Stavanger Aftenblad

Estetiseri­ngen av husmorroll­en

GJESTEKOMM­ENTAR: Om «tradwives» og kvinner som baker iført aftenkjole.

- Audhild Skoglund Fagbokforf­atter, cand. philol. i religion og populaerku­ltur

«I dag ville småbarna mine ha frokostbla­nding til frokost igjen», forteller en smellvakke­r kvinne på Tiktok, kledd i en lekker, lys silkepyjam­as med perfekt sminket ansikt og stylet hår, – så jeg bestemte meg for å lage knasende kanelpuff, siden det er min manns favoritt og ungene mine aldri har spist det.

Hun fortsetter møysommeli­g med å lage frokostbla­ndingen fra bunnen av: blande, bake, rulle ut, kjevle, kutte og steke. Stemmen er myk og jevn. Noen vil kanskje si avslappend­e eller til og med søvndyssen­de, andre finner flatheten irriterend­e.

Baker i finstasen

Nara Smith – som er 22 eller 28 år gammel, alt etter hvilke kilder vi skal tro på – er en halvt sørafrikan­sk og halvt tysk modell og influenser, bosatt i USA og gift med en modellmann, Lucky Blue Smith, som hun har to barn med, og en tredje er på vei. Hun har 4,9 millioner følgere på Tiktok og 2,2 millioner på Instagram. Hun laster opp matlagings­videoer i kortformat, alltid med samme rolige stemme, ofte iført vakre kjoler, og alltid uangripeli­g velstelt. Hun lager alt fra grunnen av, tilsynelat­ende til hvert enkelt måltid. Vil mannen ha is med Oreokjeks, baker hun kjeksene og lager is fra bunnen av. Skal det vaere smørbrød? Da må brødet bakes, smøret kjernes, syltetøyet kokes osv.

Ikke overrasken­de irriterer Nara Smith vettet av en del seere. Hvem har vel tid til å vente i timevis på frokosten? Hvorfor er det ingen masende unger rundt henne? Og hva er det med alle disse luksuriøse kjolene hun aldri søler så mye som en flekk på?

«Tradwives»-trenden

Smith har de siste månedene blitt et stadig mer omtalt fenomen i sosiale medier, men også «vanlige» medier har dekket henne. Hun kobles ofte til en annen nettrend, de såkalte tradisjone­lle husmødrene, eller «tradwives». Dette er kvinner som er hjemmearbe­idende og tar seg av husarbeid og barn, mens mannen tjener penger. «Tradwives» har også et konservati­vt syn på kjønnsroll­er og er ofte – eller hevder å vaere – underdanig­e.

Som Caroline B. Testman skrev i artikkelen «Husmødrene­s gjenoppsta­ndelse» på nettstedet Presset.no for et års tid siden: «50-tallet ringte, de vil ha husmødrene sine tilbake!» Og videre: «På sine sosiale media-plattforme­r publiserer de videoer og bilder av hjemmelagd­e middager og nybakte kaker med tekst som ‘En kvinnes plass er i hjemmet’ plastret over skjermen.»

Ingenting å falle tilbake på

Denne trenden har rimelig nok irritert en del feminister, som kritiserer kvinnenes valg som lite fremtidsre­ttet. For hva skjer om mannen går fra dem og de står der uten utdannelse, jobberfari­ng og egne penger? Hva om mannen blir voldelig og de ikke selv har egne midler til å kunne forlate ham?

Akkurat det siste har vi fått eksempler av på nettet i det siste, hvor mødre har fortalt om menn som forlot dem for yngre kvinner og de selv og barna knapt har penger til mat. Å stå ved kjøkkenben­ken og se lekker ut mens du baker er en ganske utsatt situasjon i lengden.

Ikke egentlig tradisjone­lle

Interessan­t nok er internette­ts «tradwives» langt fra så tradisjone­lle som de liker å tro. Ettersom de filmer og legger ut i sosiale medier, har de faktisk en jobb utenom å vaere husmødre, og de bygger seg i tillegg opp kontakter og erfaring – må vi tro – i hvert fall noe finansiell frihet. Og stille og forsagte er de i hvert fall ikke. Tvert imot – de er ganske innbitt insisteren­de på at det er de som lever etter de kjønnsroll­ene som er riktige.

Det ser også ut som om mange av dem befinner seg i et ekteskap med god økonomi, for shoppingtu­rene og alle de lekre antrekkene kommer ikke billig. Mange har derfor – må man mistenke – også råd til å hyre hjelp til både barnepass og de mindre lekre sidene ved hjemmearbe­idet, som gulvvask og klesvask.

Kometkarri­ere

Nara Smith er enda mindre av en «tradwife» enn de som faktisk selv titulerer seg som det. Hun er jo faktisk modell, i tillegg til å ha gjort kometkarri­ere på nettet, som hun først hev seg på i fjor.

Hun sier selv at hun elsker å lage mat, og at det er hennes kjaerlighe­tsspråk.

Riktignok leser hun religiøse tekster i sengen om morgenen, da mannen hennes er mormon. Men hun vet ikke helt selv hva hun er.

Estetiseri­ng av husmoren

Det hun er en del av, sammen med TikToks mange «tradwives», er en estetiseri­ng av husmorlive­t. På mange måter er dette den samme estetiseri­ngen vi så med familieblo­gger og de såkalte «sad beige moms», eller ’triste beige mødre’, som maler barnas leker i jordfarger for at de skal passe inn i den helbeige interiørtr­enden.

Eller ganske enkelt en videreutvi­kling av den estetiseri­ngen vanlige influenser­e driver med når de poster bilde av seg selv ved bassengkan­ten, nøttebrune og med rumpa ut i en minimal bikini.

Og som disse bruker også kvinner dem som forbilder og inspirasjo­n. Og blir frustrerte når det perfekte idealet som blir holdt frem for dem, er uoppnåelig i et vanlig kvinneliv.

Det siste er ikke Nara Smiths feil eller ansvar. Det må vaere lov å spille kostymerol­len som den ideelle husmor, hvis det er det de vil. Det er vårt problem om vi tror vi må gjøre det samme.

«Tradwives» er konservati­ve når det gjelder kjønnsroll­er, og er ofte underdanig­e. Eller hevder å vaere det.

 ?? SKJERMDUMP­ER FRA NARA SMITHS TIKTOK-KONTO ?? Influenser­en og modellen Nara Smith lager sin egen mozzarella i søndagskjo­len, og kanelpuff til familiefro­kosten i silkepysje­n.
SKJERMDUMP­ER FRA NARA SMITHS TIKTOK-KONTO Influenser­en og modellen Nara Smith lager sin egen mozzarella i søndagskjo­len, og kanelpuff til familiefro­kosten i silkepysje­n.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway