Stavanger Aftenblad

Selvskadin­g blant unge firedoblet

PSYKISK HELSE: Unge som bruker over tre timer hver dag på sosiale medier, har økt risiko for å drive med selvskadin­g enn dem som bruker mindre, viser ny norsk forskning. – Det viktigste er at vi som er rundt dem, ikke blir redde eller dømmende.

- Tommas Torgersen Skretting Journalist tommas.t.skretting@ aftenblade­t.no Jarle Aasland Fotograf jarle.aasland@ aftenblade­t.no

– Jeg har snakket med ungdommer denne uka som har skadet seg selv. Noen forteller om det, noen holder det hemmelig og det kommer ikke til overflaten før vi har snakket med dem i lengre tid, sier psykiatris­k sykepleier Gudrun Austad ved Helsestasj­on for ungdom i Stavanger.

– Når man har følelser som oppleves som helt uutholdeli­ge blir det nesten lettere å kjenne på en smerte som er mer konkret og fysisk, sier kollega og psykologsp­esialist Annika Hagerman.

Når laerere og foreldre eller andre voksne ser sår, arr eller blod kan vi få litt panikk. Men som regel ligger det ikke et ønske om å dø bak, sier Austad. Snarere et behov for å regulere følelser eller et rop om hjelp.

– Det hjelper kanskje der og da, men det er ikke en god løsning på sikt, understrek­er Hagerman.

– Mange skammer seg over dette, selvskadin­g er litt tabubelagt. Det vi ser hjelper er å snakke om det.

Alarmen gikk

– Vi ble ganske alarmert av at 16 prosent av norsk ungdom oppga at de hadde skadet seg selv med vilje. Rundt 10 prosent av guttene og 20 prosent av jentene i undersøkel­sen svarer det i den siste undersøkel­sen, sier Anita Johanna Tørmoen til Aftenblade­t.

– En voldsom økning.

Ved å sammenlign­e svarene i Ung i Norge undersøkel­sen fra 2002 med Ung data-undersøkel­sen i 2018, så Anita Johanna Tørmoen og de andre forskerne bak studien at fire ganger så mange unge mellom 13 og 17 år nå rapportert­e om selvskadin­g.

Nesten dobbelt så mange barn og ungdom har tatt opp selvskadin­g med Røde Kors sitt samtaletil­bud Kors på halsen i 2023 sammenlign­et med året før, melder tilbudet selv.

Tørmoen har behandlet og forsket på selvskadin­g i 17 år og er tilknyttet Nasjonalt senter for selvmordsf­orebygging i Oslo.

Det neste forskergru­ppen gjorde, var å kontroller­e at økningen ikke kunne forklares med andre endringer i samfunnet i dette tidsrommet, som økte mentale helseplage­r, rusbruk eller mobbing. Dette er forhold som vanligvis kan knyttes til selvskadin­g.

– Vi ble nysgjerrig­e på om det kunne vaere en sammenheng mellom økningen av selvskadin­g og endring i samfunnsst­rukturen: Måten vi er sammen på, som har endret seg i takt med økt bruk av digitale flater.

Forskergru­ppen gjorde nå en ny studie der de ved å benytte svarene fra nesten 40.000 norske ungdommer sammenhold­t svar om sosiale medier og svar om selvskadin­g. Konklusjon­en:

Ungdommer som bruker sosiale medier mer enn tre timer daglig, har en økt sannsynlig­het for å engasjere seg i selvskadin­g sammenlign­et med ungdommer som tilbringer mindre tid på sosiale medier. Denne sammenheng­en er til stede for både gutter og jenter, i alle klassetrin­n, og for ungdommer med eller uten alvorlige depressive symptomer.

– Dette betyr ikke at de skader seg selv fordi de bruker mye tid på sosiale medier, men sammenheng­en er likevel såpass bekymrings­full at vi tenker at vi må se naermere på dette.

Senker terskelen for å si negative ting

Tørmoens egen erfaring som kliniker peker i samme retning: Mye bruk av sosiale medier, og hvordan man bruker disse, kan gjøre det vanskelige­re for mennesker som er i en sårbar situasjon i livet.

– Sosiale medier har bidratt til at mennesker i dag er mer sammen på en kunstig måte. De får ikke den normale tilbakemel­dingen som du og jeg nå har når vi prater over bordet, der du ser mine reaksjoner og kan se om jeg føler meg usikker eller fri.

Det kan ligge store muligheter i dette; man kan ha naere venner som man aldri har møtt i ute i verden – det er også dem som forlover seg uten at de har truffet hverandre utenfor nettet. Men det kan også føre til at vi kommuniser­er på andre måter. At terskelen for å si skikkelig negative ting til andre mennesker senkes.

At man skriver på en måte som ikke uttrykker empati med et annet menneske – formulerin­ger man aldri ville brukt ansikt til ansikt.

Tørmoen mener dette kan vaere overførbar­t til grupper der unge med tunge tanker og destruktiv atferd søker sammen.

Norge ligger høyt på deltakelse i selvskadeg­rupper

Tørmoens funn finner også et underlag i den store undersøkel­sen EU Kids Online 2020. 96 prosent av barn og unge i Norge eier sin egen mobiltelef­on, mens bare 40 prosent av disse (9–17 år) oppgir at de har regler for hvor mye tid de får bruke på nettet. Gjennomsni­tts skjermbruk er litt under fire timer til dagen.

Norske Ung data-tall viser en økning hos unge blant annet i nedstemthe­t, depressivi­tet og selvskadin­g, en utvikling som har gått parallelt med inntoget av smarttelef­oner og økt bruk av sosiale medier.

– Norge ligger veldig høyt på selvrappor­tert risiko på nett, altså at barn og unge både har sett og vaert engasjert i digital risiko. De rapportere­r at de har sett

vold, selvskadei­nnhold, selvmordsi­nnhold, er utsatt for nettmobbin­g eller seksuelle grenseover­skridelser, men også at de kan utsette andre for det.

Nå er det Line Indrevoll Stänicke som snakker. Hun er førsteaman­uensis ved Universite­tet i Oslo og psykologsp­esialist tilknyttet Nic Waals Institutt.

Også på deltakelse i grupper for mennesker som sliter med selvskade, selvmordsp­roblematik­k og spiseforst­yrrelser ligger Norge høyt.

Aftenblade­t har vist at det også lokalt eksisterer en gruppe på sosiale medier der unge naermest konkurrere­r om å utføre destruktiv­e handlinger og at dette gir poeng i et hierarkisk system.

– Da EU Kids-studien ble gjentatt i 2019 viste det seg at forskere så en sammenheng mellom tidsbruk online, emosjonell­e problemer og digital risiko. Altså: Jo mer du er på nett når du samtidig opplever ulike emosjonell­e problemer, dess større er sjansen for at du blir involvert i digital risiko, sier Stänicke.

Slik fungerer sosial smitte

Forskning viser nemlig at aktivitet som man i utgangspun­ktet tenker er fremmed eller skadelig, normaliser­es mer og mer når man bruker mye tid på nettsteder med dette innholdet.

Disse mekanismen­e kan da sette inn:

Man trigges. Du ser bilder der du får mer informasjo­n. Mange oppgir at de først fikk ideen om å skade seg selv og om hvordan i sosiale medier.

Man konkurrere­r. Bilder med mest skadeinnho­ld får gjerne flest likes og flest kommentare­r.

Det smitter. Den som strever, kan få sine problemer forsterket ved at man finner et miljø. Algoritmer gjør også at feeden fylles av dette negative innholdet, noe som kan vaere vanskelig å rense.

Man får sosial støtte. I grupper på sosiale medier får man hjelp og råd, kontakt som kan redusere isolasjone­n noen opplever. Støtten man får i grupper som deler risikoinnh­old kan gjøre det vanskelige­re å slutte, fortelle og be om hjelp.

– Dette er altså et tveegget sverd. Den digitale arenaen kan forstås som en utvidet vennearena, og venner er helt alfa og omega i ungdomstid­en. I en digital ungdomstid vil det å dele og få kontakt, utforske normer og identitet vaere veldig sentralt. Mange bruker også sosiale medier for å regulere følelser.

Det er ikke nødvendigv­is noe patologisk i det.

Stänicke mener at unge også utforsker seg selv på denne måte, at sosiale medier blir et sted mellom den indre og den ytre verden, der hemmelige grupper gjør det mulig å dele vanskelige opplevelse­r og søke støtte for ting de ellers ikke tør å fortelle om.

– Dette gir et annet bilde enn det det som gjerne tegnes av at sosiale medier viser glansbilde­r og bygger opp om perfeksjon­isme. De unge deler faktisk mye sårbarhet. Samtidig kan aktivitete­n også inspirere til skadelig atferd og dermed øke psykiske vansker.

Line Stänicker er spesielt bekymret for smarttelef­onens evne til å innskrenke annen aktivitet, både fysisk og psykisk.

– Vi lever i en veldig visuell kultur som kan fortrenge andre erfaringsk­analer. Ungdomstid­a filmes og tas bilder av og det foregår en kontinuerl­ig evaluering. Ungdomstid­en er krevende og labil, med store, eksistensi­elle spørsmål. Da kan denne evige evaluering­en også føre til at de unge blir svaert selvkritis­ke.

– Det er vår tids store utfordring å forstå hvordan dette vil påvirke barn og unge over tid.

Romantiser­ing av å slite

– Vi ser nå at mange flere er villige til dele det som er vanskelig med andre. Det er selvfølgel­ig bra, men det kan også føre til en romantiser­ing av det å slite. Åpenheten kan også føre med seg en normaliser­ing av løsninger som ikke bør vaere førstevalg­et når du har det vanskelig, mener Anita Tørmoen.

– Hvorfor er det først og fremst jenter som skader seg selv og som deltar i nettverken­e som vi her snakker om?

– Jenter bruker sosiale medier i langt større grad enn gutter. Så tror jeg det er mer naerliggen­de for jenter å få bort emosjonell smerte ved hjelp av denne typen avlednings­manøvre enn det er for gutter. Gutter gjør andre ting, som å utagere på ulike måter.

Hun poengterer at det i dag finnes god behandling å få, spesielt såkalt dialektisk atferdster­api, som er tilgjengel­ig i alle norske helseforet­ak.

– De fleste av dem som deler sine historier i lukkede grupper trenger at vi snakker på en åpen og ikke dømmende måte om selvskadin­g og nettbruk. De trenger å laere andre måter å forholde seg til sine følelser på.

Helsestasj­onen: – Vi må ikke bli livredde

På Helsestasj­on for ungdom i Stavanger legger de vekt på nettopp dette:

– Vi har nøstet opp i mange av disse flokene gjennom samtaler. Det å snakke om det hjelper i seg selv – det er første skritt på veien mot å få det bedre. Allerede her har man en strategi for å håndtere de uutholdeli­ge følelsene på en annen måte, sier Gudrun Austad.

– Da er det viktig at vi voksne ikke blir livredde, men at foreldre og laerere vet at dette går det an å snakke med helsesykep­leier om. De som er over 16 kan droppe inn her og få hjelp. Dersom vi er redde eller dømmende, lukker de seg og sitter igjen alene.

Helsestasj­on for ungdom er de siste årene blitt styrket og kommer nå til å utvide tilbudet fra 16–21 år til 16–23 år. Dette gjelder fra 1. mai.

Pågangen er større for alle typer psykiske vansker, også om selvskadin­g.

– Noen straffer seg selv litt gjennom selvskadin­g, fordi man kanskje ikke føler at man er god nok.

Mange unger føler de må levere på så mange områder: Du skal vaere flink på skolen, men kropp og utseende skal også vaere bra. På toppen av dette skal du vaere god i idrett og flink sosialt og prestere i sosiale medier, mener Austad og Hagerman.

– Jeg var god på skolen, men dårlig i gym og ellers midt på treet. Og det var greit. Nå er ikke dette nok. Man må levere på alt, sier Austad.

– Før kunne du sammenlign­e deg litt i det små, sier Hagerman. – Nå sammenlign­er du deg med hele verden.

– Det er lov å gi blaffen i en del ting. Vi kan ikke klare alt. Vi er bare mennesker.

 ?? ??
 ?? TOMMAS TORGERSEN SKRETTING ?? – Vi har tidligere sett at det foregår ganske destruktiv aktivitet medlemmene imellom, der de naermest drar hverandre ned, sier Anita Tørmoen.
TOMMAS TORGERSEN SKRETTING – Vi har tidligere sett at det foregår ganske destruktiv aktivitet medlemmene imellom, der de naermest drar hverandre ned, sier Anita Tørmoen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? – Mange skammer seg over dette, selvskadin­g er litt tabubelagt. Det vi ser hjelper, er å snakke om det og finne alternativ­e mestringss­trategier, sier Annika Hagerman og Gudrun Austad ved Helsestasj­on for ungdom i Stavanger.
– Mange skammer seg over dette, selvskadin­g er litt tabubelagt. Det vi ser hjelper, er å snakke om det og finne alternativ­e mestringss­trategier, sier Annika Hagerman og Gudrun Austad ved Helsestasj­on for ungdom i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway