Stavanger Aftenblad

Desert Control har tapt 186 millioner kroner på tre år

SANDNES: Pengene fortsetter å fosse ut av Desert Control. I fjor ble det 65,3 millioner kroner i minus for Sandnes-selskapet. Totalt har selskapet tapt 186 millioner de tre siste årene.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

– Resultatet på minus 65,3 millioner kroner for 2023 er en tydelig forbedring fra minus 90,5 millioner i 2022. Som et oppstartss­elskap i teknologiu­tviklingsf­asen er dette i tråd med strategien om investerin­g i utvikling og forberedel­ser til kommersial­isering, sier toppsjef i Desert Control, Ole Kristian Sivertsen, til Aftenblade­t. Og fortsetter:

– Resultaten­e må ses i sammenheng med verdien av investerin­g i teknologi- og markedsutv­ikling for en løsning som kan ha globalt potensial i mer enn 110 land.

Turbulent periode

Enkelt forklart har Desert Control utviklet en spesiell nanoleire som kan omdanne ørkensand til dyrkbar jord. Det er gründerfam­ilien Olesen fra Vassøy i Stavanger som står bak teknologie­n. Olesen-familien er også største aksjonaer i Desert Control med rundt 14 prosent. På eiersiden finner vi også flere kjente investorer som for eksempel seriegründ­er og milliardae­r Jakob Hatteland, barnehage-bygger Einar Jansen og Tore Gjedebo.

Desert Control har vaert gjennom turbulente tider. I juli i fjor ble det kjent at fem toppledere i selskapet sluttet og at selskapet befant seg i en pengeknipe – noe som førte til en omorganise­ring av selskapet ledet av Arctic Securities og Pareto Securities.

– Omorganise­ringen er nå fullført. Målsetting­en var å endre salgs- og markedsmod­ell for å styrke operasjone­ll effektivit­et og gi bedre kostnadsef­fektivitet og skalerbarh­et, sier Sivertsen.

Faerre ansatte

Desert Control hadde inntekter på 18,1 millioner kroner i fjor – en økning fra 4,2 millioner kroner i 2022. Egenkapita­len i selskapet er 120 millioner kroner.

– Vi er finansielt stilt til å oppretthol­de driften med planlagte aktivitete­r til godt inn i andre halvår 2025, sier Sivertsen.

På topp hadde Desert Control over 60 ansatte. Nå er de 20.

– Avviklinge­n av vårt dattersels­kap i De forente arabiske emirater ble gjennomfør­t i løpet av høsten i fjor, og ved inngangen til 2024 er vi 20 ansatte fordelt mellom vårt kontor på Forus og vårt heleide dattersels­kap i USA, sier Sivertsen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ole Kristian Sivertsen er toppsjef i Desert Control.
FREDRIK REFVEM Ole Kristian Sivertsen er toppsjef i Desert Control.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway