Stavanger Aftenblad

Ekspert ser ingen utsikter til slutt på Gazakrigen

GAZA: Gazastripe­n er lagt i grus etter seks måneder med krig. – Det tragiske er at det ikke ser ut til å finnes noen exit-strategi for krigen, sier norsk ekspert.

- Nina Haabeth NTB

7. oktober i fjor stormet vaepnede grupper fra Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) inn i Sør-Israel, der de drepte rundt 1140 mennesker og tok rundt 250 gisler. Overraskel­sesangrepe­t utløste et massivt militaert svar fra Israel.

I månedene som har gått, er store deler av Gazastripe­n jevnet med jorda. Massiv bombing har ødelagt eller fullstendi­g knust bygninger over hele området. Tusenvis av palestiner­e er drept eller såret. Befolkning­en som gjentatte ganger er drevet på flukt, gjennomlev­er nå en stor humanitaer katastrofe, preget av mangel på mat, helsetjene­ster og krigstraum­er.

Internasjo­nale meklere har en rekke ganger forsøkt å få til en ny våpenhvile – for å få løslatt de gjenvaeren­de israelske gislene og for å få nok nødhjelp inn til Gazastripe­ns rundt 2,3 millioner mennesker. Men så langt har man ikke lykkes.

Dårlige utsikter

Midtøsten-ekspert og seniorfors­ker ved fredsforsk­ningsinsti­tuttet Prio, Jørgen Jensehauge­n, sier til NTB at utsiktene til fred både på kort og lang sikt ser svaert dårlige ut.

– Det er et tragisk perspektiv. Det store problemet er at det ikke ser ut til å ligge noen exit-strategi på bordet i det hele tatt. Forhandlin­gene om gislene har brutt sammen. Israel forholder seg ikke til FNs sikkerhets­råds resolusjon om våpenhvile. Så på kort sikt ser det veldig dårlig ut, mener Jensehauge­n, som heller ikke ser noe lyse framtidsut­sikter.

– Det er svaert mange ubesvarte spørsmål. Det ene er hva den faktiske målsetting­en til Israel er når selve krigshandl­ingene tar slutt. Her har den sittende israelske regjeringe­n et stort ideologisk spenn, fra de som mener at situasjone­n bør bli slik den var før, men med større buffersone mellom Gazastripe­n og Israel, større kontrolltå­rn og enda bedre kontroll med hva som går inn og ut av det palestinsk­e territorie­t – til de som mener at det må en storstilt etnisk rensing til. Altså at palestiner­ne må fjernes fra Gazastripe­n.

Hvem skal styre?

Jensehauge­n sier at det også er et stort spørsmål hvordan Gazastripe­n skal gjenoppbyg­ges og hvem som skal styre området.

– Det finnes ingen gode svar på disse spørsmålen­e. Israel har som åpen målsetting å utradere Hamas, men er ikke i naerheten av det. Så det er svaert vanskelig å se hvordan dette skal ende, understrek­er Jensehauge­n.

Hvor Hamas står i den palestinsk­e befolkning­en, er også vanskelig å si, mener han.

Meningsmål­inger i krig er vanskelig, og synspunkte­r i en krig vil vaere veldig annerledes enn utenfor krig.

– Det vi har sett av de meningsmål­ingene som har vaert utført, er at det er voksende støtte for Hamas på Vestbredde­n. Men dette kan like godt vaere mistillit til selvstyrem­yndigheten­e på Vestbredde­n – eller at man støtter sine egne under krig. Under våpenhvile­n på Gazastripe­n før jul så man en oppadgåend­e støtte til Hamas, forteller Jensehauge­n.

Umulig å stanse krigen

Han mener at Israel har gjort det så å si umulig for Hamas å stanse krigen.

Dersom Hamas slipper fri gislene, har de ikke lenger noen livsforsik­ring. Israel har jo lovet å knuse Hamas, sier Jensehauge­n.

– Det eneste kortet Hamas har på hånden, er dermed gislene.

Prio-forskeren mener at Hamas godt visste at Israel ville

 ?? MOHAMMED HAJJAR / AP / NTB ?? Palestiner­e går gjennom et utbombet område naer Shifa sykehus i Gaza by, mandag 1. april.
MOHAMMED HAJJAR / AP / NTB Palestiner­e går gjennom et utbombet område naer Shifa sykehus i Gaza by, mandag 1. april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway