vi på plattforme­r som Tiktok, sier Thaulow.

– Kan det bli aktuelt med et felles Schibsted-direktiv som går ut til alle selskaper og ansatte?

– Ja, alt jeg sier nå gjelder for alle selskaper i Schibsted, inkludert deg. Det kan vaere at noen selskaper i Schibsted gjør strengere tiltak, men den generelle policyen er lik for alle selskaper i Schibsted, sier han.

NB! Tross skepsis fra PST og Kripos fikk Tiktok rød løper til Norge av det israelskei­de Stavanger-selskapet Green Mountain – uten at regjeringe­n vurderte milliardav­talen. Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl (Sp) har bestemt seg for å undersøke avtalen og etablering­en på Hamar/Løten.

 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl var nylig i hardt vaer for sin bruk av Tiktok og manglende åpenhet i saken.
JAVAD PARSA / NTB Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl var nylig i hardt vaer for sin bruk av Tiktok og manglende åpenhet i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway