Stavanger Aftenblad

– Er det sant?

MUSIKK: 24 år gammel og allerede tre Spellemann­priser. I løpet av 51 år er det bare fem artister som har klart det før Isah. – Wow! utbryter prisvinner­en fra Stavanger.

- Kjell Arne Knutsen Journalist kjell.arne.knutsen@ aftenblade­t.no

Isah var tydelig preget og visste ikke helt hva han skulle si da han entret Spellemann-scenen på The Hub i Oslo torsdag kveld. Han var akkurat blitt utropt til vinner av klassen RnB/Soul 2023. De andre nominerte i denne klassen var sandnesart­isten Beharie, Urørt-vinner Hillari og GiddyGang & Vuyo.

– Dette er bare begynnelse­n.

er ikke død. Beharie, Hillari ...

Isah, eller Kaleb Isaac Ghebreiesu­s som han egentlig heter, vokste opp i Egelandsve­ien i østre bydel i Stavanger sammen med foreldrene og tre søstre.

I 2019 vant han sine to første Spellmannp­riser: I klassen urban for EP-ene «Sukkerspin­n & Hodepine del 1 og 2», og pris i klassen årets gjennombru­dd som også inkluderte et Gramostipe­nd på 250.000 kroner. Samme år ble det P3 Gull og året etter ble han kåret til årets stjernesku­dd under by: Larm

Sommeren 2023 kom hans etterlengt­ede debutalbum «Instrument» og som ga han den tredje Spellemann­prisen.

Overrasket

– Dette kom veldig overrasken­de på oss. Vi trodde prisen ville gå til nykommeren (Hillari, red anm.). Etter prisutdeli­ngen måtte vi bare leie oss en juniorsuit­e på hotellet og ha en liten fest, sier Isahs manager, Philip Ruud i SDKT Entertainm­ent.

For Isah sin del varte festen til fredag morgen.

– Huff, det varte lenge. Det tok av, kan du si. Prisen kom fryktelig overrasken­de. Jeg var sikker på at Beharie eller Hillari ville vinne, at de hadde et bedre prosjekt enn meg. Men utrolig kjekt å vinne, sier Isah.

Prisen kom så overrasken­de at han på ingen måte hadde noe takketale liggende klar. Likevel klarte han å få fram noen ord om at RnB ikke er død.

– Jeg føler at RnB ikke er noe stor greie i Norge eller verden. Det er lite RnB kontra alt annen musikk. Jeg vil vaere en person som minner folk om at RnB er noe av det fineste som finnes i verden, sier Isah.

Nå har han tre munnharper på hylla hjemme i leilighete­n i Oslo.

– Det er dette vi jobber for. Å få anerkjenne­lse. Du tror du ikke vil ha pris før du får det. Det gir deg et ekstra gear, sier 24-åringen.

Deltok i opprop

En rekke Spellemann-nominerte skrev under på et opprop mot at Pepsi sponset årets Spellemann. Bakgrunnen er at Pepsi i 2018 kjøpte det israelske selskapet Sodastream, beskrevet som et av boikott-bevegelsen BDS' mest sentrale objekter. PepsiCo er også medeiere i et annet boikottobj­ekt på BDS-listen, Sabra hummus.

Isah var blant artistene som skrev under på oppropet.

– Det er helt sinnssykt det som skjer i Palestina nå. Når vi vet at Pepsi er med på finansiere virksomhet­er i Israel, så vil jeg gjøre mitt lille for å vise at vi ikke er stolt over det, sier Isah.

Siden den første prisutdeli­ngen i 1972, har 931 artister, band, orkestre og musikere fått Spellemann­prisen. Av disse er det bare fem artister som har vunnet prisen tre ganger eller mer før de var 24 år. De som kan vise til bedre merittlist­e enn Isah er:

Lene Marlin. Hadde fått fire Spellemann­priser i en alder av 19 år.

Alan Walker. Han hadde fått tre Spellemann­priser i en alder av 21 år.

Girl In Red (Marie Ulven RingRnB

heim). Hun hadde fått tre Spellemann­priser i en alder av 22 år.

Sigrid. Hun hadde fått tre Spellemann­priser i en alder av 23 år.

Leif Ove Andsnes. Han hadde fått tre Spellemann­priser i en alder av 23 år.

– Er det sant? Det var veldig fett å høre. Jeg tar den, kommentere­r Isah.

Våre lokale helter var nominert i følgende kategorier:

Årets Utgivelse 2023:

Delara: «Shahrazad» fikk prisen

Kvelertak:

Rogaland

Skaar: «Mad Woman» Undergrunn: «Egoland»

«Endling» er fra

Klassisk 2023:

Amalie Stalheim & Christian

Ihle Hadland: «Stravinsky / Poulenc / Debussy»

Johan Kvandal & Engegård Quartet: «Complete String Quartets»

Kåre Nordstoga: «Masterwork­s from the 1930s»

Sir Mark Elder & Bergen Filharmoni­ske Orkester: «Frederick Delius: A Mass of Life» fikk prisen.

De andre prisene gikk til:

Ole Ivars fikk hederspris­en. Undergrunn vant Årets Spellemann.

Artist Oda Magda Felicia vant prisen for alternativ pop og rock, tidligere kjent som prisen for indie-musikk med First act (The Huntington Chorea Project)

Kristoffer Cezinando Karlsen fikk sine to første spellemann­priser i klassene pop og beste tekstforfa­tter for Sprengkuld­e.

Harpa for årets gjennombru­dd gikk til Emma Steinbakke­n – Emma Steinbakke­n 2023

Metalprise­n gikk til RUÏM -Black Royal Spiritism – 1 – O Sino da Igreja

Jazzprisen gikk til Harald Lassen – Balans

Ingrid Olava fikk Spellemann­prisen for årets vise og visepop for Blomster og post. Årets musikkvide­o: Lars Vaular – Impro på Økern (Scene 3: Highlights)

Spellemann­prisen for beste bidrag i rock gikk til Kristi Brud – Alt er nytt

Karina Sahl vant spellemann­prisen for beste festmusikk Sweetheart – I will Love You When The Morning Comes fikk Countrypri­sen.

Harpa for beste tradisjons­musikk gikk til Sidiki Camara – Return to the Traditions. Hilde Skaar – Mad Woman fikk spellemann­prisen for beste låtskriver.

Åen klasse ble vunnet av 9 grader nord – Yalpanam

Årets utgivelse gikk til Delara – Shahrazad Spellemann­prisen for beste barnemusik­k gikk til SaraLy og Unge Oslo – Stjerner og fyrverkeri

Blues-prisen gikk til Marius Lien – The Woodland Songbook Part 1 I elektronik­asjangeren gikk prisen til Jouska – Suddendly My Mind Is Blank.

Erik Smaaland ble årets internasjo­nale suksess.

Arif vant klassen for Hiphop. Klassisk spellemann­pris gikk til Sir Mark Elder, Bergen Filharmoni­ske

Orkester, Roderick Williams, Claudia Huckle, Gemma Summerfiel­d, Bror Magnus Tødenes, Bergen Philharmon­ic Choir, Edvard Grieg Kor, Collegium Musicum Choir – Frederick Delius: A Mass of Life.

Prisen for beste samtidsmus­ikk gikk til Sara Övinge, Edward Gardner, Det Norske Kammerorke­ster – Glass & Bjerkestra­nd: Patientia

I år er det en helt ny pris som gis ut, nemlig Gullharpen. Grunnlegge­r av plateselsk­apet Grappa, Helge Westbye, er vinneren av Spellemann­prisens første Gullharpe.

TONOs komponistp­ris gikk til Anne Hytta – Bridge

Årets produsent ble Fay Wildhagen Møtested – en hyllest til Anne Grete Preus

 ?? ??
 ?? ??
 ?? TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Isah har nå tre Spellemann­priser som han kan plassere i hylla. Og fortsatt har
han bare gitt ut et album.
TERJE BENDIKSBY / NTB Isah har nå tre Spellemann­priser som han kan plassere i hylla. Og fortsatt har han bare gitt ut et album.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway