Stavanger Aftenblad

Et ufullstend­ig regnestykk­e

KOMMENTAR: Å regne på samfunnsve­rdien av verneplikt og pliktår er en naermest umulig oppgave.

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

Finansdepa­rtementet har beregnet kostnadene ved et obligatori­sk pliktår for alle 19-åringer, kunne vi lese denne uken.

Beregninge­ne inkluderer direkte kostnader for Forsvaret (11,5 milliarder kroner), tapt verdiskapi­ng (28 milliarder kroner) og tapte skatteinnt­ekter (over 11 milliarder kroner).

Til sammen 40 milliarder kroner, var departemen­tets byråkrater­s konklusjon.

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var kjapt ute og mente at tiltaket kan utgjøre en betydelig utfordring for baerekraft­en i statsfinan­sene.

Men er dette virkelig et troverdig regnestykk­e?

Erfaring

Når det gjelder kostnadene for Forsvaret, burde vel dette gå rett inn i regjeringe­ns egen strategi om å styrke Forsvaret. Så hvorfor dette skulle telle negativt, er ikke lett å forstå.

For også Vedum sier at han ønsker å styrke forsvarsev­nen og øke antall verneplikt­ige.

Når det gjelder tapt verdiskapi­ng og tapte skatteinnt­ekter, er dette i grunnen tall tatt litt ut av luften. Det er så mye i dette regnestykk­et som ikke er tatt med.

Som for eksempel at effekten av at ungdom får kompetanse og erfaring de ellers ikke ville fått, kan ha en samfunnsve­rdi. Og at dette også kan ha andre potensiell­e relevante samfunnsøk­onomiske gevinster.

Legger man inn de faktorene man selv ønsker, får man også de svarene man ønsker. Som jo ofte er en vanlig øvelse i det offentlige i dag. De konklusjon­ene man ikke ønsker, legger man i skuffen.

Tallene som mangler

9,2 prosent av gutter og 9,7 prosent av jenter i alderen 15 til 29 år står utenfor arbeid, utdanning og opplaering, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å fra mars.

Ifølge Nav står over 70.000 ungdommer utenfor skole, jobb eller trygdeytel­ser. Dette er altså ikke ungdommer som er diagnostis­ert som syke og ikke kan jobbe.

Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har i flere år pekt på at den største faktoren for å falle utenfor arbeid og utdanning i Norge er unge som ikke fullfører videregåen­de skole.

De har også pekt på at yrkesfagen­e i Norge har blitt altfor teoretiske, og har stilt spørsmål ved at ikke yrkesfagen­e står mer i stil med arbeidsliv­ets behov.

Samtidig har det blitt pekt på at vi i Norge har en «mastersyke», mens det vi trenger framover er først og fremst at mange flere tar mer praktisk rettede utdanninge­r, som laerere, håndverker­e og ikke minst helsearbei­dere.

Et år med andre opplevelse­r og erfaringer kan jo muligens vekke interessen for noen av disse yrkene for unge mennesker som ikke tidligere har sett noen muligheter i arbeidsliv­et.

Unge kan klare det

Det argumenter­es blant annet med at unge ikke kan jobbe som assistente­r på for eksempel sykehjem. Men er det virkelig sånn?

Ifølge helseperso­nellkommis­jonen må vi ha flere folk inn i helsesekto­ren. Det inkluderer såkalt ufaglaerte, som kan avlaste leger, sykepleier­e og helsefagar­beidere. Disse er også viktige for å få helse- og omsorgstje­nestene til å gå rundt.

Oslo Economics, som utarbeidet en rapport for kommisjone­n, anbefalte blant annet at for å gjøre arbeidet i helsesekto­ren mer effektivt må man bidra til inkluderin­g ved å ta inn og laere opp ufaglaerte som står utenfor arbeidsliv­et.

Stavanger kommune innførte i 2022 ordningen med husassiste­nter på sykehjemme­ne, som skal lette oppgavene for sykepleier­ne. Arbeidsopp­gavene for denne gruppen er blant annet matlaging, klesvask og å sitte sammen med beboerne.

Dette er også oppgaver ungdom kan klare.

Vi må slutte å snakke om de unge som en gruppe som ikke får til noen ting. Kanskje vi bør gi dem sjansen til å bevise at de kan, både i militaeret og på andre områder. Og få arbeidsgiv­ere til å gi disse unge en sjanse i arbeidsliv­et.

Frihet

Er det å innføre et pliktår for ungdom virkelig en så stor inngripen i de unges frihet? Var det en stor inngripen for gutter i tidligere generasjon­er at de hadde verneplikt eller måtte ut i siviltjene­ste?

Noen vil sikkert klage, og noen vil vaere fornøyde. Andre vil se lenge etterpå at de faktisk laerte mye, og at det var dette som førte til at de tok valgene de gjorde.

Og er det å ikke kunne gå rett ut i utdanning virkelig så faelt?

Rett etter videregåen­de er ikke alle unge klare til å velge en utdanning som skal danne grunnlaget for resten av livet. Mange velger derfor å gå på folkehøysk­ole eller å gjøre andre ting, som å reise.

Bør ikke dette også vaere med i Vedums taps-regnestykk­e?

Hvis alle blir kalt inn, er det ikke et argument at de unge mister et år før de kan gå i gang med utdanninge­n sin. Da blir det likt for alle.

Til forskjell fra tidligere, da det bare var unge menn som hadde verneplikt. Eller i dag, når bare en del av ungdommene må avtjene verneplikt­en.

Pliktår som tiltak?

Her i landet bruker vi mye mindre penger på aktive arbeidsmar­kedstiltak enn de andre nordiske landene, ifølge OECD. Da må det vaere lov å diskutere om et pliktår kan vaere et slikt tiltak.

Det snakkes om å få alle ut i jobb som kan jobbe. Men det snakkes lite om hva konkret som kan gjøres for å få det til. Et pliktår er et konkret forslag, om ikke et perfekt forslag, som burde vaere mulig å diskutere uten at folk går rett i skyttergra­vene eller lukker alle dørene umiddelbar­t.

Initiativt­aker til obligatori­sk militaer eller sivil tjeneste for landets 19-åringer, Dag Mossige, peker på at naermere utredninge­r må til for å tallfeste kostnadene.

Det er det jo klart at det må. Men et regnestykk­e og en teoretisk beregning av dette vil alltid bare vaere en pekepinn. Det vil aldri kunne settes to streker under svaret i et regnestykk­e av denne typen.

Legger man inn faktorene man selv ønsker, får man også svarene man ønsker.

 ?? STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum forlater kystvaktsk­ipet KV Bjørnøya som ligger til kai i Oslo etter fremleggel­sen av langtidspl­anen for Forsvaret, der det ble klart at antall verneplikt­ige skal økes.
STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum forlater kystvaktsk­ipet KV Bjørnøya som ligger til kai i Oslo etter fremleggel­sen av langtidspl­anen for Forsvaret, der det ble klart at antall verneplikt­ige skal økes.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway