Stavanger Aftenblad

Krigen er også et angrep på Gazas historie

- Alessandro Falcetta Førsteaman­uensis i KRLE, Universite­tet i Stavanger

KRIG: Et folk består ikke kun av mennesker, men også av deres historie. I sin respons til Hamas’ kriminelle handlinger har Israel drept titusenvis av palestiner­e. FN-domstolen undersøker nå om dette kan kvalifiser­e som folkemord.

Mens dette selvfølgel­ig er den mest alvorlige siden av krigen, er mediene mindre oppmerksom­me på at den israelske haeren har skadet eller helt ødelagt over 200 av Gazas 350 kulturminn­er. Fremtiden til befolkning­en i Gaza er uklar, men én ting er sikkert: Når krigen er over, vil store deler av Gazas fortid for alltid vaere tapt.

Det er ikke første gang i nyere tid at fysiske kulturminn­er i Palestina har blitt fjernet fra landskapet. Etter at israelske styrker og krigsfrykt tvang 750 000 palestiner­e fra hjemmene sine i 1948, konfiskert­e Israel over 400 palestinsk­e landsbyer. Flertallet av disse landsbyene ble revet ned, mens resten nå står som ruiner i ulike parker og lignende anlegg. Besøkende får sjelden vite historien bak disse ruinene.

Historie viskes ut

Ødeleggels­en av palestinsk­e landsbyer har ført til en dramatisk endring i kulturland­skapet. Tradisjone­lle hus, moskeer, gårder, kjøkkenhag­er, frukthager, hekker, åkere, gamle stier og veier ble enten erstattet av moderne bosettinge­r eller forsømt av myndighete­ne. Ved å fjerne vitnesbyrd om den palestinsk­e historiske tilknytnin­gen til landet, ble det lettere for bosettere fra Europa og andre kontinente­r å overta disse områdene.

Destruksjo­nen av palestinsk­e kulturminn­er forsetter nå i Gaza. Denne lille landstripe­n, som ligger mellom Afrika, Asia og Europa, har vaert bebodd og bevandret gjennom tusenvis av år av små og store sivilisasj­oner: Egypterne, babylonern­e, grekerne, romerne, islamske dynastier, osmanene og flere andre har etterlatt sine spor. Gaza var før krigen dekket av moskeer, kirker, borger, museer, biblioteke­r, arkiver og arkeologis­ke rester som gikk tilbake 3000 år. Gjennom bombingen av Gaza har Israel visket ut store deler av dette historiske landskapet.

Her kan det nevnes som eksempel tre landemerke­r som ikke fins lenger: en muslimsk, en kristen og en sekulaer. Det muslimske landemerke­t er Omari-moskeen, som opprinneli­g ble bygget for 1300 år siden. Moskeen sto over et hedensk tempel, og hadde et bibliotek med gamle og verdifulle arabiske manuskript­er.

Revet eller forsømt

Det kristne landemerke­t var i Jabaliyaom­rådet, hvor for bare to år siden det ble åpnet en ny arkeologis­k utstilling. Den viste restene av en av de eldste kirkene i Midtøsten, som ble bygget for over 1500 år siden. Blant disse restene var vakre mosaikker som avbildet dyr, palmer og jaktscener.

Det sekulaere landemerke­t er Gazas hovedbibli­otek, som i tillegg til bøker inneholdt Gazas sentrale arkiv med tusenvis av historiske dokumenter.

Destruksjo­n av kulturminn­er, bøker og dokumenter er en effektiv måte å angripe et folks historiske identitet på, og er i strid med folkerette­n. Det kan hevdes at Israel har gjort dette som en utilsiktet konsekvens av kampen mot Hamas. Imidlertid er det flere hendelser som tyder på det motsatte.

Den første er at rivningen eller forsømmels­en av de palestinsk­e landsbyene, som ble nevnt tidligere, utgjør en viktig presedens som illustrere­r Israels politikk mot den lokale historie.

Den andre hendelsen skjedde i november i fjor, da den israelske haeren rev ned Arafats minnesmerk­e i Tulkarem, på Vestbredde­n. Hamas holdt ikke til der, og statuen hadde ikke noen militaer relevans. Dette illustrere­r at ødeleggels­en av kulturminn­er ikke alltid kan forklares utelukkend­e med militaere hensyn.

Kan ikke Israel unngå dette?

Den tredje hendelsen er skjendinge­n av palestinsk­e kirkegårde­r i Gaza. CNN har rapportert at israelske stridsvogn­er og gravemaski­ner har vaert i operasjon på 16 palestinsk­e kirkegårde­r, og at noen av disse har blitt omgjort til militaere utposter. Slike tiltak er i strid med folkerette­n. Imidlertid bemerket CNN-journalist­ene at den israelske haeren hadde anstrengt seg for å respektere to kirkegårde­r. Det som var spesielt med disse, var at det ikke var palestiner­e som var begravet der. På disse kirkegårde­ne lå soldater som døde i de to verdenskri­gene. Dette viser at det israelske militaeret har evnen til å skåne de minnesmerk­ene det ønsker å spare.

Bevisst ødeleggels­e av kulturminn­er og andre historiske gjenstande­r er en forbrytels­e som gjør hele verden fattigere. Tapet av Gazas historie rammer oss alle, inkludert israelerne.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Destruksjo­n av kulturminn­er, bøker og dokumenter er en effektiv måte å angripe et folks historiske identitet på, og er i strid med folkerette­n.
SHUTTERSTO­CK Destruksjo­n av kulturminn­er, bøker og dokumenter er en effektiv måte å angripe et folks historiske identitet på, og er i strid med folkerette­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway