Stavanger Aftenblad

En solid forsvarspl­an

LEDER: Den massive satsingen på Forsvaret er dessverre helt nødvendig i en endret verden.

-

Fredag la regjeringe­n fram en ny langtidspl­an for Forsvaret.

Langtidspl­anen er regjeringe­ns forslag til hvor mye penger som skal brukes på Forsvaret de neste 12 årene, og hvordan disse skal fordele seg på ulike avdelinger.

gjennom denne planen styrke Forsvaret med totalt 600 milliarder kroner fra i år fram til 2036. Forsvarsbu­dsjettene vil med dette nesten dobles om 12 år i reell kroneverdi sammenlign­et med i dag.

Med dette får Forsvaret og forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen nesten alt de har bedt om det siste året.

Det skal kjøpes inn nye fregatter, en ny ubåt og opprettes to nye brigader. Luftvernka­pasiteten blir mer enn doblet. Det skal bli mer overvåking, tilstedeva­erelse og kontroll i våre naerområde­r, ved hjelp av nye fartøy og utbygging av satellitt- og dronekapas­itet.

Denne planen skyve andre politiske satsninger til side i mange år framover. vil

Fram mot 2036 legger regjeringe­n opp til rundt 4600 flere verneplikt­ige, 13.700 flere reserviste­r og 4600 flere ansatte, og det de kaller et stort kompetanse­løft. Heimeverne­t skal økes til totalt 45.000 soldater.

Behovet for en langtidspl­an for Forsvaret har et mørkt bakteppe. Vårt naboland Russlands invasjon i Ukraina, mer usikkerhet generelt i verden og presidentk­andidat Donald Trumps trusler om å trekke USA ut av Nato er noe av det som gjør at et styrket forsvar er helt nødvendig, trolig i lang tid framover.

– Norge er ikke en trussel for noen, men et styrket Forsvar vil virke avskrekken­de, sa statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap).

og operasjone­r, Tormod Heier, sa til NRK at den kommende langtidspl­anen er svaert viktig, ikke bare for Norge men for hele Nato.

– Den strategisk­e «tomteverdi­en» av Norge øker, jo mer alvorlig konflikten mellom Russland og Vesten er, sa han.

Det er, som tidligere forsvars- og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) har pekt på, viktig at denne langtidspl­anen blir bredt forankret i Stortinget. Noe det trolig også blir dersom Høyre etter all sannsynlig­het blir enige med regjeringe­n. Til tross for mulige protester fra Frp, Venstre og Rødt.

Denne planen vil skyve andre politiske satsinger til side i mange år framover. Så når en såpass stor andel av budsjetten­e skal gå til Forsvaret, er det både politikern­es og forsvarssj­efens oppgave å sørge for at disse pengene blir brukt på best mulig måte. Forsvaret må prioritere godt for å sikre at folk er trygge på at forsvarsev­nen faktisk blir bedre av denne satsingen.

I den tiden vi lever i er det dessverre nødvendig med en så storstilt satsing på Forsvaret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway