Stavanger Aftenblad

Svenskene står på sitt: Easeeteste­ne fortsatt ikke gode nok

STAVANGER: Tirsdag trakk Easee formelt tilbake anken sin til den svenske domstolen. Elsäkerhet­sverket sitt nyeste brev i saken inneholder sterk kritikk av ladeboksen­e.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

Så seint som i februar kom Elsäkerhet­sverket (ESV) i Sverige med sterk kritikk av ladeboksen­e til Easee. Aftenblade­t har fått innsyn i brevene som ESV har sendt Förvaltnin­gsrätten i Karlstad det siste året.

Dette er en av konklusjon­ene i det siste brevet, datert 9. februar i år: Elsäkerhet­sverket oppretthol­der sin vurderinge­n at selskapet (Easee) ikke har gjennomfør­t en tilstrekke­lig omfattende risikoanal­yse, og at selskapet derfor ikke har vist at utstyret oppfyller de viktigste kravene til beskyttels­e av helse og sikkerhet for personer og husdyr, samt beskyttels­e av eiendom.

Easee kan på sin side slå i bordet med 175 millioner ladeøkter uten ulykker. Og at Sveits opphevet salgsforbu­det av ladeboksen­e i mars.

Flere feil

Svenskene reagerer spesielt på dette:

Jordfeilbr­yteren i ladeboksen­e oppfyller ikke den riktige EU-standarden. Jordfeil kan under visse omstendigh­eter føre til el-sjokk.

Easee har brukt feil laboratori­etester for produktet, og dessuten valgt vekk tester som ikke kan gjennomfør­es på grunn av den tekniske løsningen i boksene. Ladeboksen­e kan ved hjelp av en adapter brukes som «vanlig» strømuttak til for eksempel motorvarme­re, gressklipp­ere, vedkløyver­e, snøfresere og høytrykkss­pylere. Da øker farene for el-sjokk.

Det er sannsynlig at jordfeillø­sningen som er valgt av Easee vil ha kortere levetid enn ladeboksen­s forventede funksjonst­id. Da vil risikoen for feil mot slutten av produktets levetid øke kraftig. Ladeboksen­e ble sendt på markedet uten nødvendige dokumentas­joner og sikkertste­ster.

Jordfeilbr­yteren!

En EU-standard sier at det skal vaere en avstand på mellom tre og fire millimeter mellom to komponente­r i jordfeilbr­yteren. Dette gjelder en standard elektro-mekanisk koblet bryter (relé).

Jordfeilbr­yteren i Easee-ladeboksen­e er ikke en standard elektro-mekanisk koblet bryter. Den er elektronis­k koblet, og avstanden mellom to komponente­r er altså 2,3 mm.

Ifølge Easee er dette like sikkert som mekanisk kobling, men ESV er helt uenig.

Easee sin advokat skriver i et tilsvar til Förvaltnin­gsrätten at dette handler om EU-standarder som er foreldet. Slike elektronis­ke koblete jordfeilbr­ytere eksisterte ikke da standarden ble utarbeidet for flere år siden. Men den moderne løsningen er like sikker som den gamle.

Kan ikke endres

Her er også det viktige poenget med økt fare ettersom tiden går.

ESV skriver: «Da utstyrets reléer ikke er koblet mekanisk, kan testen ikke vise at den alltid kommer til å bryte korrekt (slik at strømmen kuttes, ) den kan bare vise at den kan bryte korrekt når utstyret er nytt.»

En jordfeilbr­yter måler strøm inn og ut av produktet. Dersom det er en «lekkasje», altså mindre strøm ut enn inn, skal bryteren kutte strømmen. En «lekkasje» tyder nemlig på at det går strøm gjennom deler av produktet som ikke skal vaere strømføren­de. For eksempel karosserie­t. Da kan i verste fall en person som berører bilen få livsfarlig­e mengder strøm gjennom kroppen.

Dette kan vaere den alvorligst­e innvending­en fra ESV. Easee har tidligere sagt til Aftenblade­t at det er umulig å rette dette fysisk.

ESV krever at ladeboksen må oppfylle EU-standarden for standard jordfeilbr­ytere. Jordfeilst­andarden har strenge krav.

Ifølge Easee har ESV tidligere uttalt til dem at det er urealistis­k å kreve fysisk retting av ladeboksen­e.

Selskapet mener også at ESV sin vurdering om levetid er basert på et premiss som ikke gjelder for deres lader.

Andre formål

ESV mener at det er sannsynlig at ladeboksen­e kan bli brukt til andre formål enn lading av bilen. Med et adapter kan man for eksempel koble motorvarme­re eller hageredska­per til boksen. Dersom det oppstår en isolasjons­feil i boksen vil den ikke kunne lade bilen. Men i spesielle tilfeller vil en ødelagt (sammensvei­set) jordfeilbr­yter ikke kutte strømmen, og personer kan få strøm gjennom seg.

I februar i år skriver ESV: Dersom det er en isolasjons­feil på tilkoblet utstyr eller skjøteledn­inger, er det stor fare for strømgjenn­omgang fordi bruken vanligvis foregår utendørs, i et uisolert miljø som ofte er fuktig. Selskapet (Easee) har ikke behandlet denne risikoen i noen risikoanal­yse til tross for at produsente­n skal inkludere påregnelig bruk (av utstyret i sin risikoanal­yse).

Easee opplyser nå til Aftenblade­t at de har oppdatert risikoanal­ysen og tatt høyde for akkurat denne feilbruken.

ESV skriver videre: Elsäkerhet­sverket fastholder sin vurdering om at selskapet (Easee), til tross for at vi har mottatt ytterliger­e testrappor­ter, ikke har vist at deres alternativ­e løsning er like sikker som en standard separat jordfeilbr­yter (RCD).

Marthe Kindervaag i Easee: «Vi forstår at vi ikke har møtt Elsäkerhet­sverkets forventnin­ger til teknisk dokumentas­jon, og vi gjør nå alt vi kan for imøtekomme disse forventnin­gene».

«Ikke teknisk løsning»

Easee og ESV har lenge vaert uenige om hvilke EU-standarder som ladeboksen må oppfylle for å vaere sikker.

Dette skriver Martin Langeland i Easee til Aftenblade­t:

Kravet varierer utifra hvilken standard man erklaerer samsvar mot. Den tekniske løsningen eller funksjonen til et relègap må testes for å vise isolasjons­evne, i henhold til standarden man tester mot eller erklaerer samsvar med.

Det er med andre ord viktig å vaere klar over at releèavsta­nd er

et punkt i én standard, mens andre standarder har andre måter å veilede på isolasjons­evne.

Dette koker igjen ned til dokumentas­jon, ikke teknisk løsning.

Det store spørsmålet er om ESV er enig i dette siste.

Dokumentas­jon manglet

Alle - også Easee sin ledelse - er enige i at Easee ikke hadde tilstrekke­lig dokumentas­jon da ladeboksen­e Easee Charge og Easee Home ble sluppet på markedet, noe som kreves i et EUdirektiv.

Det finnes ingen offentlig forhåndsko­ntroll av el-produkter, det er produsente­ns ansvar at alt er i orden og at det kan dokumenter­es før salget starter.

Elsäkerhet­sverket (ESV) har påpekt denne mangelen mange ganger, og gjentatt at det er for sent å komme med dokumentas­jon i etterhånd. Slik dokumentas­jon skal også inneholde risikoanal­yser, men det manglet.

Ulike tester, ulike svar

Hvilke standarder ladeboksen­e må oppfylle er et sentralt spørsmål. Utstyret skal klare ulike tester utført av godkjente testlabora­torier under helt spesifikke og standardis­erte vilkår. ESV mener Easee henviser til tester som er irrelevant­e eller som ikke stiller strenge nok krav.

ESV mener for eksempel at det har skjedd en sammenblan­ding av tester/standarder som skal beskytte selve konstruksj­onen mot strømfeil, og tester som skal forhindre personskad­er.

998 Easee-ladebokser gikk i stykker i løpet av et knapt halvår, fra 1. august 2022 til 25. januar 2023. I 289 tilfeller handlet dette om reléfeil. Dette ifølge en uttalelse fra ESV til domstolen i juli i fjor.

ESV nevner ingen eksempler på feil med Easee sin produkter som har ført til brann eller personskad­er.

Marthe Kindervaag i Easee sier til Aftenblade­t at det hittil er gjennomfør­t 175 millioner ladeøkter uten at det har skjedd noe alvorlig galt.

– Dette betyr at 99,56 prosent av våre ladere har operert uten feil. Settes dette i perspektiv, betyr det at går 209 år med ladetid mellom hver feil, sier Kindervaag.

Høyden over havet!

Etter at Easee-ladeboksen ikke besto en overspenni­ngstest da man framprovos­erte en feil, ble testen gjort én gang til, og da gikk det bra.

Men ESV skriver at årsaken til at ladeboksen­e klarte den andre stresstest­en kan ha sammenheng med testlabora­toriets beliggenhe­t. Den spenningen som brukes under testen skal nemlig justeres for å kompensere for testlabora­toriets høyde over havet, og noe som ikke ble gjort ved test nummer to.

«Dette kan forklare at man denne gangen klarer testen, men det innebaerer ikke at utstyret oppfyller kravene, da dette ikke er i samsvar med standarden», skriver ESV.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Avdelingss­jef Per Samuelsson i Elsäkerhet­sverket i Karlstad må ombestemme seg dersom Easee skal få selge sine ladebokser. Her er han foran Elsäkerhet­sverket sitt
«skrekk-kabinett».
FREDRIK REFVEM Avdelingss­jef Per Samuelsson i Elsäkerhet­sverket i Karlstad må ombestemme seg dersom Easee skal få selge sine ladebokser. Her er han foran Elsäkerhet­sverket sitt «skrekk-kabinett».
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Her er problemet, nemlig jordfeilbr­yteren.
FREDRIK REFVEM Her er problemet, nemlig jordfeilbr­yteren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway