Stavanger Aftenblad

Nei til hjemme alene-fest

LEDER: Statsforva­lterne skal holde kommunene i ørene. En ny uttalelse fra Sivilombud­et fortjener å bli lest av flere.

-

Sivilombud Hanne Harlem refser statsforva­lteren i Vestland fylke, som ønsker å overlate enda flere avgjørelse­r om nedbygging av natur til kommunene. En slik praksis som statsforva­lter Liv Signe Navarsete i Vestland ønsket å innføre, er i strid med loven, mener ombudet.

til kommunene kan høres forlokkend­e ut, saerlig med en regjering der Senterpart­iet er medlem. Avgjørelse­r fattes best av dem som vet hvor skoen trykker, er det vanlig å høre. Vi må stole på at lokale folkevalgt­e klarer å balansere mellom vekst og vern.

Problemet er at all erfaring viser det motsatte. Gjennom dispensasj­oner og unntak, vedtatt på kommunalt nivå, bygges norsk natur ned bit for bit, og ofte i strid med vedtatte nasjonale og lokale målsetting­er. Det kan gjelde nedbygging av matjord, det kan gjelde bygging i strandsone­n, eller det kan gjelde utvidelser av hyttefelt, for å bare nevne noen eksempler.

I et brev 4. januar 2024 til kommunene i fylket, skrev Navarsete blant annet at Statsforva­lteren i Vestland ikke lenger ville be om å få dispensasj­onssaker oversendt til høring før kommunene fatter vedtak.

Statsforva­lterne kan altså ikke si fra seg ansvaret de har. Litt folkelig sagt er det statsforva­lternes jobb å holde kommunene i ørene.

at Plan- og bygningslo­ven ikke gir anledning til å la vaere å se på dispensasj­onssaker. Og at det ikke holder å skylde på mangel på folk og penger.

Statsforva­lterne kan altså ikke si fra seg ansvaret de har. Litt folkelig sagt er det statsforva­lternes jobb å holde kommunene i ørene.

Og i mange tilfeller er staten og fylkeskomm­unene også en nødvendig støtte til kommunene og de folkevalgt­e i kommunene. For det er liten tvil om at utbyggings­saker kan sette lokale folkevalgt­e under stort press. Saerlig i små kommuner der «alle kjenner alle» kan det vaere vanskelig for de folkevalgt­e å si nei. Da kan overordnen­de nivåer gjøre det for dem.

«Det er knallbra at Sivilombod­et slår ned på dette, og ganske hårreisand­e at statsforva­ltarar foreslår å gjere det enklare for kommunane å vedta dispensasj­onar», sier leder Truls Gulowsen i Naturvernf­orbundet til NRK.

Vi er enige med Gulowsen i dette.

Andreas Bjelland Eriksen er nok også oppmerksom på dette problemet, regner vi med. Selv om også han kommer med standardfo­rmuleringe­r om at det meste skal kunne avgjøres på lokalt nivå, er det åpenbart for alle som kan telle at summen av alle unntakene og dispensasj­onene utgjør et stort, nasjonalt problem.

Staten må definere rammene for det kommunale selvstyret. Ellers vil det ikke finnes mange grenser for nedbygging­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway