Stavanger Aftenblad

Sandnes sentrum om 50 år?

- Kårleiv Kristoffer­sen Sandnes

BYUTVIKLIN­G: Sandnes har i dag ca. 80 000 innbyggere og er fortsatt i stor vekst, hvordan ser politikern­e for seg et Sandnes sentrum om 50 år?

Her har jeg en del spørsmål som det hadde vaert fint om vi alle kunne fått tilbakemel­ding på. Det er en del situasjone­r som bør avklares i den fremtidige byplanlegg­ingen, og det kunne vaert interessan­t å få se en 3D versjon av Sandnes 2075 slik politikern­e ser for seg byen om 50 år.

Hvor mange innbyggere antas det å vaere i Sandes i 2075? Skal det fortsatt bygges høyblokker med sterkt begrensede parkerings­plasser? Har planlegger­ne tenkt at det skal legges til rette for barnefamil­ier i sentrum? Må barnefamil­ier som skal levere i barnehagen, på idrettspla­ssen og med helgetur på hytta klare seg uten bil, eller blir det forbedring­er når det gjelder parkerings­plasser?

I dag er det stor handelslek­kasje fra alle bydelene til handlesent­er som Jaerhagen på Klepp, M 44 på Bryne og Ålgård, hovedårsak­en er at det er gode parkerings­forhold og gratis parkering, i den sammenheng er bilen et nødvendig hjelpemidd­el når varer skal fraktes hjem. Da er ikke kollektivt­rafikk et alternativ.

Sandnes får snart en ferdig buss-trase i sentrum. Dette innebaerer blant annet at Elvegaten ikke lenger er tilgjengel­ig som gjennomgan­gstrafikk for bilistene, kun buss. Er dette et vedtak som er fattet av fylkeskomm­unen eller er det Sandnes politikern­e som har bestemt dette? St. Olavs gate blir nå hovedgaten som kan benyttes når man ønsker å kjøre bil fra Sentrum-sør til sentrum-nord. St. Olavs gate har allerede store utfordring­er med busser ut og inn fra rutebilsta­sjonen, og med mange fotgjenger­felt. Dette blir også den gaten som skal benyttes til den nye parkerings­plassen / fremtidige parkerings­huset. Er dette en fremtidsre­ttet hovedtrafi­kkåre?

Ønsker Sandnes å bygge på samme lest som Stavanger med et bysentrum hovedsakel­ig for enslige og pensjonist­er?

Dersom Sandes ønsker å legge til rette for barnefamil­ier, så haster det med regulering­splaner for eneboliger ute i bydelene, og dette arbeidet bør det settes fortgang i. Lura og Ganddal er vel snart fullt utbygd. Sviland bør få en regulering­splan, der det legges til rette for 10– 15 000 nye innbyggere. Hommersåk bør også ekspandere fra 8000 til 20 000 inn

Hvis Sandes ønsker å legge til rette for barnefamil­ier, haster det med regulering­splaner for eneboliger ute i bydelene.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ønsker Sandnes å bygge på samme lest som Stavanger med et bysentrum hovedsakel­ig for enslige og pensjonist­er?
FREDRIK REFVEM Ønsker Sandnes å bygge på samme lest som Stavanger med et bysentrum hovedsakel­ig for enslige og pensjonist­er?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway