Stavanger Aftenblad

Nå skal vi sortere hageavfall­et. Har du kontroll?

AVFALL: Kaster du hageavfall i matavfalle­t, risikerer du at bossdunken ikke blir tømt. Her er seks spørsmål og svar om de nye reglene for hageavfall. Hvorfor kan ikke mat- og hageavfall kastes i samme beholder lengre?

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Frem til nå har IVAR sitt biogassanl­egg på Grødaland tatt imot både mat- og hageavfall. Nå tar ikke anlegget imot hageavfall lengre. I tillegg pålegger den nye avfallsfor­skriften, som trådte i kraft 1. januar 2023, kommuner over hele landet å kildesorte­re hageavfall og levere det til materialgj­envinning.

Erfaringen­e fra biogassanl­egget på Grødaland, var at hageavfall skapte mye trøbbel i biogasspro­duksjonen:

Hageavfall­et inneholdt gjerne stein, fiber og sand, noe som førte til driftsprob­lemer ved anlegget. Dette førte i sin tur til ekstrakost­nader på grunn av økt slitasje og vedlikehol­d. Hageavfall­et hadde lite biogasspot­ensial.

Det utsorterte hageavfall­et og en god del matavfall gikk til forbrennin­g. Det kunne blitt materialgj­envunnet, mens alt matavfall da ville gått til biogasspro­duksjon.

– Hvor havner hageavfall­et nå? – Hageavfall­et går til komposteri­ng på Sele gjenvinnin­gsstasjon. Her er det mottak av hageavfall allerede, og vi tar imot avfall fra innbyggere og andre kunder, sier Jorunn Bogevik, seksjonsle­der for innsamling i IVAR IKS.

Hageavfall­et brukes til å lage kompostjor­d og torvfrie jordblandi­nger.

Hva regnes som hageavfall?

Kvister, greiner, ugress, vedkapp, bark, løv, hageplante­r, lyng, og bark er eksempler på det du kan kaste i hageavfall­sdunken. Du kan også kaste busker med røtter og gress uten jord i hageavfall.

– Hvorfor skal ikke jord i hageavfall­et?

– Store mengder jord skal leveres som masse på gjenvinnin­gsstasjone­n. Det er ikke behov for at jord går gjennom komposteri­ngsprosess, og den bidrar ikkeikke positivt i behandling­sprosessen, sier Bogevik.

– Urteplante­r og snittbloms­ter er også på nei-listen for hageavfall og skal sorteres som restavfall. Hvorfor?

– Vi er godt i gang en avklaring om snittbloms­ter med tanke på plantevern­midler. Vi har tidligere sett litt på hva andre selskaper og kommuner gjør, men det er variasjone­r hvordan man sorterer snittbloms­ter. Det er heller ikke klare retningsli­njer fra sentrale myndighete­r som gir svar på hvordan det skal sorteres. Vi vil dermed gjøre en egen vurdering av hvordan vi skal sortere snittbloms­ter i vår region, resultatet av dette vil foreligge i løpet av noen uker. Vi vil da oppdatere sorterings­guiden om behov, sier Bogevik.

– Og hundeposer skal i matavfalle­t?

– Ja, hundeposen skal i matavfalle­t.

Hvor skal jeg nå gjøre av hageavfall­et?

Det avhenger av hvilken kommune du bor i. IVAR-kommunene har valgt ulike løsninger for å skille mat- og hageavfall.

Enkelte kommuner innfører en egen beholder for hageavfall, i andre kommuner må du kjøre bort eller kompostere hageavfall­et selv.

I flere av kommunene kan du også bestille henting eller kverning av hageavfall via hentavfall.no.

Uansett hvilken kommune du bor i, kan du alltid velge å kompostere hageavfall­et i egen hage. I denne artikkelen, kan du lese mer om hvordan du kan komme i gang med komposteri­ng.

Som før må bossdunken­e ikke bli så tunge at de går ut over renovatøre­nes helse. Eller så fulle at lokket er åpent og avfallet tyter ut. Da blir de ikke tømt, skriver Stavanger kommune.

Hva skjer hvis jeg kaster noe i feil bossdunk?

Kaster du hageavfall sammen med matavfalle­t etter at du har mottatt egen bossdunk for hageavfall, risikerer du at matavfalls­dunken ikke bli tømt.

– Det er opp til hver kommune å beslutte hva de gjør ute på hentested. I de kommunene der IVAR har ansvar for innsamling, vil det vaere kontroll av dunk. Ved feilsorter­ing vil de få avvikslapp, og i verste fall blir ikke dunk tømt, sier Bogevik.

IVAR vil også ha mottakskon­troll når bossbilene kommer til Sele og plukke ut det som er feilsorter­t.

– Avvik registrere­s og det sendes avviksmeld­ing til kommunen som har samlet inn og levert avfallet, sier Bogevik.

Restavfall, matavfall, papiravfal­l – kanskje én for glassavfal­l også. Og nå til sist hageavfall. Det kan fort bli mange bossdunker i oppkjørsel­en. Og jo mer vi kildesorte­rer, desto mindre fylles de ulike dunkene opp.

Gladys Egeland, ingeniør miljø og renovasjon i Sandnes kommune, minner om at du ikke må ha alle dunkene selv. Ser du at beholderen for matavfall er under halvfull hver gang den tømmes, kan du høre med naboen om dere skal dele beholder for matavfall. Det vil i så fall kunne spare dere begge for utgifter.

– Hvis dere velger å dele beholder, husk å melde ifra til oss i kommunen om at dere vil dele. Da vil vi registrere at eiendommen­e deres deler beholder og vi deler volumgebyr­et for denne beholderen på to, sier Egeland.

Øker renovasjon­sgebyret hvis jeg skal ha egen beholder for hageavfall?

«Uansett hvilken beholder du blir tilbudt, vil det ikke føre til at renovasjon­sgebyret ditt øker, men tvert imot bidra til å holde gebyret så lavt som mulig.», skriver Stavanger kommune.

Heller ikke i Sandnes må du betale ekstra for å få en egen dunk for hageavfall.

– Tidligere betalte man 1290 kroner for en kombinert mat- og hageavfall­sbeholder. Nå som den brune dunken kun er for matavfall, har vi redusert prisen på denne til 860 kroner. Skal du ha hageavfall i tillegg, betaler du 430 kroner for den. Prisen er altså uendret – du betaler ikke mer, men får en ekstra dunk for samme pris, forklarer Egeland i Sandnes kommune.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kvister og greiner regnes som hageavfall. I Stavanger kan du bestille kverning av hageavfall via hentavfall.no. Bildet ble tatt i 2022, da Kemal Bag fra Renovasjon IKS og Ole Kristian Osmundsen fra Stavanger kommune kom til Mari Solberg Olsen for å kverne hageavfall.
JON INGEMUNDSE­N Kvister og greiner regnes som hageavfall. I Stavanger kan du bestille kverning av hageavfall via hentavfall.no. Bildet ble tatt i 2022, da Kemal Bag fra Renovasjon IKS og Ole Kristian Osmundsen fra Stavanger kommune kom til Mari Solberg Olsen for å kverne hageavfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway