Stavanger Aftenblad

De ansatte krever ham for nesten 2 millioner

KONFLIKT: Fellesforb­undet mener sjåfører ble lurt og presset til å si fra seg et lovfestet sentralt tillegg under lokale lønnsforha­ndlinger. Nå truer de med å ta selskapet til Arbeidsret­ten om ikke det punges ut.

- Jarl Henning Nilsen jarl.henning.nilsen@aftenblade­t.no

Årets lønnsoppgj­ør er i gang.

Men alle er faktisk ikke helt ferdig med fjorårets oppgjør enda.

I fjor ble Fellesforb­undet og Yrkestrafi­kkforbunde­t (YTF) enig med Norges Lastebilei­er-Forbund (NLF) om et sentralt lønnstille­gg på 10,5 kroner i timen for alle organisert­e arbeidstak­ere.

Hos Sandnes-selskapet Ørland Transport har imidlertid de ansatte ikke sett snurten av de pengene.

– Det våre medlemmer har tapt er de pengene som bedriften har tjent. Det er rett og slett urimelig, sier faglig sekretaer og forhandlin­gsleder i Fellesforb­undet, Ole Einar Adamsrød, til Aftenblade­t.

Nå går derfor de to fagforenin­gene sannsynlig­vis rettens vei for å få etterbetal­t pengene. Motparten ønsker ikke å kommentere saken.

– Presset til å signere

Ifølge Adamsrød, som represente­rer rundt 20 ansatte organisert gjennom Fellesforb­undet, er roten til konflikt den signerte protokolle­n mellom Ørland Transport og de ansatte etter de lokale forhandlin­gene under fjorårets mellomoppg­jør.

Her hevder han at de tillitsval­gte har blitt lurt.

– Det kan i protokolle­n se ut som at de tillitsval­gte er blitt villedet til å tro at de kan si fra seg de sentrale tilleggene, noe de ikke kan. Selv ikke jeg kan fraskrive et sentralt tillegg. Vi har derfor underkjent protokolle­n, sier han.

– Men hvorfor har de tillitsval­gte valgt å si fra seg de sentrale tilleggene ved å signere protokolle­n?

– Den ble signert under press fra arbeidsgiv­er og på grunn av uvitenhet blant de tillitsval­gte.

De krever rundt 450.000 kroner i lønn etterbetal­t til sine 20 medlemmer.

Krever rundt 1,7 millioner

Kommunikas­jonssjef i YTF, Adrian Pracon, sier til Aftenblade­t at de krever det som ble avtalt under det sentrale oppgjøret tilbakebet­alt. YTF organisere­r 61 ansatte hos Ørland Transport, og til sammen er kravet på rundt 1.250.000 kroner i etterbetal­t lønn.

Det samlede kravet til Fellesforb­undet og YTF er dermed på rundt 1,7 millioner kroner – i tillegg til forsinkels­esrente.

– Adamsrød bruker ordet «villedet». Deler dere denne oppfatning­en av saken?

– Faktum er at det ble forhandlet fram et sentralt tillegg før de lokale forhandlin­gene, og vi er av den oppfatning at det ikke går an å forhandle disse bort. Om det har vaert uoppmerkso­mhet fra de tillitsval­gtes side eller villedning fra arbeidsgiv­er, det skal jeg ikke henge meg opp i. Men noe har skjedd.

Ingen kommentar

Aftenblade­t har forelagt påstander og kritikk til konsernled­er Kjell Haugland. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Det gjør heller ikke Norges Lastebilei­er-Forbund (NLF) som fører saken på vegne av selskapet.

– Dette er en pågående sak og vi har ikke noe å tilføre så lenge det er en sak hvor det er forhandlin­ger mellom et av våre medlemmer og motparten, sier markedsdir­ektør i NLF, Kjell Olafsrud.

Kan bli enda dyrere

Fellesforb­undet har via LO-advokaten allerede stevnet Ørland Transport for Arbeidsret­ten, og avventer tilsvar fra NLF som represente­rer Ørland Transport i saken.

YTF har ikke tatt ut stevning enda, men ifølge Pranco er det den veien det ser ut til å gå.

– Vi kommer til å føre det fram til arbeidsret­ten om nødvendig. Det er i dag dialog, men vi gir oss ikke før våre medlemmer har fått det de har krav på. Det er farlig om det utvikler seg en presedens hvor dette er akseptert.

Ifølge Adamsrød kan Ørland Transport også bli nødt til å punge ut enda mer enn det de to fagforenin­gene krever.

– Kravet gjelder alle organisert­e arbeidere, men i utgangspun­ktet kan ikke bedriften bryte likebehand­lingsprins­ippet. Dermed gjelder tillegget alle sjåfører. Dersom arbeidsgiv­er nekter å utbetale lønnsoppgj­øret fra 2023, så står de alene. Men organisere­r de seg, så kan de tas med i lønnskravs­beregninge­ne, sier han.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Konsernled­er i Ørland Transport Kjell Haugland står midt i en arbeidskon­flikt med sine ansatte sjåfører. De hevder å ikke ha fått den lønnen de hadde krav på etter fjorårets lønnsforha­ndlinger.
JON INGEMUNDSE­N Konsernled­er i Ørland Transport Kjell Haugland står midt i en arbeidskon­flikt med sine ansatte sjåfører. De hevder å ikke ha fått den lønnen de hadde krav på etter fjorårets lønnsforha­ndlinger.
 ?? ?? Faglig sekretaer og forhandlin­gsleder i Fellesforb­undet, Ole Einar Adamsrød
Faglig sekretaer og forhandlin­gsleder i Fellesforb­undet, Ole Einar Adamsrød
 ?? ?? Kommunikas­jonssjef Yrkestrafi­kkforbunde­t, Adrian Pracon
Kommunikas­jonssjef Yrkestrafi­kkforbunde­t, Adrian Pracon

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway