Stavanger Aftenblad

Kjepphest om skolematen

- Harald Hammer Far og varamedlem i styret i Stavanger Venstre

POLITIKK: Det er lett å forstå at Ap og SV vil ri skolematen som en politisk kjepphest. De har lenge snakket med utestemme om den gratis skolematen de delte ut. En universell ordning, sa de. En skolemat under halvparten av elevene i Stavanger har fått smake.

Varmmaten som ble servert mens de styrte har de faerreste elevene kjent lukta av. En universell ordning kun for dem som var så heldige å gå på en skole som hadde plass og fasilitete­r til å håndtere matforsyni­ngen de la opp til. Penger til å faktisk finansiere mat-opplegget for alle skolene var i det blå.

Ingen byggeprosj­ekter ble planlagt eller påbegynt på de skolene som hadde for dårlige fasilitete­r til å vaere med på ordningen de årene den pågikk. Hvor mange år forskjells­behandling­en av elevene skulle vare, er det ingen av dem som kan svare på.

Få må betale veldig lite

Den nye ordningen som faktisk favner alle skolene er de selvfølgel­ig sterkt imot. Den hevder de er usolidaris­k og mot gratisprin­sippet i skolen. Den nye ordningen skal koste 15 kroner dagen, og grensene for å slippe betaling må sies å vaere rause, sammenlign­et med andre ordninger fra kommunen. Jeg forstår godt at Sakkariase­n (SV) vil ri sin politiske kjepphest.

Han har lenge vaert opptatt av de sultne ungene. Ja, for ungene er sultne. Jeg følger han så langt, men der stopper det. To skolebarn spiser fort et halvt brød i matpakken. Bare det halve brødet koster fort 20 kroner, så kommer pålegget og frukt/grønt i tillegg. Jeg mistenker at Sakkariase­n ikke smører brødskiva si selv, ellers ville han fort oppdaget at 15 kroner for skolemat faktisk er ganske rimelig.

Selv de som må betale for den nye ordningen vil mest sannsynlig spare penger, og fordelen er jo åpenbart at alle elever i hele Stavanger får samme tilbud. Og dersom det er så viktig at skolematen er gratis, så kunne Kari og Ap fokusert mer på realiserin­g av egne løfter enn å bare prate. De kunne enkelt bevilget skolemat til alle over statsbudsj­ettet, slik de har lovet i regjeringe­ns Hurdalspla­ttform. Det har gått noen år nå, og det står kun på viljen.

Lunket vann eller smoothie?

Det kanskje mest underlige er å observere rektorenes motstand mot den nye skolemator­dningen. Segregerin­g av verste sort, hevder de. Tenk på de som havner i gråsonen og som må vurdere om de kan betale, argumenter­er de i sitt opprop. Videre er de bekymret for fellesskap­et rundt en felles-lunsj når alle ikke får den samme brødskiva. Rektorene i Stavanger tilbyr foreldrebe­taling av melk gjennom www.skolelyst.no.

Ordningen inneholder ikke bare en melk til 7,18 kroner dagen, du kan få sjokomelk til 9,90 kroner dagen, fruktdrikk til 11,42 kroner dagen, eller man kan toppe det med en smoothie til 14,26 kroner dagen. Rektorene mener altså at det ikke er segregerin­g at noen elever sitter med lunkent vann på ei flaske, mens andre koser seg med sjokomelk eller smoothie i fellesluns­jen?

Er det de 58 ørene skolematen koster mer enn en smoothie som er problemet? Eller er det fordi det er de middels rike og rike (les: mest krevende) foreldrene som havner i en skvis og må betale for skolemat? Kanskje den kommunale maten blir for tørr og kjedelig for noen av barna? Eller ønsker de egentlig ikke en matordning i skolen i det hele tatt?

Skolemelk er ikke gratis

Dersom det er gratisprin­sipp- fanen som heves høyest, hvorfor tillater rektorene at det er en skolemelko­rdning i det hele tatt? Og hvorfor betaler vi foreldre lik pris for ulikt tilbud på SFO i Stavanger kommune? Noen skoler tilbyr SFO med turgrupper, svømmegrup­per, matlaging og mye bra aktivitete­r til barna, mens andre barn får utlevert en boks perler og noe papir.

Vi foreldre betaler lik pris. Er ikke dette også forskjells­behandling av barn i Stavanger -skolene for rektorene? Risikerer vi nå at de med dårlig råd ikke får subsidiert skolemat fordi de tilhører «feil» skole, fordi de har en rektor som ikke evner å se hele Stavanger- skolen. Hva med dem? Er de virkelig mest opptatt av de rike foreldrene i gråsonen?

Vi foreldre betaler for SFO, melk, fotograf og annet. Det er mye segregerin­g i skolen om vi skal følge rektorenes logikk. Jeg oppfordrer dem til å kalle inn til et felles seminar. Jeg tar gjerne ut en feriedag med ungene dersom de klarer å samkjøre tilbudet de gir, slik at de interne forskjelle­ne i Stavanger-skolen blir mindre. Inntil videre smører vi matpakker med glede her i huset, og håper det kan fokuseres mer på de utfordring­ene skolen faktisk har, enn å lete etter nye.

Er rektorene virkelig mest opptatt av de rike foreldrene i gråsonen?

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Selv de som må betale for den nye ordningen vil mest sannsynlig spare penger, og fordelen er jo åpenbart at alle elever i hele Stavanger får samme tilbud.
SHUTTERSTO­CK Selv de som må betale for den nye ordningen vil mest sannsynlig spare penger, og fordelen er jo åpenbart at alle elever i hele Stavanger får samme tilbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway