Stavanger Aftenblad

Ikke merket noe til eggkrisen? Dette kan vaere forklaring­en

ETTERSPØRS­EL: Eggmangele­n har trolig vaert mindre i Sør-Rogaland enn andre steder i landet. Takket vaere flere lokale gårdsutsal­g.

- Øyvind Ulland Sandsmark oyvind.ulland.sandsmark@aftenblade­t.no Sigurd Johan Høgmo sigurd.johan.hogmo@aftenblade­t.no

– Vi regner med å ha nok egg i butikken framover, sier Aleksander Sivertsen, assisteren­de butikksjef ved Coop Extra Bystasjone­n i Sandnes.

Den siste tida har overskrift­er om eggmangel preget nyhetsbild­et. Dette toppet seg rundt påske, og denne uka kunne VG melde om «Ny uke – ny eggmangel».

Flere butikker i Oslo-området har vaert tomme, og kunder har reist til Sverige for å sikre seg egg.

I Sør-Rogaland har det vaert en annen situasjon. Egg har stort sett vaert å oppdrive over alt, men utvalget har vaert mindre.

Som hos Coop Extra i Sandnes sentrum.

– Vi gikk tom for første gang i påsken, men ellers har vi alltid hatt egg. Vi har riktignok ikke hatt hele utvalget, sier Sivertsen.

Får hjelp fra lokale eggproduse­nter

Han legger til at de ikke lenger får inn så mye egg som de bestiller.

Egg fra lokale gårder gjør at butikken har et bedre utvalg enn de ellers ville hatt.

– Det har hjulpet, men nå har den ene bonden vi bestiller fra også gått tom, sier Sivertsen.

Coop Norge peker på at flere lokale produsente­r gjør at kunder i Stavanger-regionen og på Jaeren har bedre tilgang på egg enn for eksempel i hovedstade­n.

– Leveringsp­roblemene er lik over hele landet, og butikker i Sør-Rogaland har også opplevd at det ikke er nok egg. Men i detytterli­gere, te området er det tilgang til mange gårdsutsal­g. Disse bidrar til å supplere butikkene med egg, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Harald Kristianse­n i Coop Norge.

– Uvanlig mye salg fra gårder

Rema 1000 har også utfordring­er med å forsyne butikkene med nok egg, og får hjelp av lokale leverandør­er.

– Vi sørger for en rettferdig fordeling slik at alle våre butikker har egg. I tillegg har vi kontakt med flere lokale leverandør­er i hele landet som kan supplere så det kan vaere geografisk­e forskjelle­r, sier Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdi­rektør i Rema 1000.

I tillegg til at butikker bestiller inn egg fra lokale bønder, er det også mange kunder som handler direkte fra gårdsutsal­g.

Markedsreg­ulator Nortura opplyser at det har vaert et uvanlig høyt salg direkte fra gårder. De hevder at dette har bidratt til leveringsp­roblemene.

– Denne påsken har det blitt produsert minst like mange egg i Norge som til påsken i fjor. Vi i Nortura lå før påsken an til å

kunne levere et volum over hva vi leverte i fjor, sier Marthine Haugen Petersen, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Nortura. Hun fortsetter:

– Vi endte likevel med å levere noe mindre enn fjoråret. Det er på grunn av et uvanlig høyt salg av egg direkte fra gård. Det gjorde at vi fikk tilsvarend­e faerre egg inn til våre pakkerier.

Eggproduse­nter har muligheten til å selge egg direkte til forbruker, og inntil 600 kilo egg i uka til butikker i lokalområd­et.

Utvalget i butikkhyll­ene har også vaert påvirket av at mange har hamstret, ifølge Nortura. De ulike butikkjede­ne har også sett at kunder har sikret seg egg til påske.

Vil fortsatt oppleve mangel

Ifølge Norgesgrup­pen er det store lokale forskjelle­r på tilgangen på egg i butikkene.

– Det så vi saerlig inn mot påske. Vi regner med at dette vil jevne seg mer ut når vi nå er inne i en mer normal periode, uten egge-høytid, sier kommunikas­jonssjef Kine Søyland i Norgesgrup­pen.

Hun legger til at det fortsatt er en utfordrend­e situasjon fordi det er for lite egg i markedet.

Hos Coop Extra i Sandnes sentrum har ikke butikken opplevd at kundene hamstrer.

– Noen kjøper litt mer enn andre, men det er ikke veldig store mengder. Dette er en typisk «bybutikk» med små handlekorg­er. Vi har derfor ikke hatt behov for å henge opp lapper med restriksjo­ner på mengde egg hver kunde kan kjøpe, sier Aleksander Sivertsen.

 ?? SIGURD JOHAN HØGMO ?? Aleksander Sivertsen rydder i egghyllene hos Coop Extra
Bystasjone­n i Sandnes.
SIGURD JOHAN HØGMO Aleksander Sivertsen rydder i egghyllene hos Coop Extra Bystasjone­n i Sandnes.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway