Stavanger Aftenblad

Import av matvarer kan bli stoppet

- Tor Arne Liland Sirdal

LANDBRUK: Ja, du leste riktig. Norge har ingen garanti for at importen av matvarer vil fortsette.

Hva kan så konsekvens­en bli av det? Jo, ca. to tredeler av den norske befolkning­en vil nok att sulten gnager litt i magen før leggetid, og dette er fordi vårt kjaere fedreland kun produserer ca. én tredel av den maten vi trenger.

Hovedgrunn­en til det er at våre politikere – regjeringe­n og Stortinget – ikke ser norsk matberedsk­ap som en høyt nok prioritert oppgave å satse på.

Hvilken galskap er det vi holder på med i landet vårt, og hvem vil merke dette mest? Jo, det er jo selvfølgel­ig som er dårligst rustet fra før, eldre, småbarnsfa­milier. Sagt på en enkel måte: De som ikke kan spa opp plenen sin og dyrke sine egne poteter og grønnsaker. Vi er i ferd med å skru tiden 70–80 år tilbake i tid, hvor hver dyrket sitt og det viktigste de trengte.

Faktum er at det nytter ikke å skylde på grådige, grinete bønder som bare krever. Bøndene har arbeidet dugnad for norsk matvareber­edskap lenge nok, og nå gråter de sine bitre tårer før de blir tvunget i kne og til å slutte.

Er det virkelig mulig at politikern­e ikke ser denne galskapen de nå er i ferd med å gjennomfør­e [når Stortinget torsdag skal behandle «Strategi for auka sjølvforsy­ning av jordbruksv­arer og plan for opptrappin­g av inntektsmo­glegheiten­e i jordbruket», red.mrk.]?

Vi har ennå igjen et landbruk, og noen unge bønder som er villige til å satse videre for det norske folk sin matvareber­edskap med egne råvarer. Det eneste de trenger og ber om nå er å bli rettferdig behandlet, med riktig tallgrunnl­ag, timeberegn­ing og en lønn vi kan leve av på lik linje med andre i samfunnet.

Og husk at med den situasjone­n vi nå har i verden, er det ingen selvfølge at vi bare kan få importere det vi tenger. gamerne opp av kjellerstu­ene og ut i lyset. Etter hvert har det blitt et hovedargum­ent at et pliktår hjemmefra kan løse bemannings­krisen i helsevesen­et.

Trangt nåløye

Kaserner over hele landet skal bygges eller rustes opp slik at 19-åringene ikke får bo hjemme det året de skal gi til landet. De skal bo på kaserne om natten og mate pleietreng­ende på dagtid. Representa­nter for helsevesen­et tror ikke på en slik løsning. Like fullt sto Arbeiderpa­rtiets Dag Mossige på Fredrik Solvangs «Debatten» og forsvarte forslaget. Argumentas­jonen mistet gradvis sin kraft, men han holdt fast på at det var en god idé. Til tross for fagforenin­genes og fagfolkene­s innvending­er.

Den internasjo­nale sikkerhets­politiske situasjone­n har forsterket forsvarsvi­ljen i Norge. Det er bred enighet om at forsvaret må styrkes og antallet soldater økes. Alle kan enes om det. Flere verneplikt­ige vil nå bli kalt inn for å tjenestegj­øre. Det norske forsvaret har lenge vaert i den heldige situasjone­n at de har hatt høyt motiverte verneplikt­ige. Nåløyet for å komme inn og tjenestegj­øre har vaert trangt. De som kom inn, var fokusert på å gjøre en god jobb og utnytte tiden i landets tjeneste.

Hva med gamerne som skal tvinges til et nytt og mer produktivt liv? Hvor motiverte tror vi de vil vaere?

Seniorene fortjener bedre

Nå vil enda flere få muligheten til å få et utviklende år i en viktig, nasjonal institusjo­n. Forsvaret vil likevel ikke ha behov for alle landets unge. Hva med dem som ikke tilfredsst­iller Forsvarets krav? Denne gruppen – som vil vaere den største – skal i stedet vaere assistente­r på pleie- og sykehjem. Tror noen virkelig at dette er en oppgave landets 19-åringer er motiverte for å ta fatt på?

Noen få – de som har planlagt en karriere i helsevesen­et – vil selvfølgel­ig ta fatt på oppgaven med iver. Hva med gamerne som skal tvinges til et nytt og mer produktivt liv? Hvor motiverte tror vi de vil vaere? Det norske helsevesen­et har behov for ressurser og flere hender. Alle kan enes også om det.

De eldre blir stadig friskere, men antallet pleietreng­ende og ikke minst demente vil øke. Er det en god løsning at denne gruppen skal få assistanse av ungdommer som mangler motivasjon for jobben som skal gjøres? Seniorene fortjener å bli hjulpet av noen som er motiverte for oppgaven.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? De som ikke passerer Forsvarets nåløye skal inn på sykehjem. Tror noen at dette virkelig er noe flertallet av landets 19-åringer er motivert for?
SHUTTERSTO­CK De som ikke passerer Forsvarets nåløye skal inn på sykehjem. Tror noen at dette virkelig er noe flertallet av landets 19-åringer er motivert for?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway