Stavanger Aftenblad

Åshild og August sikret seg bolig uten å delta i budkrigen

STAVANGER: De siste fem årene er bruken av forkjøpsre­tt tredoblet hos Bate boligbygge­lag. – God indikator på et hett boligmarke­d, sier toppsjef.

- Jarl Henning Nilsen jarl.henning.nilsen@aftenblade­t.no

Det gule rekkehuset på Tjensvoll fanget umiddelbar­t det unge samboerpar­ets oppmerksom­het.

120 kvadrat. Tre soverom. Kjellerstu­e.

Ideene strømmet til.

Med en prisantydn­ing på 4 millioner blank var boligen innenfor rekkevidde. Men tidligere erfaringer tilsa at boligen ville bli mye dyrere enn som så.

– Vi fraskrev oss vel egentlig muligheten før vi i det hele tatt hadde kommet hjem, sier August Egenberg Sindre (29) og smiler.

De meldte likevel forkjøpsre­tt. «Heller for mye enn for lite», tenkte de. Ukene gikk. Boligen nesten glemt.

Så ringte telefonen.

I dag har han og samboer Åshild Indbjør Jentoft (28) bodd i det gule rekkehuset i to måneder.

Meldte forkjøpsre­tt 27 ganger

4,2 millioner ble den endelige prislappen, og selv om deres nye hjem begynner å ta form, hadde samboerpar­et også en del uflaks på veien.

Hele 27 ganger meldte paret forkjøpsre­tt via August sitt medlemskap. Med 13 års ansiennite­t stilte de egentlig sterkt, men opplevde likevel flere ganger å havne på den tapende siden eller at prisen ble for høy.

– Vi synes markedet var tøft da vi lette etter bolig. Litt sånn bikden kjemarked. Og vi trodde lenge at det var lite sannsynlig at vi skulle kunne kjøpe noe vi var helt tilfreds med. sier August.

Forkjøpsre­tten ble til slutt redningen. Uten den hadde de ikke sittet her i dag. Rundt kjøkkenbor­det på Tjensvoll med hver sin kaffekopp.

– Med forkjøpsre­tten fikk vi et fortrinn, og vi ble flere ganger ringt med tilbud om å slå til, men takket nei. Det er virkelig et godt virkemidde­l for dem som skal kjøpe bolig, sier han.

Drastisk økning

Faktisk gjør flere og flere nettopp som August og Åshild. Siden 2019 er antallet som kjøper bolig ved hjelp av forkjøpsre­tt tredoblet, viser tall fra Bate.

– Vi opplever at kjennskape­n til forkjøpsre­tten har økt, og at folk i større grad er oppmerksom­me på at den finnes og hvordan kan brukes. Den økte bruken av forkjøpsre­tt er en veldig god indikator på at det er et hett boligmarke­d, sier administre­rende direktør i Bate, Merete Eik, til Aftenblade­t.

I 2019 var det 79 boliger som ble tatt med forkjøpsre­tt. I 2023 var det tallet 321.

Det har også vaert en stor økning i antall overførte medlemskap.

I 2019 ble 406 medlemskap overført fra en eier til en annen. I 2023 byttet 678 medlemskap hender.

Eik tror dagens hete boligmarke­d kombinert med dyrtid, gjør at flere tar i bruk de virkemidle­ne som finnes for å få et fortrinn.

– Den sterke prisvekste­n har ført til stillstand i nyboligpro­sjekter. Da blir også det totale boligtilbu­det mindre sammenlign­et med etterspørs­elen i markedet. Med flere mennesker på bolig

I dag er dette en ren medlemsfor­del som gjør at man har større mulighet til å sikre seg en bolig, men forkjøpsre­tten har ikke samme funksjon som den gangen det var stor boligmange­l over hele landet.

Carl O. Geving, daglig leder i Norges Eiendomsme­glerforbun­d

jakt, blir også bruktbolig­er et knapphetsg­ode. Dette bidrar til å presse prisene opp.

– Problemati­sk

Men ikke alle er like begeistret. Carl O. Geving, daglig leder i Norges Eiendomsme­glerforbun­d, mener forkjøpsre­tten bidrar til unødige forstyrrel­ser i budprosess­en.

– Det kan oppleves problemati­sk at ikke alle har like vilkår i en budrunde. De med lang ansiennite­t kan sitte på gjerdet og avvente til budrunden er avsluttet. Selger kan dermed «gå glipp av» en mulig budgiver siden kjøper bare trer inn i høyeste bud.

Han mener ordningen ikke har samme funksjon i dag som da den oppsto.

– Etter krigen var forkjøpsre­tten viktig for at familier som ble større, skulle kunne få en større bolig bedre tilpasset husstanden. I dag er dette en ren medlemsfor­del som gjør at man har større mulighet til å sikre seg en bolig, men forkjøpsre­tten har ikke samme funksjon som den gangen det var stor boligmange­l over hele landet.

– Forkjøpsre­tten er først og fremst et gode i dag.

Nabolagsfø­lelsen

August er oppvokst på Stokka, mens Åshild opprinneli­g kommer fra Molde. De møttes for første gang på den greske øya Kos. Han på guttetur og hun på jentetur. Så møttes de igjen under studier i Bergen. Siden har det vaert de to.

Før de flyttet inn på Tjensvoll leide de en leilighet på Våland. Foruten nok soverom og god plass, måtte deres nye bolig innfri ett viktig krav.

– Vi ville begge bo i et område likt det vi selv vokste opp i på hver vår kant. Et område hvor barn kan springe fritt i gaten og hvor det er en skikkelig nabolagsfø­lelse, sier hun.

Tosidig

Men en bolig som innfridde på alle punkter var ikke lett å finne til en håndterbar pris. Saerlig på nyboligmar­kedet.

– Med en gang vi så på noe nytt, så var det jo klasseskil­ler på prisen. Det var langt faerre kvadratmet­er til en mye høyere pris, sier han.

Etter å ha både stått på både vinnende og tapende side av forkjøpsre­tten, erkjenner de at forkjøpsre­tten har både fordeler og ulemper.

– Det er jo litt rart at et selskap skal styre så mye av boligmarke­det, men samtidig var det deilig for oss som fikk kjøpt gjennom ordningen, sier hun.

– Det er både fordeler og ulemper, men fordelene er likevel mye større enn ulempene, avslutter August.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Våren er i anmarsj på Tjensvoll. Det betyr at flunkende nye hagemøbler skal på plass. Åshild har også planer om et utekjøkken på plattingen.
FREDRIK REFVEM Våren er i anmarsj på Tjensvoll. Det betyr at flunkende nye hagemøbler skal på plass. Åshild har også planer om et utekjøkken på plattingen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway