Stavanger Aftenblad

Får likevel rettssak om hvor 11-åring skal bo

STAVANGER: Gulating lagmannsre­tt sier ja til at en Stavanger-kvinne får rettssak om hvor hennes tidligere fosterbarn skal bo. Retten har også oppnevnt en egen advokat for 11-åringen.

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

Det har til nå ikke vaert kjent at den tidligere fostermore­n før jul gikk til privat søksmål mot de biologiske foreldrene. Hun krevde foreldrean­svar og at 11-åringen flytter tilbake til henne.

I januar sa Sør-Rogaland tingrett ja til en rettssak. Den vil handle om foreldrean­svar, barnets faste bosted og samvaer. Retten oppnevnte også en advokat for barnet.

Den biologiske faren anket kjennelsen inn for Gulating lagmannsre­tt. Fagbladet Rett 24 skrev i påsken at lagmannsre­tten har avvist anken. Dermed blir det trolig rettssak i september.

Retten har også oppnevnt to sakkyndige psykologer. De skal vurdere hvilken løsning som er til barnets beste.

11-åringen har fått advokat

Inger Marie Sunde i Legal Advokater i Stavanger er oppnevnt som barnets advokat. Hun ønsker ikke å uttale seg om saken til Aftenblade­t.

I prosesskri­v til retten har Sunde hevdet at faren ikke har tilrettela­gt for samtaler med barnet. Hun mener det ser ut til at barnets rett til kontakt med tidligere fostermor og venner blir krenket.

Barnet har en grunnlovsf­estet rett til et familieliv og til å bli hørt, påpeker advokaten. «Domstolene plikter å legge til rette for det», skriver Sunde til retten.

Far kritisk til framstilli­ng

Barnets mor ønsker ikke å gi noen kommentar, opplyser hennes advokat, Camilla Hagen.

Advokat Siri Øvstebø formidler følgende kommentar fra barnets far:

«Jeg skal på sikt komme med en uttalelse, men ikke overfor Aftenblade­t. Aftenblade­t har forvrengt historien helt fra starten av. På anmodning har jeg sendt inn flere svar til Aftenblade­t som kunne publiseres, men disse har enten blitt kraftig redigert eller nektet publisert. Flere av påstandene og beskrivels­ene i Aftenblade­t er uriktige, også i denne artikkelen», skriver faren.

Foreldre og barns privatliv

Både Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonens (EMK) artikkel 8 og Grunnloven­s § 102 verner retten til privat- og familieliv. Den tidligere fostermore­n hevdet overfor retten at både hun og barnet er utsatt for «et pågående menneskere­ttighetsbr­udd».

Å gi henne foreldrean­svar og fast bosted er eneste måte å reparere bruddet på, mener fostermors advokat, Mette Yvonne Larsen.

Farens advokat skrev til retten at det tvert imot er de biologiske foreldrene og barnet som har krav på vern av familie- og privatlive­t, etter EMK artikkel 8.

Offentlige myndighete­r skal ikke gripe inn i retten til familieliv «unntatt når dette er i samsvar med loven og er nødvendig i et demokratis­k samfunn», mente faren.

En rettslig behandling vil i praksis vaere en «omkamp» om barneverne­ts vedtak om tilbakefør­ing av barnet, mente han.

– Sikrer bredere vurdering

Men retten mener det ikke er grunnlag for å si at EMK artikkel 8 «aldri kan anvendes på en sak som dette».

«Saken illustrere­r at mange kryssende hensyn om familieliv­et gjør seg gjeldende – menneskere­ttighetene til foreldrene, fostermor og barnet. Det er behov for å få avgjort de fremsatte kravene av domstolene», skriver dommerne.

De mener saken reiser prinsipiel­le spørsmål som vil kunne ha betydning for andre i en liknende situasjon.

Retten viser til Grunnloven­s § 104. Loven sier at «barnets beste» alltid skal vaere et grunnlegge­nde hensyn.

En rettssak «sikrer en bredere vurdering av barnets rettighete­r – hensynet til barnets beste – i den oppståtte situasjone­n», skriver dommerne. Å avvise søksmålet vil ifølge retten kunne vaere å krenke menneskere­ttighetene.

Retten viser til to dommer der personer som ikke var biologiske foreldre, ble tilkjent foreldrean­svar eller samvaer. Avgjørelse­ne ble fattet på grunnlag av retten til familie- og privatliv.

«Ønsker å vaere i fred»

Farens advokat, Siri Øvstebø, forklarte retten at 11-åringen ikke ønsker å uttale seg. Hun og faren mener barnet «trenger og ønsker å vaere i fred».

Lagmannsre­tten mener det er «uheldig dersom far ikke tilrettele­gger for at [barnet] får uttrykke seg om sin situasjon til andre enn ham og eventuelt til mor».

Ifølge kjennelsen har den biologiske moren lite kontakt med 11-åringen. Moren har inntrykk av at barnet vil vaere i fred, og at en rettssak bør unngås. Men hun nedla ingen påstand i lagmannsre­tten, fordi hun var «usikker på hva som vil vaere barnets beste på kort og lang sikt».

Advokat Siri Øvstebø har ikke svart på Aftenblade­ts spørsmål om faren vil anke lagmannsre­ttens kjennelse til Høyesteret­t.

Å avvise søksmålet vil ifølge retten kunne vaere å krenke menneskere­ttighetene.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Inger Marie Sunde er oppnevnt som advokat for 11-åringen. Barnet har en grunnlovsf­estet rett til et familieliv og til å bli hørt, mener advokaten.
JON INGEMUNDSE­N Inger Marie Sunde er oppnevnt som advokat for 11-åringen. Barnet har en grunnlovsf­estet rett til et familieliv og til å bli hørt, mener advokaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway