Stavanger Aftenblad

Ingen ekstra fridager i april, men i mai blir det full pott

HØYTIDER: Hvis du synes april er stusslige greier, kan du glede deg til de røde ukedagene i mai måned.

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

Fire bonusfrida­ger er resultatet når maksimalt antall røde helligdage­ne faller på hverdager: Onsdag 1. mai er Den internasjo­nale arbeiderda­gen og offisiell fridag.

Torsdag 9. mai er Kristi himmelfart­sdag og offisiell fridag. Fredag 17. mai er Grunnlovsd­agen og offisiell fridag. Mandag 20. mai er andre pinsedag og offisiell fridag. Hvert år faller andre pinsedag på en mandag og Kristi himmelfart­sdag på en torsdag. Men 1. mai og 17. mai varierer ukedag hvert år. Derfor varierer også antallet ekstra fridager mellom to og fire. Noen ganger kan pinsen komme i juni, slik som i 2017.

Mulighet for tre langhelger

Mens andre påskedag var eneste fridag på en ukedag i april i år, er det maks uttelling på røde fridager på ukedager i mai. Alle røde dager som kan havne på en hverdag, gjør nettopp det i mai i år.

Det betyr at mange nordmenn også får mulighet til å ta ut tre langhelger i mai, hvis de sper på med noen ferie- eller avspaserin­gsdager og bruker dem på de inneklemte arbeidsdag­ene. Hvis man også inkluderer siste helg i april, der 1. mai er på en onsdag, kan man få til ei langhelg der også.

Mange i transport, helsevesen­et og hotell- og restaurant­bransjen må likevel på jobb, selv om det er røde dager. Da er det viktig å huske at de har rett på helligdags­tillegg. For dem som har fri, er både strender, sjøkanten, hytter og hoteller godt besøkt i langhelgen­e i mai. Mye av aktivitete­n er selvsagt også vaeravheng­ig.

Varmt i mai?

Den legendaris­ke «våren i Rogaland» har muligens fått en knekk på ryktet sitt etter siste snøfall denne våren. Men også mai er kjent for sommerlige temperatur­er, både 17. mai, pinsehelge­n og Kristi Himmelfart­shelgen.

Men maivaeret i Stavangero­mrådet er kanskje bedre i folks hukommelse enn statistikk­en viser. Ifølge tallenes klare tale er snittemper­aturen 10 grader, og normalen ligger mellom 6 og 13 grader.

 ?? ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? 22. mai 2012 var det mange som nøt i Godalen i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N 22. mai 2012 var det mange som nøt i Godalen i Stavanger.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? 17. mai i Stavanger i fjor. Viking-spiller Zlatko Tripic.
PÅL CHRISTENSE­N 17. mai i Stavanger i fjor. Viking-spiller Zlatko Tripic.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway