Stavanger Aftenblad

Velg teknologif­ag!

- Øystein Søreide Adm.dir. i Abelia (NHOs forening for teknologi- og kunnskapsb­edrifter)

nisk hodepine, svimmelhet, synsnedset­telse, konsentras­jonsvanske­r og økt risiko for utvikling av demens.

Det er bedre å forebygge skade enn å behandle skader som kunne ha vaert unngått. Når det i kvalitetss­ikringsreg­istre blir tydelig at det er en gruppe trafikante­r som skiller seg klart ut med økt risiko for skade, er det vår oppgave å opplyse om det.

I tillegg til å vaere oppmerksom og tilpasse fart til trafikk og underlag, anbefaler vi alle på det sterkeste å bruke hjelm både på sykkel og sparkesykk­el!

UTDANNING: I hele den vestlige verden er det mangel på tech-kompetanse. Ungdommer som står foran et studievalg, bør ikke nøle: Velger du teknologi, er du sikret jobb.

Digitalise­ring legger seg som et smart lag over det meste vi produserer av varer og tjenester, og griper inn i alt fra industri, oppdrettsn­aering, bygg og anlegg, landbruk og matproduks­jon, service og handel, til transport og energiløsn­inger.

I vår moderne verden er teknologi en forutsetni­ng og et arbeidsver­ktøy for stadig flere oppgaver. Det gjelder dersom man er akademisk anlagt, men også dersom man trives bedre med praktiske fag. Både de som har gått på universite­t og de som har valgt fagbrev og fagskole vil møte et høydigital­isert arbeidsliv i årene som kommer.

Det trengs ulike typer kompetanse. Det er bemannings­krise i helsesekto­ren. Vi har for få fagarbeide­re. Og teknologin­aeringsliv­et styrer mot et underskudd på 40.000 hoder innen 2030. Men teknologif­eltet skiller seg ut på et sentralt punkt: Teknologi vil vaere en sentral del av løsningen på alle de store samfunnskr­isene vi står i: Klima, energi, baerekraft, sikkerhet og sosial endring. Å forstå teknologie­n er en investerin­g i egen markedsver­di, tilpasning­sdyktighet og framtidig trivsel.

Fristen for søknad til høyere utdanning er 15. april. Uansett hvor lenge utdanninge­n varer, så vil dagens arbeidstak­ere måtte laere hele livet, både på skolebenke­n og i praksis. Derfor er det lurt å velge arbeidsgiv­ere som vil utfordre, utvikle og investere i sine arbeidstak­ere. Norge og bedriftene trenger både teknologer med elektro-fagbrev i bunn og sykepleier­e som kan kode.

Norske teknologia­rbeidsplas­ser har svaert høy verdiskapi­ng per sysselsatt. Vi kunne hatt langt flere jobber i denne sektoren hvis bedriftene fikk tilgang på den kompetanse­n den har behov for. Velg lurt, velg teknologif­ag. Da vil det alltid vaere bruk for deg i framtidens samfunn. vaere energisk er like greit som å få vaere lat. Mennesker er komplekse med mange nyanser. Livet er ikke delt i svart og hvitt. Samfunnets forstørrel­sesglass er nå større enn noen gang, på at de unge i dag er mer psykisk syke enn før.

Der aktive barn i barnehagen registrere­s med bekymring for avvik på normal adferd, fra samfunnets lupe. Utredning på Barne- og ungdomspsy­kiatrisk poliklinik­k (BUP) er en økende trend. Er barnet ditt på fem år, aktivt uten sosial forståelse? Velkommen til BUP, vi skal nå ta frakken på, og barnet ditt skal under lupen, for å finne avvik på sin adferd, energi og lekenhet.

Her er en pille

Jo flere avvik vi finner, jo større er muligheten for at glasset med en pille nå hånden til barnets foreldre. Pillen, løsningen som gjør det levende barnet, litt mindre levende. Ingen skoler orker din energi eller din urolighet. Samfunnet med lupen har ingen ressurser til å legge til rette for at barnet som er et veldig levende menneske, vil klare å bli orket av noen. Det er nemlig en diagnose nå.

ADHD er de fire bokstavene som viser at barnets tank med energi, er for stor. Vi andre blir slitne av barnet hvis det ikke tar pillen. Barnet kan faktisk bli en kriminell, hvis det ikke svelger den ned med et glass vann hver morgen, før skolen starter.

BUP har ingen svingdør for barnet med ADHD. For dette levende menneske, er overlatt til seg selv, sine foreldre og fastlege. Hvis barnet en dag tenker det er uenig i stemplet vi ga deg, og det vil inn til oss igjen, må det gå via vakten vår, fastlegen og byråkrati. For bryter barnet kontrakten med oss, og blir levende igjen, er alt barnets ansvar. Samfunnet vil vende det ryggen. Barnet er nødt til å tåle det. Det er ikke nok ressurser til å tåle den syke energien til barnet.

Etter besøket på BUP, er barnet blitt en diagnose

Bivirkning­er? Pytt sann!

Klager på bivirkning­er? All medisin har det. Tål det, for vi nekter å tåle barnet uten en pille, som et levende menneske. Ro i salen, barn! Samfunnet har satt seg ned nå, og et barn i salen får lov å stille et spørsmål til samfunnet.

– Hei, jeg heter Mads, jeg er 7 år. Ingenting er vel mer sykt enn et samfunn med en lupe på energien vår, eller? For jeg lurer på om vi er et sorterings­samfunn? Lupen til samfunnet er faktisk mer sykt enn når jeg synger høyt av full hals så drøvelen min dirrer, midt i mattetimen. Jeg er en frisk pust som heter Mads, og jeg e bare 7 år. Vil du høre sangen min, samfunn? Jeg elske å synge energien min ut!

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Samfunnet med lupen har ingen ressurser til å legge til rette for at barnet som er et veldig levende menneske, vil klare å bli orket av noen.
SHUTTERSTO­CK Samfunnet med lupen har ingen ressurser til å legge til rette for at barnet som er et veldig levende menneske, vil klare å bli orket av noen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway