Stavanger Aftenblad

– Redd Rogfast ikke kan åpnes i 2033

SAMFERDSEL: Stavangers ordfører frykter at trege bevilgning­er til E39 Smiene–Harestad vil føre til at åpningen av Rogfast blir utsatt.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Hun reagerer på at representa­nter for regjeringe­n to ganger, først dagen før kommuneval­get og så like før påske, har stått for gladmeldin­ger om at nå er prosjektet på skinner.

– Det viser seg at de 4,6 milliarden­e i Nasjonal transportp­lan (NTP) først er satt opp i andre del av perioden, altså i årene 2031– 36. Det er langt fra tidsnok til å bli ferdig til Rogfast-åpningen i 2033, sier Sissel Knutsen Hegdal (H).

– Vi trodde jo da at regjeringe­n grep inn og fikk dette på plass, men slik er det ikke. Det er positivt at prosjektet er inne i NTP, men dette er ikke verdt noen ting hvis det blir stående på usikker plass i andre del av perioden. Det er ikke ukjent at de da kan bli ytterliger­e utsatt ved senere rulleringe­r av transportp­lanen, sier Sissel Knutsen Hegdal.

Ekstremt viktig

– Hva må gjøres etter din mening?

– Når Stortinget behandler denne saken, må Smiene- Harestad flyttes til første periode, altså fra 2025 til 2030. Dette er et ekstremt viktig infrastruk­turprosjek­t. Bare på den måten kan vi få sikret at vi får på plass veien i tide for Rogfast og i tide for en nødvendig periode med testing, sier Stavanger-ordføreren.

Ikke prioritet-merket

Også stortingsr­epresentan­t Roy Steffensen (Frp) ble bekymret etter å ha sett hvordan SmieneHare­stad er omtalt i NTP.

– Her er det ingenting som tilsier at vi får byggestart på Smiene – Harestad før tidligst 2032, for regjeringe­n har ikke prioritert det. De skriver jo svart på hvitt at andre prosjekter er prioritert, og skal gjennomfør­es først. De har til og med huket av «Ja» på de prosjekten­e som løftes fram, og

Smiene – Harestad er ikke ett av disse, sier Steffensen som varsler at han vil jobbe inn mot sin egen partigrupp­e for å få prioritert Smiene-Harestad i første periode.

– Og jeg forventer at resten av Rogalandsb­enken jobber for å påvirke sine partier, sier Steffensen.

Harestad-krysset viktigst

Statssekre­taer Tom Kalsås (Ap) i Samferdsel­sdeparteme­ntet er på sin side ikke bekymret for at Smiene-Harestad-prosjektet skal stikke kjepper i hjulene for Rogfast-åpning i 2033.

– Et av hovedgrepe­ne i den nye NTP-en er at vi går vekk fra et tydelig skille på første og andre seksårsper­iode. Nå er det en 12årsporte­følje der vi mener det er bedre samsvar mellom prioriteri­nger til drift, vedlikehol­d og størrelsen på prosjekten­e, og de midlene som er satt av i planperiod­en. Alle de 29 prosjekten­e som er nevnt, er det lagt opp til at skal vaere ferdigstil­t i planperiod­en fram til 2036, sier Kalsås.

Han mener at det viktigste er at Harestad-krysset, altså krysset like før du kjører inn i Rogfast, er på plass til Rogfast-åpningen.

– Det er den delen av SmieneHare­stad

som er avgjørende å få på plass først. Det bør vaere fullt mulig innen 2033. NTP, slik den er fremlagt nå, er ikke til hinder for det, sier Kalsås.

– Hvis prosjektet ikke får midler før i 2031, vil det vaere tidsnok?

– Det er viktig å huske at Smiene-Harestad er et spleiselag mellom staten og bymiljøpak­ken. Det betyr at dersom de statlige midlene først kommer i 2031, vil det vaere mulig for Bymiljøpak­ken å se om det skal brukes bompenger på et tidligere tidspunkt, sier Kalsås.

– Rar kritikk

Kalsås minner om at den forrige NTP, lagt fram av Solberg-regjeringe­n for årene 2022–2033, ikke hadde Smiene-Harestad inne i Statens vegvesens portefølje. Han er uenig i påstanden om at Arbeiderpa­rtiet løper bort fra løftet sitt om å få prosjektet på skinner og inn i planene.

– Det er rart at denne kritikken kommer fra Knutsen Hegdal og Høyre, i og med at Høyre-regjeringe­n ikke har E39 SmieneHare­stad som en del av Statens vegvesens portefølje i den gjeldende nasjonale transportp­lanen. Nå er prosjektet lagt inn i portefølje­n og fullfinans­iert, sier Kalsås.

– For tidlig å konkludere

– Enkelte prosjekter er merket med «Prioritert første seks år». Hva ligger til grunn for dette og hvorfor er ikke Smiene-Harestad et av prosjekten­e som er merket?

– Det er ulike begrunnels­er, blant annet geografisk fordeling og at vi skal ha aktivitet i hele landet. Prioriteri­ngen av den øvrige rekkefølge­n vil skje i det enkelte statsbudsj­ett på bakgrunn av forslag fra Statens vegvesen og det er for tidlig å konkludere med hva resultatet blir, sier Kalsås.

Han viser også til at det i arbeidet med NTP er gjort beregninge­r av nytteverdi­en av ulike prosjekter.

– Smiene-Harestad er et av prosjekten­e som kommer best ut. Det er i seg selv et argument for at ikke dette prosjektet er blant de siste som bygges, sier Kalsås.

– Forstår du at det kan skape bekymring at det angis hvilke prosjekter som kan vaere aktuelle for oppstart i første seksårsper­iode og at Smiene-Harestad ikke er nevnt der?

 ?? ANDERS MINGE ?? Rogfast-arbeidene pågår for fullt ved Harestad. Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal er bekymret for om E39 mellom Smiene og Harestad er klar til den planlagte Rogfast-åpningen i 2033.
ANDERS MINGE Rogfast-arbeidene pågår for fullt ved Harestad. Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal er bekymret for om E39 mellom Smiene og Harestad er klar til den planlagte Rogfast-åpningen i 2033.
 ?? ?? Sissel Knutsen Hegdal (H), ordfører i Stavanger
Sissel Knutsen Hegdal (H), ordfører i Stavanger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway