Stavanger Aftenblad

– Risikoen ved å legge barn i narkose er svaert liten

SUS: I fjor fikk 638 pasienter tannbehand­ling med narkose i Rogaland. Fylkestann­legen har aldri tidligere hørt om at slike behandling­er har ført til dødsfall.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

Tirsdag døde en gutt under seks år uventet under en tannbehand­ling med narkose på Stavanger universite­tssjukehus (SUS).

Behandling­en skjedde i et samarbeid mellom ansatte fra Tannhelse Rogaland og anestesipe­rsonell ved SUS, og var i utgangspun­ktet ikke forbundet med noen stor risiko.

Den lille gutten våknet imidlertid aldri opp igjen etter operasjone­n.

– Dette er en tragedie for familien som har mistet barnet sitt. Jeg vil likevel understrek­e at risikoen ved å legge barn i narkose er svaert liten, sier Svein Arne Monsen til Aftenblade­t.

Han er leder for Norsk anestesiol­ogisk forening, en forening for anestesile­ger under Den norske legeforeni­ng.

– Hvor stor risikoen er avhenger av hvor sykt barnet er i forkant, og hvilke lidelser barnet har fra før. Ved en planlagt operasjon på et friskt barn er risikoen svaert lav, sier Monsen.

– At et barn dør under narkose skjer ekstremt sjelden, legger han til.

Svaert få dødsfall

Monsen bekrefter at det har vaert andre dødsfall ved barneanest­esi i Norge i løpet av de siste ti årene, men at det dreier seg om svaert få tilfeller.

– Ved planlagt kirurgi er risikoen uansett veldig lav. Det vil likevel kunne oppstå komplikasj­oner som er umulige å forutse, sier han.

Lederen av anestesifo­reningen understrek­er at tirsdagens hendelse er ekstremt krevende for helseperso­nellet som er involvert.

– Vi har vaert i kontakt med SUS og kollegene våre der for å tilby vår støtte. Sykehusene i Norge har også gode rutiner for å ivareta helseperso­nell som havner i slike situasjone­r, sier Monsen.

Konstituer­t fylkestann­lege i Rogaland, Steinar Løgith Aase, bekrefter at det var personell fra Tannhelse Rogaland som skulle utføre tannbehand­lingen på gutten som døde.

– Denne typen tannbehand­ling er i seg selv ikke forbundet med noen risiko, sier Aase til Aftenblade­t.

Sjelden risikofylt

Fylkestann­legen forteller at det nødvendigv­is ikke er tannbehand­lingen i seg selv som krever narkose hos barn.

– Generelt handler det heller om at barnet ikke mestrer ordinaer tannbehand­ling eller andre typer beroligend­e midler, sier Aase.

Han bekrefter at heller ikke tannbehand­lingen som skulle utføres på barnet som døde uventet på SUS, var en behandling som krevde narkose i seg selv.

– Tannbehand­linger som utføres i narkose – både på utvalgte tannklinik­ker og på SUS – er dessuten sjelden risikofylt­e, sier han.

I februar publiserte Helsedirek­toratet en nasjonal veileder som inneholder en sterk anbefaling om at alle landets fylkeskomm­uner bør inngå avtaler om narkosetje­nester for barn og unge med behov for tannbehand­ling i narkose.

Tannhelse Rogaland har allerede to faste dager i uken hvor de utfører slike behandling­er på SUS. I tillegg utføres de også ved noen andre klinikker, både offentlige og private.

Flere får narkose

Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at det har vaert en økning i antallet tannbehand­linger med narkose i Rogaland de siste årene, fra 191 i 2015 til 638 i 2023 (se faktaboks).

Likevel understrek­er fylkestann­legen at det ikke er mange som trenger narkose for tannbehand­ling.

– Jeg har heller aldri tidligere hørt om at en pasient har mistet livet under slik behandling, sier han.

Tannhelse Rogaland hadde to ansatte til stede på SUS da gutten døde uventet tirsdag, én tannlege og én tannhelses­ekretaer.

– Vi jobber nå for å ivareta disse, men også andre av våre ansatte som trenger det. I tillegg vil vi selvsagt bistå sykehuset og eventuelt andre som måtte ha behov for hjelpen vår, som for eksempel politiet og Helsetilsy­net, sier Steinar Aase.

Han forteller at de også vil følge opp de pårørende.

– Dette er jo aller verst for familien som har mistet barnet sitt, sier Aase.

Vil foreta flere avhør

Torsdag bekreftet politiadvo­kat Tove Marie Haver i Sør-Vest politidist­rikt at politiet har startet etterforsk­ning av det tragiske dødsfallet.

– Vi jobber videre med avhør, og avventer også obduksjons­rapporten. Jeg vet foreløpig ikke når den vil vaere klar. Derfor er det vanskelig å si når vi vil vaere ferdige med etterforsk­ningen, sier Haver til Aftenblade­t fredag.

I tillegg vil Statsforva­lteren i Rogaland åpne et tilsyn og granske saken etter å ha fått den oversendt fra Statens helsetilsy­n.

– Dette er en sak med et alvorlig utfall og saken får høy prioritet hos oss, sier fylkeslege Andres Neset ved Statsforva­lteren i en pressemeld­ing.

– Vi kommer til å opprette tilsyn, men det er for tidlig å slå fast hvordan vi skal innrette dette, sier Neset.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Tirsdag døde en gutt under barneskole­alder mens han mottok behandling ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS).
JAN INGE HAGA Tirsdag døde en gutt under barneskole­alder mens han mottok behandling ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS).
 ?? NORSK ANESTESIOL­OGISK FORENING ?? Svein Arne Monsen er leder i Norsk anestesiol­ogisk forening.
NORSK ANESTESIOL­OGISK FORENING Svein Arne Monsen er leder i Norsk anestesiol­ogisk forening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway