Stavanger Aftenblad

EU-regler mot avskoging får konsekvens­er for verdens kaffeprodu­senter

BRUSSEL: EUs nye regler for skogvern vil endre salget av kaffe, kakao og en rekke andre varer på verdensbas­is. Småbøndene kan både bli vinnere og tapere.

- NTB-AP

Den nye EU-forordning­en om avskoging (EUDR) vil forby salg av en rekke produkter fra 30. desember 2024, dersom bedrifter ikke kan bevise at produksjon­en ikke er knyttet til avskoging.

De nye reglene trer i kraft blant annet for å redusere risikoen for ulovlig hogst, og gjelder kaffe, kakao, soya, palmeolje, tre, gummi og storfe. For å selge disse produktene i Europa, må store selskaper legge fram bevis på at varene kommer fra land der skog ikke har blitt hogd siden 2020. Mindre selskaper har frist til juli 2025 for å legge fram bevis på det samme.

Avskoging er den nest største kilden til karbonutsl­ipp etter fossilt brensel. En rapport fra Verdens villmarksf­ond (WWF) fra 2021 viste at Europa havnet på andreplass bak Kina når det gjaldt avskoging forårsaket av import i 2017.

Vil hindre avskoging

– Hvis de nye reglene blir godt implemente­rt, vil de kunne redusere avskoging – spesielt hvis de strengere standarden­e for sporing av hvor produktene kommer fra, blir den nye normalen, mener direktør Helen Bellfield i Global Canopy, en nonprofit organisasj­on som retter seg mot markedskre­fter som ødelegger naturen.

Systemet vil ikke vaere feilfritt.

Bedrifter kan for eksempel selge produkter som ikke oppfyller de nye kravene, andre steder enn til EU. Og tusenvis av småbønder som ikke er i stand til å etterleve de nye kravene, kan bli utestengt.

– Mye avhenger av hvordan land og selskaper reagerer på de nye lovene, mener Bellfield.

De små kan tape

Myndighete­ne i de forskjelli­ge landene bør for eksempel hjelpe småbønder ved å bygge nasjonale systemer for å sikre at deres eksport er sporbar. Ellers blir vinnerne bare de store gårdene, som har råd og kapasitet til å legge fram nødvendig dokumentas­jon.

Den vietnamesi­ske bonden Le Van Tam er godt kjent med hvordan regelendri­nger i global handel kan bestemme formuen til små kaffebønde­r som ham.

I årevis var han opptatt av å produsere kvantitet – ikke kvalitet. Tam brukte derfor store mengder gjødsel og plantevern­midler for å øke utbyttet, og de globale prisene avgjorde hvor godt han tjente på produksjon­en.

På 1990-tallet var Tam derfor blant tusenvis av vietnamesi­ske bønder som plantet mer enn en million hektar kaffe, for det meste robusta, for å dra fordel av høye globale priser. I 2000 var Vietnam blitt den nest største produsente­n av kaffe.

Økologisk kaffe

I 2019 valgte imidlertid Tam å slå seg sammen med Le Dinh Tu fra Aeroco Coffee, som eksportert­e økologisk kaffe til Europa og USA. Han tok da i bruk langt mer baerekraft­ige metoder.

Kaffetraer­ne hans vokser nå side om side med tamarindtr­aer som tilfører jorda nitrogen som også gir naering til sortpepper vinstokker. Gress hjelper til med å holde jorda fuktig, og blandingen av planter motvirker utbrudd av skadedyr. Pepperprod­uksjonen øker også Tams inntekt.

– Kaffeprodu­ksjonen har ikke økt, men produktets verdi har det, sier Tam.

Vietnamesi­ske myndighete­r håper at bønder som Tam nå vil dra nytte av EUs nye regler.

Etiopisk kaffe minsker

Bestilling­er på etiopisk dyrket kaffe har derimot allerede falt. Også Peru mangler kapasitete­n til å gi all den informasjo­nen som trengs for kaffe og kakao.

– Det vil utvilsomt bli vinnere og tapere, understrek­er Helen Bellfield.

Vietnam har ikke råd til å tape – Europa er det største markedet for kaffe, og utgjør 40 prosent av kaffeekspo­rten. Seks uker etter at EUDR ble godkjent, begynte der

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway