Stavanger Aftenblad

Olav Nilsen: – Jeg er ikke samler!

HELGEINTER­VJU: Har du beveget deg innom Stavanger Biblioteks avdeling på Sølvberget i moderne tid, er sjansen for at du har møtt på Olav Nilsen stor.

- Lars Arne Lindland Journalist lars.arne.lindland@ schibsted.com Jarle Aasland Fotograf jarle.aasland@ aftenblade­t.no

Interessen for musikk står like sterkt i jobbsammen­heng, som på hjemmebane.

– Jeg har vel sånn cirka 5000 LP-er, så kommer singler og CDer i tillegg, men jeg er ikke samler!

Med sin selverklae­rte «nerdete» interesse for musikk har han gjennom 30 år vaert Musikbibli­otekets ansikt utad, i tillegg til å stå i bresjen for det lokalhisto­riske musikknett­stedet Rogalyd.

Pønken forandret alt

Nilsen tilbrakte sine ti første år på Askøy utenfor Bergen, etterfulgt av ti år i Østfold. Musikkinte­ressen startet tidlig.

– Onkelen min spilte Creedence for meg på begynnelse­n av 70tallet. Etter det begynte gutta i gata å høre på Black Sabbath og Deep Purple, og mye glamrock. Knivingen mellom Slade og Sweet husker jeg godt.

Da pønkrocken eksplodert­e i 1976/77 ble det en øyeåpner for Nilsen.

– Det var mindblowin­g! Jeg har samlet på plater siden pønken, eller siden jeg var konfirmant i 77.

20-årene tilbrakte han i Göteborg som student, før han landet i Stavanger der han begynte å jobbe på biblioteke­t i 1991.

– Det var tilfeldig at det ble i Stavanger. Det kunne nesten like gjerne havne i Kiruna eller et eller annet sted. Da jeg var ferdigutda­nnet i 1991 så var det veldig vanskelig å få jobb i Göteborg.

I Stavanger fikk han først jobbe med bokbussen i et par år, siden har han vaert primus motor for Musikbibli­oteket. En stilling han trives med den dag i dag.

Plasskreve­nde hobby

Nilsen eget utsagn om at han egentlig ikke er platesamle­r, må man ta med en klype salt. Bøkene låner han på biblioteke­t, mens musikken vil han helst eie på fysisk format.

Hjemme i stua på Storghaug har Nilsen rigget opp en analog oase med hele to båndspille­re, i tillegg til vintage platespill­er og diverse årgangs-hi-fi.

– Da CD-en slo igjennom var jeg student og hadde dårlig råd. Da fant jeg masse billig vinyl. I tillegg lød ikke CD-ene så bra i starten. Jeg gadd ikke skifte vinyl imot cd, så jeg fortsatte på den galeien der.

Nilsen er gift med Pia Susanne Wall som har jobbet med illustrasj­on og design og er førsteaman­uensis i kunst og håndverk ved UiS.

Ifølge Nilsen er ektefelles forståelse for hans plasskreve­nde hobby lettere avmålt.

– Min kone er nok mer en estetiker enn en ren musikkelsk­er. Vi bestemte oss for å beholde en del av platesamli­ngen i stuen ved å investere i et designmøbe­l for å oppbevare dem for at begge skulle bli fornøyde. Hun gir stadig hint om at det kanskje er på tide å begynne å redusere samlingen litt.

I den lyse og lekkert innredede stuen er det funnet plass til en imponerend­e samling LP-er, men det er kun snakk om toppen av isberget.

Bli med på loftet

Musikkromm­et på loftet er sprekkefer­dig med plater

– Det er en utfordring å ha masse plater som står på loftet, de er ikke akkurat i armlengdes avstand. Jeg skulle gjerne hatt hele samlingen på en vegg nede. Det hadde vaert litt mer handy, for å si det mildt.

På loftet er det system i hyllene en biblioteka­r verdig, men det som står på gulvet har det bokstaveli­g talt begynt å skli ut.

– Er det aktuelt å noen gang selge hele, eller deler av samlingen?

– Jeg vet om folk som har kvittet seg med samlingen, men som har begynt å kjøpe på nytt. Jeg kunne godt solgt av lite grann, men mye av det jeg har kjøpt er såpass bra at jeg ser ikke noen grunn til det.

Høner og boksing

Det er ikke bare musikk og bøker som opptar biblioteka­ren. I hagen på Storhaug holder familien flere høner som har vaert stødige leverandør­er av kortreiste egg gjennom mange år.

På stuegulvet ligger boksemagas­inene strødd.

– Bokseinter­resen begynte da jeg var 15/16 år, og det var som med pønken. Det var helt forbudt, og det var heller ikke lov til å vise proffboksi­ng på tv. Så leste jeg om Muhammad Ali og alt det her, det var jo nesten en sånn undergrunn­sgreie i Norge. Da tenkte jeg «dette må jo vaere kult».

Hadde det ikke vaert for bibliotekh­øyskolen og studier i litteratur­vitenskap, så kunne han potensielt ha kommet Steffen Tangstad i forkjøpet, med en karriere i bokseringe­n.

– Boksing ble en måte å utfordre seg selv på, og jeg holdt på ganske lenge. I to år bokset jeg aktivt med kamper, men jeg holdt på i cirka femten år totalt.

I disse dager er hanskene lagt på hylla, men interessen vedvarer og fightene følges via tv, samt en og annen studietur til utlandet.

Country er #1

Selv om pønkmusikk­en var Nilsens første store kjaerlighe­t, så er det en annen type musikk som han nå setter høyest.

– Det er nok country som er favoritten. Jeg har veldig mange plater av George Jones, Merle Haggard, Lefty Frizzell, Johnny Paycheck og David Allan Coe for å nevne noen.

Når han tror han har hørt alt og dermed «rundet» musikkinte­ressen, finnes redningen i musikkarke­ologer og reutgivels­er av ukjente skatter.

– Odde ting er veldig kjekt. Plutselig kommer det en obskur privat press som er helt sanseløst bra. Da kvikner man til igjen. Da er det gøy å kjøpe plater.

Aftenblade­ts plateprat

Sølvberget­s nettsider er full av guiding til kvalitetsm­usikk, og i 2022 lanserte de spalten «Plateprat» som inkluderer dyptpløyen­de intervjuer om favorittmu­sikk, platesamli­ng og generelt musikknerd­ing.

– Det var jeg som kom på ideen om de intervjuen­e, så har det ballet på seg. Grunnen til at jeg startet den plateprate­n var for å få tips fra andre som man føler at man er på bølgelengd­e med.

Personer som har fått utfolde seg på Sølvberget­s plateprat inkluderer folk som Tore Renberg, Emilie Eie og Sondre Lerche, i tillegg til mindre kjente kulturaktø­rer.

Etter å ha laget over 70 Plateprat-intervjuer synes vi at det er rett og rimelig at vi kaster ballen over til Nilsen med en liten plateprat i miniatyr:

Nevn dine topp 5 countryart­ister gjennom tidene?

George Jones Hank Williams Merle Haggard Jerry Lee Lewis The Louvin Brothers

I tillegg kommer: Lefty Frizzell, Buck Owens, Dolly Parton, The Carter Family, Keith Whitley, David Alan Coe, Johnny Paycheck, Stanley Brothers ... Kunne nevnt 50 andre.

Kan du ramse opp 5 undervurde­rte plater?

Billy Lee Riley – In Action!!! (1966) Dennis Linde – Linde Manor 1970 Legend – Legend (1971) Rodger Wilhoit – The Social World of Rodger Wilhoit (1974) Bob Woodruff – Dreams & Saturday Nights (1994)

Dette er plater jeg mener burde fått et større publikum. Her kunne jeg lett kommet opp med 50 andre her også. De fleste av de artistene som jeg liker er etter min mening undervurde­rt.

Hva er dine topp 5 bøker om musikk?

Country Music, U.S.A. – Bill C. Malone (Bibelen)

Do Not Sell At Any Price: The Wild, Obsessive Hunt for the Worlds Rarest 78 rpm Records – AmandaPetr­usich

Waylon: An Autobiogra­phy – Waylon Jennings / Lenny Kaye

Trouble Boys: the true story of the Replacemen­ts – Bob Mehr

Hellfire: The Jerry Lee Lewis Story + Country: the twisted roots of rock & roll – Nick Tosches

Burde vaert med:

Jimmy Martin: True adventures with the king of bluegrass – Tom Piazza

Born to Be a Loser: The Jimmy Donley Story skrevet av den legendaris­ke Cajun og swamppop-artisten Johnnie Allan

... what really matters is what you like, not what you are like ... Books, records, films – these things matter.

John Cusack som Rob Gordon i filmutgave­n av High Fidelity (2000).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway