Stavanger Aftenblad

– De liker ikke å møte oss

FOTBALL: Viking har yppet seg og hatt Glimt i kne på Aspmyra, men kollapset på tampen og stått igjen med svarteper.

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

– Det er et fryktelig godt lag som maler og maler. Glimt har også innarbeide­t et veldig godt grunnspill som gjør at det er vanskelig å stå imot i lengden. Men vi har gjort det ekkelt for dem og vaert naer noen ganger.

Det sier angriper Lars-Jørgen Salvesen til Aftenblade­t foran lørdagens retur til Bodø og møtet med den regjerende mesteren.

Gultrøyene fra nord har tatt Fotball-Norge med storm de siste sesongene.

Klubben har utviklet seg i høyt tempo, viser muskler mot store lag i Europa og driver for tiden butikk på et helt annet nivå enn sine motstander­e i Eliteserie­n.

Etter at Viking ledet fjorårets serie tidlig i oktober, holdt Glimt koken helt ut og vant til slutt ni poeng foran Brann.

Forbannels­en i nord

Det er ikke mer enn sju sesonger siden de rykket opp fra 1. divisjon. At de har vunnet serien tre ganger de siste fire årene, forteller det meste om eventyret.

Viking har forsøkt flere taktiske innganger og formasjone­r på Aspmyra. Og de har framstått som en reell trussel i flere av oppgjørene.

Før det har raknet.

– Vi har hatt en god innstillin­g der oppe i de siste oppgjørene. Den må vi ha lørdag også. I tillegg må vi prestere maksimalt i drøye 90 minutter – og la vaere å falle helt inn i egen femmeter, sier trener Bjarte Lunde Aarsheim.

Bare i de tre siste kampene har Viking gitt fra seg ledelser og sluppet inn 10 mål de siste 20 minuttene.

Slik har det gått mellom Glimt og Viking på Aspmyra siden 2019:

2023: Glimt-Viking 5–1

2023: Glimt-Viking 5–3 (cup) 2022: Glimt-Viking 5–4

2022: Glimt-Viking 2–1 (cup) 2021: Glimt-Viking 2–2

2020: Glimt-Viking 3–0

2019: Glimt-Viking 2–1

I fjor forsøkte Viking en defensiv inngang hvor planen var å ødelegge mest mulig for Glimt mens Viking jaktet kontringer og dødballer offensivt.

Ønsker å vaere tøffe

I det andre oppgjøret våget Viking på en langt mer modig måte med eget spill og mer ballbesitt­else.

– Det er litt slik vi ønsker å møte dem nå også. Vi ønsker å få til vårt høye press. Lukter vi på rundt 50 prosent ballinneha­v, blir det ikke like tøft å stå imot dem når de trykker oss, forklarer Lars-Jørgen Salvesen – vel vitende om at Viking har slått Glimt på hjemmebane både i fjor og året før.

– Du møter landets klar beste lag de siste årene. Vi må nesten ha samme tilnaermin­g til dette oppgjøret som vi ville hatt i Europa-cupen. Vi er offensive og har troen, men kan ikke slippe inn fem mål igjen, påpeker Bjarte Lunde Aarsheim – vel vitende om at det har skjedd i de tre siste oppgjørene på Aspmyra.

Både Viking og Glimt kom fra serieåpnin­gen med tre poeng i banken. Gultrøyene fra nord tok en kontroller­t 2–0-seier bort mot nyopprykke­de Fredriksta­d. Viking slo Sarpsborg 1–0 på SRBank Arena.

Selv om Viking ikke har kommet hjem med tre poeng fra Aspmyra siden Usman Sale og Andre Danielsen scoret målene der i 2016, har de siste sesongenes nesten-gevinster gitt laget tro og selvtillit.

Da Aftenblade­t snakket med både trenere og spillere i Viking før avreise til Bodø, sa alle at de satt med et klart inntrykk av at Glimt mener Viking er ekle og vanskelige å møte.

– Glimt ser svakere ut

Lars-Jørgen Salvesen peker også på at Viking har utviklet spillet sitt. Det samme har Glimt-trener Kjetil Knutsen påpekt og gitt de mørkeblå ros for.

– Helt aerlig, jeg synes også at Glimt ser litt svakere ut enn i fjor. Dessuten vet jeg med sikkerhet at de ikke liker å møte oss. Vi er et tøft og fysisk lag som er ekle å spille mot. I tillegg er vi ekstremt gode på dødballer offensivt og defensivt, sier Salvesen.

– Hva legger du i at Glimt ser svakere ut i år?

– De har et sterkt lagt og en stor tropp, men de har mistet noe av x-faktoren med Amahl Pellegrino (San Jose Earthquake­s) og Faris Moumbagna (Marseille). De blir vanskelige å erstatte. Det blir en tøff kamp, men jeg ble absolutt ikke skremt av det jeg så av Glimt mot Fredriksta­d i serieåpnin­gen, svarer angriperen Viking kjøpte fra Glimt for et drøyt år siden.

Kaptein Zlatko Tripic har dratt slukøret hjem fra Aspmyra flere ganger de siste sesongene.

– Glimt er gode, de har et veldig høyt toppnivå og intensitet i spillet. Men vi vet at vi har ledet og scoret en god del mål på Aspmyra – og er et av lagene som har gjort det vanskeligs­t for dem. Nå handler det om ta med seg all kynisme og holde ut hele kampen, sier Tripic.

– Det er ingenting som tilsier at vi ikke kan dra dit og vinne lørdag. Det er ikke bare noe vi sier. Det er svakheter i alle lag – vi skal utnytte Glimt sine. De er langt bedre med ball enn uten, legger kapteinen til.

 ?? CARINA JOHANSEN / NTB ?? Den som ler sist – ler best. Slik har det som oftest sett ut etter at Viking har vaert på Aspmyra. Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen med et lurt vinnersmil.
CARINA JOHANSEN / NTB Den som ler sist – ler best. Slik har det som oftest sett ut etter at Viking har vaert på Aspmyra. Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen med et lurt vinnersmil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway