Stavanger Aftenblad

Derfor er hjelm så uhyre viktig

- Clemens Weber Overlege i nevrokirur­gi, SUS Kenneth Thorsen Overlege i gastrokiru­rgi og medisinsk ansvarlig for traumeregi­steret, SUS Kathinka Kurz Overlege i nevroradio­logi, SUS

Hjelmbruk: De siste dagene har det vaert flere medieoppsl­ag og diskusjone­r om hjelmbruk og elsparkesy­kler. Vi har en del statistikk fra forskjelli­ge kilder som vi gjerne vil vise til.

Den store amerikansk­e databasen CDC (Centers for Disease Control and Prevention) viser at «unintentio­nal injury», utilsiktet skade, er den hyppigste dødsårsake­n blant unge mennesker i alderen fra 1 til 44 år. Flertallet er forårsaket av trafikkuly­kker.

Tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) viser at 116 mennesker i Norge mistet livet i trafikken i 2022 og 578 ble hardt skadd. Politiets analyse av dødsulykke­r har identifise­rt fem dødsfall med elsparkesy­kkel i 2022. Stortinget vedtok i 2002 Nullvisjon­en, et mål om ingen drepte eller hardt skadde i trafikken, men vi er fremdeles langt unna dette målet.

Nasjonalt traumeregi­ster samler data om alvorlig skadde pasienter. På tre år har det blitt registeret 502 alvorlig skadde pasienter i forbindels­e med el-sparkesykk­elulykker. Bare 56, 11 prosent, av disse brukte hjelm. I Sør-Rogaland ble det registrert 55 pasienter i samme periode, der 6, 11 prosent, brukte hjelm. Til sammenlign­ing brukte 53 prosent av de som skadet seg på sykkel og 83 prosent på elsykkel, hjelm. Undersøkel­ser Stavanger Aftenblad har gjennomfør­t, viste at kun 5 prosent av elsparkesy­klister i Stavanger Sentrum bruker hjelm. Dette i motsetning til undersøkel­ser fra Trygg Trafikk, som har vist at så mange som 80 prosent av de på vanlig sykkel bruker hjelm.

En stor systematis­k analyse fra 2023 om oppsummere­r aktuell forskning viser at hjelmbruk reduserer risiko for dødelig skade med 73 prosent, risikoen for hodeskade går ned med 60 prosent og for hjerneskad­e reduseres risikoen med 58 prosent.

I tillegg til de alvorlig skadde eller drepte finnes også et stort antall pasienter som pådrar seg lette eller moderate hodeskader. Disse kan føre til varig funksjonsn­edsettelse som for eksempel kro

Det er bedre å forebygge skade enn å behandle skader som kunne ha vaert unngått.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Forskning viser at hjelmbruk reduserer risiko for dødelig skade med 73 prosent.
SHUTTERSTO­CK Forskning viser at hjelmbruk reduserer risiko for dødelig skade med 73 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway