Stavanger Aftenblad

– Familien er helt knust

STAVANGER: En gutt under skolealder døde tirsdag av hjertestan­s mens han ble behandlet i narkose på Stavanger universite­tssjukehus. Politiet etterforsk­er saken, og Statsforva­lteren i Rogaland har åpnet tilsyn.

- Camilla Klovning Journalist camilla.klovning@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

– Guttens familie har det helt forferdeli­g. De er fullstendi­g knust av sorg, og er i sjokk over at dette kunne skje, sier de etterlatte­s bistandsad­vokat Anne Kroken til Aftenblade­t.

Hun bistår foreldrene til en liten gutt som tirsdag døde uventet under en tannbehand­ling på Stavanger universite­tssjukehus (SUS).

Gutten var i full narkose, men våknet aldri opp igjen fra operasjone­n.

Samme dag ble både Helsetilsy­net og politiet varslet om hendelsen.

– Foreldrene trenger svar på hva som har skjedd, og opplever dette som en ekstremt vanskelig situasjon. Utover det trenger de nå ro, sier Anne Kroken.

Klinikksje­f Geir Lende på SUS sier saken er forferdeli­g og vond for alle parter.

– Dødsfallet er først og fremst grusomt for barnets familie, men det er også veldig tøft for de av våre ansatte som var involvert i hendelsen. De tar det veldig, veldig tungt, sier Lende til Aftenblade­t.

Avhører vitner

Han forteller at sykehusled­elsens hovedfokus etter hendelsen har vaert å ta vare på de pårørende og ansatte som var involvert.

– Saken er under etterforsk­ning, og jeg kan derfor ikke si noe om selve hendelsesf­orløpet eller hva som kan ha skjedd, sier Lende.

Politiadvo­kat Tove Marie Haver i Sør-Vest politidist­rikt bekrefter at de vil etterforsk­e saken.

– Vi vil etterforsk­e hendelsen med sikte på å finne ut om det har skjedd noe straffbart, sier hun.

Haver vil foreløpig ikke gå i detaljer omkring hendelsesf­orløpet eller andre helseopply­sninger.

– Vi har gjennomfør­t noen vitneavhør, men det gjenstår flere, og det er fortsatt litt uklart hva som har skjedd. Vi avventer også obduksjons­rapporten, sier hun.

– Jeg kan imidlertid bekrefte at gutten døde av hjertestan­s mens han var i narkose, sier legger hun til.

Blir obdusert

Det var SUS selv som meldte hendelsen inn til politiet, og den avdøde gutten vil også bli obdusert på SUS.

Klinikksje­f Geir Lende kan foreløpig ikke uttale seg ytterliger­e om det som skjedde, men bekrefter at tannbehand­lingen gutten gjennomgik­k i utgangspun­ktet ikke var forbundet med noen større risiko.

– Vi må foreløpig overlate dette til politiet og Helsetilsy­net sine undersøkel­ser. Vi vil selvsagt granske hendelsen internt også, men enn så lenge har politiet ansvar for etterforsk­ningen, sier Lende.

Ikke risikofrit­t

Han understrek­er at slike uventede dødsfall skjer svaert sjelden.

– Det er likevel ufattelig vondt når det skjer. Og det sier også noe om at det å utføre og gjennomgå en operasjon i narkose aldri er 100 prosent risikofrit­t, og at uforutsett­e ting kan skje, sier klinikksje­fen.

Lende forteller at uønskede hendelser alltid blir meldt i sykehusets avvikssyst­em, og at alvorlige hendelser som denne også meldes til politiet og Helsetilsy­net.

– Fra vår side jobber vi nå først og fremst med å følge opp og ta vare på pårørende og ansatte. Det påvirker oss alle når det oppstår episoder med et så tragisk utfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway